Aromanii sunt romani absoluti!

Despre aromani Petre Tutea spunea candva: “Aromanii sunt romani absoluti!”. Pana si macedoneanul Branislav Stefanoski spunea intr-una din cartile sale ca daco-româna si macedo-româna sunt dialecte ale aceleiasi limbi pelasgice, tracice, traco-dacice.Domnul Stefanoski, cunoaste in detaliu limba macedo-româna, fapt care-i permite sa descifreze cu usurinta textele vechi.

Un interviu destul de interesant, realizat la Krushevo, o frumoasa localitate din Macedonia aflata la aproximativ 1000 de metri altitudine, ne dezvaluie cateva teorii noi si informatii noi fata de ce se stia pana acum despre Dacia. Branislav Stefanoski este unul dintre cei mai dedicati istorici care au depus o munca asiduua pentru aflarea adevarului despre istoria adevarata a Daciei, venind cu teorii noi si interesante si cu argumente lingvistice noi si solide.

Aromanii sunt romani absoluti!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
 
La acest moment atat macedo-românii, aromânii, vlahii, istro-românii si alte ramuri ale acestora se confrunta cu o problema foarte grava in mai toate tarile balcanice care duc impotriva acestora o politica de deznationalizare si de asimilare etnica. Va propunem sa urmariti un cantec aromân, autor fiind Dini Trandu iar melodia intitulata “Aide cum trecu anji”. Melodia are parca ceva din melodiile folk romanesti, fiindu-ne destul de familiara.Cu putina straduinta aromana se poate intelege usor de catre orice roman. Incepand de dupa 1989 statul roman a inceput sa acorde o atentie sporita unor anumite minoritati din România cum ar fi cea maghiara sau cea rroma dar au neglijat tocmai o minoritate mult mai apropiata de sufletul si de limba noastra romaneasca: aromânii. Nu stim cati membri mai numara acum aceasta comunitate a aromânilor din România dar ar fi trebuit in mod normal sa existe un deputat in Parlamentul Romaniei si din randul ei, pentru a apara si interesele acestei comunitati, atat pe teritoriul tarii nostre cat si in afara ei.
 
Sursa:
——————–
 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Robert Horvath - Un comandant NATO racolat de mafia fraților Băsescu!

sâm iul. 26 , 2014
La data de 21 februarie 2011, Robert Horvath, care se autodefineste drept jurnalist de investigatie specializat in terorism si contrabanda de armament scria pe blogul sau devanewyork.blogspot.ro un articol intitulat “Un comandant NATO racolat de mafia fratilor Basescu!” in care expunea afacerea lui Mircea Basescu cu arme, sustinand in acelasi timp […]
Robert Horvath - Un comandant NATO racolat de mafia fratilor Basescu!

Poate vă place și:

libris.ro