libris.ro

Raoul Sorban: “Acest Mihai Razvan Ungureanu nu pare a fi roman, asta e clar”

Raoul Sorban: “Acest Mihai Razvan Ungureanu nu pare a fi roman, asta e clar”

Profesorul Raoul Sorban (4 septembrie 1912 – 18 iulie 2006), o personalitate legendara a Romaniei, care a primit titlul de “Drept intre Popoare” acordat de Yad Vashem fiindca a salvat, in vremea Holocaustului, mii de evrei amenintati cu moartea in Ardealul romanesc ocupat de Budapesta, ne-a acordat in 2006 un interviu in exclusivitate despre situatia Fundatiei Gojdu, de care a fost foarte apropiat.

A fost sa fie ultimul interviu, inainte de a se indrepta spre ceruri. Conversatia purtata cu Profesorul de jurnalistii responsabili de campania pentru salvarea Fundatiei Gojdu a fost mai ampla. Aceasta este versiunea publicata in ziarul ZIUA, la data respectiva. (V.R.)

Domnule Raoul Sorban, cum calificati situatia actuala a mostenirii Gojdu?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Domnule, as dori sa spun in primul rand ca nu trebuie trecuta cu vederea reactia romanilor din Ardeal fata de afacerea Gojdu. Era un lucru foarte bine pus la punct si rezolvat in termenii legii. Ceea ce surprinde acum este ca aceasta problema rezolvabila in termenii legii a fost cedata politicului, care n-are nici in clin nici in maneca cu Fundatia Gojdu. Tratatul de la Trianon prevede modalitatea de transmitere a donatiei Gojdu, si de asemenea se vede ca nu au fost schimbate conditiile Testamentului Gojdu: romanii din Ardeal si Ungaria exista, oamenii saraci exista. Problema se rezolva pe caile legii. Nu sunt suficient de informat ca sa pot afirma cu tarie ca exista un for juridic international care sa poata rezolva aceasta problema.

Raoul Sorban: “Acest Mihai Razvan Ungureanu nu pare a fi roman, asta e clar”

Eu sunt un om la 94 de ani si am apucat acele vremuri. Cazul Gojdu era un caz care era citat ca un caz in care se poate avea maxima incredere in statul maghiar, cata vreme Fundatia a functionat la Budapesta. Era o actiune foarte alimentata pe vremea aceea, pentru ca lumea nu prea avea incredere in onestitatea statului maghiar, iar cazul Gojdu era adus ca argument printre romani pentru a demonstra onestitatea statului maghiar.

Iar aceasta onestitate a statului maghiar este azi infirmata, pentru ca statul maghiar a facut ce a facut acum, amestecand politicul cu juridicul, asa ceva nu se poate! Prin aceasta se vede ca statul maghiar nu este onest. Aceasta lipsa de onestitate in politica pe care o practica si UDMR trebuie privita cu foarte mare rezerva.

[info]Nu tradati, va rog! (eBook), Corneliu Zeana[/info]

Statul maghiar neaga Tratatul de la Trianon

Tratatul de la Trianon prevede expres returnarea averilor Gojdu…

Statul maghiar anuleaza ceea ce in aparenta vrea ca sa para adevarat, adica neaga Tratatul de la Trianon.

Ce ar trebui sa faca Biserica Ortodoxa Romana pentru a recupera mostenirea Gojdu?

Nu cred sa nu existe o formula juridica pentru rezolvarea acestei probleme. Testamentul donatorului exista, cei pentru care s-a facut donatia exista, statul maghiar exista. S-au mai schimbat niste hotare, insa e de neinteles ce se intampla. Ma mira ca lumea noastra politica nu trage concluziile potrivite, ca totul este escrocherie in politica maghiara si escroc este si acela care se alatura unei escrocherii. Este o chestie foarte ciudata…

Acest ministru de Externe nu pare roman, asta e clar

Ministrul de externe Ungureanu a tinut un discurs in Senat in care afirma ca noua fundatie nu atinge drepturile vechii fundatii, desi aceasta noua fundatie se suprapune si prin nume si prin activitate vechii fundatii, sunt acordate burse pentru studentii maghiari si romani…

Asta contrazice deja una din prevederile Testamentului Gojdu. Iar acest ministru de externe  [Mihai Razvan Ungureanu]… nu stiu ce experienta politica a asimilat, dar roman nu pare sa fie, asta e clar.

Cum apreciati intreaga afacere Gojdu, asa cum arata acum?

Trebuie reintoarsa in granite juridice. Nu se poate sa nu existe o posibilitate de rezolvare juridica a acestei chestiuni. Acum se vede ca Ungaria apara o teza, iar faptul ca la noi fortele politice servesc punctul de vedere maghiar este uimitor. Nu poate fi transferata o problema juridica in curtea unei probleme politice.

George DAMIAN

Raoul Sorban: “Acest Mihai Razvan Ungureanu nu pare a fi roman, asta e clar”, surse imagini: wikipedia.org, youtube.com
Raoul Sorban: “Acest Mihai Razvan Ungureanu nu pare a fi roman, asta e clar”, surse imagini: wikipedia.org, youtube.com

Surse/Note:

[1] ziaristionline.ro

[2] civcmedia.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info