fbpx

RSS

De ce știu ungurii o istorie fal…

Sigismund de Luxembu…

Calificare spectaculoasă a Român…

Echipa feminină de h…

UE(RSS)? Comisarii "europeni", c…

Dacă membrii reziste…

Țara te vrea prost! Salariul cel…

Ministerul "progresi…

Epstein a fost un fel de Plahotn…

De ce-l aducem în di…

Protest la București împotriva "…

Așa numita "taxă Oxi…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Rusia rupe cordonul ombilical catre Transnistria?

Print Friendly, PDF & Email

Rusia a început să taie mai multe surse de finanțare către unele instituții din Transnistria. Deja autoritățile din așa zisa republică transnistreană au fost obligate să reducă cheltuielile și salariile din multe instituții pentru că se confruntă cu o gravă lipsă de fonduri.

libris.ro

Tot mai mulți tineri plecați la muncă sau la studii în Federația Rusă refuză să se mai întoarcă în Transnistria. În unele zone rurale satele par aproape părăsite, ele mai fiind locuite doar de câțiva bătrâni care mai nou au rămas și fără pensii. Rusia a decis să taie și finanțarea pensiilor cetățenilor din Transnistria.Situația este foarte delicată pentru că pot opta pentru pensie din partea Republicii Moldova numai acei cetățeni care pot dovedi că au contribuit la fondul de pensii până în anul 1992, data la care a început războiul transnistrean.

Rusia rupe cordonul ombilical catre Transnistria?

Așadar, situația în Transnistria nu era oricum tocmai pe roze și colac peste pupăză că acum s-au trezit și fără sprijinul Moscovei. Rupe oare Rusia cordonul ombilical către Transnistria?

De această situație ar putea profita ori Republica Moldova ori Ucraina. Atât în timpul conflictului din 1992 cât și ulterior acestuia, Ucraina a ajutat și sprijinit Transnistria în speranța ca va anexa acest teritoriu cândva, într-un viitor apropiat. De asemenea, Ucraina inchidea ochii sau chiar sprijinea contrabanda de orice fel cu care Transnistria își obținea o parte din finanțele cu care să se poată descurca.

În mod special, se știu câteva legături dintre oligarhi din Ucraina care au încercat să cumpere conducerea politică și administrativă transnistreană dar acum, în condițiile actuale geopolitice nu mai este nimic sigur. Odată cu războiul din estul Ucrainei toate calculele sunt date peste cap.

Chiar dacă autoritățile transnistrene oficial declară că sunt împotriva UE și a integrării europene a Republicii Moldova  neoficial se pare că lucrurile nu stau chiar așa și totul va depinde decât de buni negociatori vor fi reprezentanții Republicii Moldova la viitoarele negocieri în sistemul 5+2.

Sursa: Glasul-Moldovei.blogspot.md


Comentarii

comentarii

telekom.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
orange.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL