RSS

La 21 octombrie 1940 o comisie m…

Pe data de 21 octomb…

Bolșevism la Iași sub masca femi…

Aceleași feministe c…

USR este un partid de infractori…

Spre deosebire de "a…

Noi încercări de intimidare a pr…

"Nu se lasă, merge î…

Ce se urmărește de fapt? Anihila…

"În august la CNCD, …

„Purtătorul de geantă al lui Mir…

În urmă cu câțiva an…

FAO: Sunt necesari pași importan…

Sunt necesari pași i…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Continuitatea romanilor, mostenitorii lumii greco-romane

Print Friendly, PDF & Email

In imaginea de mai sus sunt doua altare cu vase de sacrificiu pe care sunt reprezentate in basorelief un vultur si un cap de bour/taur. Altarele se gasesc la muzeul arheologic din Dion, Grecia si din spusele arhelogilor sunt altare folosite pentru sacrificii inchinate lui Zeus.

Sa fie doar o stranie coincidenta ca atat vulturul cat si bourul pe care le vedem impreuna pe un altar al lui Zeus de la muzeul arheologic din Dion (Grecia) se regasesc pe stemele a doua state romanesti, Moldova si respectiv Tara Romaneasca, sau sa fie chiar dovada apartenentei stramosilor nostri dacii, la o cultura comuna cu cea a celorlalti traci si implicit apoi cu cea a lumii greco-romane antice?

Continuitatea romanilor, mostenitorii lumii greco-romane


Trebuie sa spunem mai intai ca atat vulturul cat si bourul/taurul sunt ambele reprezentari si simboluri ale lui Zeus. Una dintre legendele mai “deocheate” despre Zeus este cea in care el incearca niste cu totul altfel de relatii amoroase. Pentru a-l rapi pe Ganymede, un print troian, cunoscut pentru frumusetea sa, Zeus s-a transformat intr-un vultur, ce l-a luat in gheare pe Ganymede si l-a dus pe muntele Olymp unde si l-a facut iubit si paharnic.


Fiind vorba despre legenda unui print troian, deci de origine tracica, este o probabilitate destul de mare ca si dacii sa fi cunoscut aceasta legenda. Faptul ca legenda era cunoscuta in toata lumea greco-romana o dovedesc numeroasele mozaicuri, fresce sau statui care s-au pastrat pana astazi.

Simbol al puterii si al fortei creatoare, taurul l-a reprezentat si pe Zeus, sub forma unei statuete de bronz ce se prindea in varful unui baston sau al unei lanci; un insemn asemanator celui al vitelului de aur. O alta legenda spune ca Zeus s-a transformat intr-un taur, intentionand s-o rapeasca pe Europa pe care s-o duca apoi in Creta sau in Thiva.

Altare  de sacrificiue inchinate lui Zeus pe care era reprezentat capul de bour/taur au fost gasite pe intreg teritoriul Imperiului Roman cat si dincolo de granitele sale, acolo unde a reusist sa patrunda influenta lumii greco-romane. Pe teritoriul Bulgariei de exemplu, foarte aproape de granita cu Romania, se gasesc mai multe reprezentari ale capului de bour/taur in mai multe situri arheologice.


Mihai Eminescu spunea la un moment dat :”Daca se mai iveste cate un neamt singular care cauta sa ne aduca de peste Dunare, nu mai intrebam ce zice un asemenea om, ci ce voieste el”. ( M. Eminescu, Scrieri politice si literare, Bucuresti, 1905).

Surse:

1) http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/06/04/hierotheos-vlachos-euroa-taurul-crestinii-duhul-lumesc/
2) http://en.wikipedia.org/wiki/Zeus
3) http://mythologica.ro/minotaurul-labirintului-si-taurul-ceresc/
4) Continuitatea romanilor, Nicolae Stoicescu, Bucuresti,1980


Comentarii

comentarii

shop.yellowstore.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL