Romani din Ucraina, prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, in capitala romanismului

An de an, romanii din intreaga lume se aduna in prima zi a lunii decembrie la Alba Iulia.Anume acolo, in orasul Unirii, au loc diverse actiuni culturale dedicate Zilei Nationale a Romaniei. Intre acestea se numara si Congresul Spiritualitatii Romanesti, ajuns la cea de-a XVIII-a editie. Pe parcursul celor trei zile congresistii sositi din 28 de tari ale lumii s-au intalnit cu mari personalitati ale neamului romanesc de pretutindeni. In prima zi a Congresului oaspetii au participat la manifestarile culturale oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei si implinirii a 96 de ani de la Marea Unire. In orasele Alba Iulia si Zlatna, judetul Alba, orase gazda ale Congresului, a fost inaugurat traseul „Mocanita”, a fost dezvelit monumentul dedicat sopranei Anastasia Dicescu,artista, nascuta in Basarabia.

Romani din Ucraina, prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, in capitala romanismului

La lucrările în plen ale Congresului, care s-au desfăşurat în cele două oraşe menţionate, a participat şi o delegaţie numeroasă din regiunea Cernăuţi în frunte cu domnul academician Vasile Tărâţeanu. Congresul s-a desfăşurat pe patru secţiuni. S-a discutat despre neamul traco-dac şi destinul lui în istorie; Vodă Constantin Brâncoveanu Basarab  şi Dimitrie Cantemir – cărturari  şi martiri; Mihai Eminescu – erou naţional; acţiuni şi figuri reprezentative ale unităţii de neam: contribuţiile unor personalităţi contemporane. Anume la ultima secţiune delegaţia cernăuţeană a prezentat mai multe comunicări despre personalităţile bucovinene. Academicianul Vasile Tărâţeanu a vorbit despre Mircea Lutic – cărturar de seamă al Bucovinei. Doamna Ludmila Rotaru s-a referit la creaţia lui Ion Vatamanu – tribun al mişcării pentru eliberarea naţională din Basarabia. Printre temele prezentate de junimiştii cernăuţeni au fost: „Grigore Bostan – apostol al românismului bucovinean” şi „Ştefan Andronic – promotor al valorilor cultural-naţionale”. La fel de interesante au fost şi celelalte subiecte discutate în cadrul Congresului Spiritualităţii Româneşti de la Alba Iulia prezentate de către toţi membrii delegaţiei cernăuţene. În cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Congresului au avut loc lansări de carte şi publicaţii, au fost organizate expoziţii de artă, dezvelit şi sfinţit bustul poetului Ioan Alexandru de pe Aleea marilor înaintaşi ai neamului din Alba Iulia.

Şi chiar dacă susţinerea financiară din partea Guvernului României nu a fost simţită în acest an, după cum a declarat academicianul Victor Crăciun, inima acestui Congres, întrunirea românilor de pretutindeni de la Alba Iulia a fost susţinută de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel, prefectul judeţului Alba Gheorghe Feneşer,  primarul Municipiului Alba Iulia Mircea Hava şi primarul oraşului Zlatna Silviu Ponoran, fapt pentru care participanţii sosiţi din cele 28 de ţări ale lumii le-au mulţumit organizatorilor şi celor care nu uită de românii de pretutindeni.

Vitalie ZÂGREA

Romani din Ucraina prezenti de 1 Decembrie la Alba Iulia, sursa foto: lyberti.com

Sursa:

[1] http://lyberti.com/?p=1056

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

3 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

3 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

5 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

5 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

6 zile ago