Autoguvernarea minoritatilor in Ungaria, o formula perversa de a inchide gura oricaror revendicari etnice

Românii din Câmpia Tisei

In 1715 in actuala Budapesta, pe atunci Offen, erau recenzati 55,6% germanii si doar 19,4% unguri si maghiarizati (cam 25% erau slavii si romanii), ca in 1891 sa mai ramana doar 23,7% germani in timp ce ungurii si maghiarizatii sa atinga aproape 46,1%! Intre 1880 si 1890 structura etnica a municipiului Deva a evoluat astfel: ungurii si maghiarizaţii au crescut cu 293,9%, romanii au crescut cu 21,2% iar germanii au scăzut cu 67,7%!

Prin tratatul de la Trianon, de fapt Romania a suferit inca o mare pierdere nu atat prin pierderea teritoriului Crisanei de Vest, unde orase ca Debretin sau Seghedin erau recunoscute ca orase care aveau comunitati insemnate de romani, ci prin pierderea a unui numar foarte mare de romani care au sfarsit deznationalizati si maghiarizati fortat.Dupa unele estimari se aproximeaza ca din Crisana de Vest au fost maghiarizati in jurul  a unui milion de etnici romani.

Autoguvernarea minoritatilor in Ungaria, o formula perversa de a inchide gura oricaror revendicari etnice

Maghiarizarea romanilor din Ungaria
Maghiarizarea romanilor din Ungaria

In Ungaria exista acum o lege cu o denumire pe cat de pompoasa pe atat de falsa numita : „autoguvernare de <<catre>> minoritate”. Redam un fragment din aceasta lege privind drepturile minoritatilor (Legea Nr. LXXVII din 1993 PRIVIND DREPTURILE MINORITĂŢILOR NAŢIONALE ŞI ETNICE ):

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


(1) În Republica Ungară, minorităţile au dreptul să-şi înfiinţeze autoguvernări locale, teritoriale şi pe ţară (în continuare, generic: autoguvernare de minoritate).

(2) La iniţierea înfiinţării şi la alegerea autoguvernării de minoritate poate participa acel cetăţean cu drept de vot care figurează pe lista de evidenţă electorală a minorităţii (în continuare: lista electorală a minorităţii). Un elector poate figura pe lista electorală a unei singure minorităţi. Dispoziţiile referitoare la listele electorale ale minorităţilor sunt cuprinse într-o lege specială.

(3) La reprezentarea unei minorităţi se poate angaja acel candidat care figurează pe lista electorală a minorităţii. Dreptul la reprezentanţă poate fi exercitat doar în cadrul unei singure minorităţi.

Sa va spunem cum sta treaba de fapt si cu  asa numita ” Autoguvernarea Românească” (vezi foaieromaneasca.blogspot.com) din Ungaria si cat de pervers se procedeaza de fapt acolo.

Se ia „cate una bucata” ungur care mai rupe cate un pic de romana stalcita si se convinge a se declara etnic minoritar roman sau se alege cate un roman din familiile mixte romano-maghiare si se cumpara loialitatea acelui roman tradator pentru a apara interesele Ungariei. Aparent Ungaria da autonomie minoritatilor prin asa numita lege a autoguvernarii.

COALIŢIA ROMÂNILOR din Ungaria şi Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta atrage cu îngrijorare atenţia opiniei publice asupra faptului că în Budapesta şi în unele localităţi din Ungaria au apărut deja aşa-numiţii „pui de cuc”, intruşi necunoscuţi în rândul comunităţii româneşti, care vor să candideze ca români la alegerile de autoguvernări minoritare de la 1 octombrie 2006.

Oricine vrea sa se declare ca apartinand de o anumita minoritate (inclusiv cea romana) o poate face fara ca nimeni sa-l intrebe absolut nimic. Astfel, in aceste autoguvernari au intrat oameni care nu sunt romani, nu stiu romaneste, nu ii intereseaza deloc soarta romanilor,  dar cheltuiesc banii destinati minoritatii romane in cu totul alte scopuri.

Românii din Câmpia Tisei
Românii din Câmpia Tisei

Surse/Note:

[1] altermedia.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info