Un cotidian romanesc si-a deschis o redactie la Kladovo(Serbia) pentru romanii din Valea Timocului

Jurnal Romanesc, Valea Timocului. Un cotidian romanesc si-a deschis o redactie la Kladovo(Serbia) pentru romanii din Valea Timocului

Jurnal Romanesc, este un ziar online, un portal pentru romanii de pretutindeni, care primeste finantare de la Ministerul Afacerilor Extrene, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP), si-a deschi o redactie la Kladovo(Serbia), petru romanii din Valea Timocului.

Initiatorii proiectului, care si-au propus deschiderea unei redactii la Kladovo, au facut-o si pentru pentru a putea forma ziaristi de limba romana din aceasta zona, unde oamenii vorbesc bine romaneste acasa in familie, dar nu stiu la fel de bine si sa si citeasca sau sa scrie romaneste.

Un cotidian romanesc si-a deschis o redactie la Kladovo(Serbia) pentru romanii din Valea Timocului

„A fost ideea noastra de a deschide aceasta redactie aici pentru ca in aceasta zona nu exista ziaristi de limba romana. Aaa cum de exemplu, in Moldova sau in Republica Ucraina exista o presa foarte puternica de limba romana, romanii de aici sunt lipsiti de informare in limba lor materna, iar lipsa acestei informari se vede foarte bine. As da doar un exemplu, anul trecut aici în Kladovo au fost 280 de copii care au mers la scoala sa invete limba romana, acum mai sunt doar 44. Ce s-ar fi intamplat daca ar fi existat aici ziaristi puternici de limba romana care sa traga de maneca pe aceste autoritati locale. Poate ca maine-poimaine si ziaristii de aici vor contribui si vor aduce progres acestei zone”, spune Romeo Crasmaru, directorul ziarului.

„Este inca una din realizarile romanilor nostri din Valea Timocului in colaborare cu romanii din Romania. Cred ca este in primul rand o realizare pentru ca in mass-media din Romania este destul de slab informata despre evenimentele care se petrec în Valea Timocului si mai ales am observat ca in mass-media din Romania apar foarte multe informatii distorsionate”, a declarat consulul Iulian Nitu. „Cred ca este un proiect  consonant pentru ca e nevoie de mediatizarea situatiei romanilor din Valea Timocului, din Serbia de Rasasit si e nevoie ca romanii de aici sa înceapa sa invete limba romana si sa cunoasca realitatile romanesti”,

a spus, la randul sau, consilierul Radu Cosma de la Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Jurnal Romanesc, Valea Timocului
Jurnal Romanesc, Valea Timocului

Pe langa Jurnal Romanesc, in Valea Timocului mai exista si Timocpress, un cotidian aparut in anul 2006. Impreuna, cele doua ziare romanesti isi propun sa trezeasca constiinta romanilor si sa-i ajute sa-si mentina identitatea si apartenenta etnica.

Surse:

[1] http://goo.gl/8YClES

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info