Cea mai adanca groapa de pe Pamant

In fosta URSS au avut loc unele dintre cele mai nebunesti demersuri in numele stiintei printre care si saparea celei mai adanci gropi de pe Pamant.

Cea mai adanca groapa de pe Pamant a fost gaura de foraj de la Kola, rezultatul unei sapaturi stiintifice, proiect al fostei URSS. Cei care au conceput proiectul isi propuneau sa sape cât mai adânc  posibil în scoarta Pamântului. Forajul a fost început pe 24 mai 1970 pe Peninsula Kola, folosindu-se ca instrumente de foraj un “Uralmash-4E” si apoi un “Uralmash-15000″ .

Cea mai adanca groapa de pe Pamant

Un numar de mai multe gropi au fost sapate pornind de la o groapa principala. Poate cea mai adânca dintre ele, numita SG-3, a fost terminata în anul 1989, creând o groapa de 12.261 m adâncime. Astazi, cea care detine titlul de “cea mai adanca” groapa sapata este putul petrolier Maersk BD-04A, de la Al-Shaheen, Qatar, care are 12.290 m lungime.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Proiectul gaurii de foraj de la Kola a fost propus prima data în 1962 si a fost repartizat catre Consiliul stiintific Interdepartmental pentru Studiul Interiorului Pamântului si pentru Foraje de Mare Adâncime. Locatia finala a fost aleasa în 1965 în NV URSS, 10 km vest de orasul Zapolyarny, la 69°23’N 30°36’E.

Initial a fost stabilita adâncimea  de 15.000 m. La 6 iunie 1979, recordul mondial de adâncime detinut de groapa Bertha Rogers din Washita County, Oklahoma, 9.583 m a fost depasit. În 1983, forajul a depasit nivelul de 12.000 m si a fost oprit pentru un an pentru a celebra evenimentul. Aceasta perioada de pauza este suspectata a fi contribuit la un esec dezamagitor pe 27 septembrie 1984: dupa forarea la 12.066 m, 5.000 m de tevi de foraj s-au desprins si au fost abandonate în adânc. Apoi s-a decis sa se foreze din nou de la 7000 de metri. Groapa a ajuns la 12.262 m adâncime în 1989. În acel an groapa trebuia sa atinga 13.500 m pâna la sfârsitul lui 1990 si 15.000 m pâna în 1993. Totusi, din cauza depasirii temperaturii prevazute la aceasta adâncime si pozitionare, 180 °C în loc de 100 °C, forajul la adâncime mai mare a devenit imposibil si a fost oprit total în 1992. Odata cu cresterea în temperatura datorata adâncimii, forajul la 15.000 m ar fi însemnat lucrul la 300 °C, moment în care aparatele ar fi încetat sa functioneze.

Prin groapa de foraj de la Kola s-a penetrat aproximativ o treime din scoarta continentala baltica, estimata ca având 35 de kilometri grosime, cu roci de circa 2,7 miliarde de ani la capat. Proiectul a cerut studii geofizice extinse. Zonele studiului au fost structura adânca a Scutului Baltic; discontinuitatile seismice si regimul termic în scoarta Pamântului; compozitia fizica si chimica a scoartei adânci si tranzitia de la scoarta superioara la cea inferioara; geofizica litosferica; ti creerea ti îmbunatatirea resurselor pentru studiu geofizic avansat.

Pentru lumea stiintifica, una din cele mai suprinzatoare descoperiri ce au rezultat din acest experiment a fost faptul ca schimbarea în vitezele seismice nu a fost gasita la o granita care marca tranzitia ipotetica a lui Jeffrey de la granit la bazalt; era la fundul unui strat de roca metamorfica care se extindea de la 5 la 10 km dedesubtul suprafetei. Roca fusese îndelung fracturata si era saturata de apa, ceea ce era surprinzator.  S-a constatat ca aceasta apa, spre deosebire de apa de la suprafata, provenea din minerale si era incapabila de a ajunge la suprafata din cauza unui strat de roca impermeabila.

O alta descoperire complet neasteptata a fost masa de hidrogen, noroiul ce curgea din groapa fiind descris ca “clocotind” cu hidrogen.

Groapa de foraj de la Kola este prima groapa realizata de catre oameni in scopuri de cercetare a scoartei tereste si cea care a detinut timp de 20 de ani titlul de “cea mai adanca groapa” dar a ajuns sa fie inchisa din cauza lipsei de fonduri. Proiectul  stiintifica a fost inchis in anul 2005 din cauza lipsi fondurilor si toate echipamentele de cercetare si foraj au ajunsa sa fiecasate, locul ramanand abandonat din anul 2008.

Cea mai adanca groapa de pe Pamant, Gaura de foraj de la Kola, sursa imagine: youtube.com
Cea mai adanca groapa de pe Pamant, Gaura de foraj de la Kola, sursa imagine: youtube.com

Sursa:

[1] atlas-geografic.net

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Spiritul de gaşcă, ideologie de partid

vin ian. 9 , 2015
Imi place scena politica a Romaniei, avem fel de fel de partide axate pe diferite ideologii, doctrine si culori politice. Culoarele politice sunt precum arterele de circulatie, centru, centru- stanga, dreapta, centru dreapta, extrema stanga, extrema dreapta. Mai pot fi si de sens giratoriu, ori tut. Tot partidele au fel […]
Spiritul de gaşcă, ideologie de partid

Poate vă place și:

libris.ro