Un concert susţinut de Tudor Ungureanu și grupul Ștefan Vodă din Căpriana (Rep. Moldova) se va desfăşura pe 18 ianuarie, la Casa de Cultură Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail – Regiunea Odesa, Ucraina). Programul mai cuprinde o reprezentaţie a Ansamblului „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail), unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică.
Cu acest prilej românii de dincolo de Prut și cei din Basarabia Istorică se întâlnesc pe aceeași scenă pentru a-l celebra pe Mihai Eminescu, dar și pentru a afirma, o dată în plus, prin cântec, joc și dans, limba română și apartenența acestor comunități istorice la filonul cultural românesc.
Românii din Sudul Basarabiei îl sărbătoresc pe Mihai Eminescu
După estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de peste 500.000 de persoane, reprezentând ca mărime a doua minoritate etnică după cea rusă. Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord).
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
La 15 ianuarie 2015, în Azerbaidjan va fi sărbătorită Ziua Culturii Naționale Române (ziua în care s-a nascut marele poet național român Mihai Eminescu).Azerbaidjanul este un partener strategic pentru România și relațiile dintre cele doua țări au evoluat puternic în toate domeniile, spun cei de la en.trend.az. România a fost a […]