Cum au ajuns românii din singurii prieteni ai polonezilor, în rolul de “victime de serviciu”

In luna septembrie a anului 1939, Polonia era atacata de catre Germania lui Hitler si de catre URSS. La acel moment statul polonez a strans tot ce era mai important, bunuri diverse, acte oficiale, rezerva de aur, obiecte de arta, un adevarat tezaur exact cum procedase de fapt si Romania cand isi incredintase tezaurul sau catre Rusia tarista.In acel tragic septembrie al anului 1939, Romania a fost singura tara din lume care si-a asumat raspunderea de a prelua si a proteja tezaurul polonez. Polonia la acel moment nu doar ca era la pamant, ci practic inceta sa mai existe.

Cum au ajuns romanii din singurii prieteni ai polonezilor in rolul de “victime de serviciu”

Romania si-a asumat un mare risc, multi istorici spunand ca atat Stalin cat si Hitler n-au uitat si nici n-au iertat Romania pentru acest “sabotaj”, asa cum au considerat ei aceasta fapta a statului roman: Hitler facea cadou Ungariei Transilvania iar lui Stalin, Basarabia. Dupa incheierea razboiului putin a lipsit ca Stalin sa nu ocupe aproape toata Moldova, inaintarea trupelor rusesti fiind oprita la Putna pana la urma printr-un act de insubordonare a unui om de arme care a preferat sa moara ca un adevarat patriot decat sa cada mormantul lui Stefan cel Mare in mainile rusilor.

Antiromanismul la polonezi
Antiromanismul la polonezi

Este surprinzatoare reactia negativa si stereotipurile polonezilor legate de romani. Mediul virtual polonez este plin de caricaturi sau tot felul de glume proaste al caror subiect este antiromanismul. Se pare ca polonezii uita ca Romania a fost unica tara din lume care le-a salvat tezaurul de aur din calea germanilor si a rusilor in 1939.Da! Tocmai cei pe care acum polonezii nu-i mai scot din “hoti” si din “idioti” le-au salvat lor tezaurul din calea dusmanilor care le invadasera tara!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Se pare ca intr-adevar nici un bine nu ramane niciodata nepedepsit!

Cum au salvat romanii tezaurul polonez in 1939, sursa foto: goniecmalopolski.pl
Cum au salvat romanii tezaurul polonez in 1939, sursa foto: goniecmalopolski.pl

Sursa:

[1] goniecmalopolski.pl/artykul,3939,jak-rumuni-pomogli-polakom-zaproszenie-na-wystawe.html

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

De ce este imperativa nevoie sa scapam de toti fostii comunisti?

sâm dec. 20 , 2014
Intr-un interviu acordat celor de la cotidianul.ro, academicianul Florin Constantiniu spunea despre politicienii romani postdecembristi: „Politicienii postdecembrişti au făcut românilor mai mult rău decât mongolii, ungurii, turcii, nemţii şi ruşii” Intr-adevar, politicienii romani au provocat in Romania in cei 25 de ani care au trecut din 1989 si pana acum, […]
De ce este imperativa indepartarea fostilor comunisti?

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro