Iurie Levcic, un promotor al valorilor romanesti din nordul Bucovinei
Scriitor, jurnalist și directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești de la Cernăuți, Iurie Levcic este un promotor al valorilor romanești din nordul Bucovinei. Este un om extraordinar, bine cunscut atat în comunitatea românilor din Ucraina cât și în România și Republica Moldova.
Organizația culturală pe care o conduce, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești de la Cernăuți este înregistrată la data de 10 octombrie 2006, ca organizație național-cultural publică, cu profil umanitar-caritabil, adică non-profit și nonguvernamentală.
Iurie Levcic este inițiatorul a două festivaluri care promovează tinere talente și viitoare speranțe din rândul copiilor și tinerilor, respectiv “Vise printre stele” (festival de muzică ușoară) și “În grădina cu flori multe“(festival de muzică populară).
Personal, l-am vazut pentru prima dată pe Iurie Levcic în anul 2013, atunci când a venit însoțind mai multe grupuri folclorice din Ucraina la festivalul Trandafir de la Moldova de la Iași. Delegeația venită atunci din Ucraina a impresionat atât prin momentele artistice cât și prin prezența lor scenică fiind pentru prima dată cand veneau la acel festival.
Ne-am nimerit să stăm în sala de spectacol la doar câteva scaune distanță de Iurie Levcic așa că am putut observa și profesionalismul de care poate da acest om dovadă că a primit responsabilitatea de a fi un promotor al valorilor românești din nordul Bucovinei dar și a fost desemnat uneori să facă parte din juriul unor festivaluri precum festivalul de la Bucecea, “Satule mândră grădină“.
Oameni ca Iurie Levcic țin în viață tradițiile populare românești în nordul Bucovinei și le fac cunoscute peste tot, ajută la dezvoltarea schimburilor culturale pe plan local, național și internațional.
Atunci când l-am vazut la Iași, în 2013, însoțind delegația ucrainenilor, în Ucraina încă nu începuseră evenimentele de pe Euromaidan dar zilele trecute când din pură întâmplare am dat peste profilul lui Iurie Levcic pe facebook am vazut poze cu acesta la Kiev, semn ca a fost si el în perioada aceea prezent acolo și a vazut evenimentele pe viu.
Am pomenit la inceput ca Iurie Levcic este si scriitor dar si jurnalist. Printre altele mai este si editorul ziarului “Cronici bucovinene“, un magazin etno-cultural care se adresează publicului larg iubitor al traditiilor si obiceiurilor romanesti din nordul Bucovinei.
Tot de pe pagina sa de facebook vedem ca Iurie Levcic este un om deosebit de activ si ca inainte de toate este un om care iubeste traditiile si valorile romanesti si respecta memoria stramosilor si inaintasilor nostri. Iata-l de exemplu in imaginea de mai jos, aducând un omgiu de ziua eroilor, ostașilor români căzuți în luptă.
Surse:
1) http://informatorulmoldovei.ro/o-noua-aparitie-in-peisajul-publicistic-de-la-cernauti/
2) http://www.dulcebucovina.info/iurie-levcic-roua-vredniciei/
3) https://www.facebook.com/iurie.levcic
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment