Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei

Duminică, 18 ianuarie 2015, s-a desfăşurat prima ediţie a Zilei Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei. Spectacolul tematic, dedicat aniversării a 165 de ani de la naşterea poetului naţional al tuturor românilor Mihai Eminescu a fost găzduit de românii din localitatea Erdek-Burnu (azi Utkonosovka), raionul Ismail.

În cadrul manifestării şi-au dat concursul artiştii din Ansamblul Folcloric „DOR BASARABEAN”, unicul ansamblu promotor al valorilor tradiţionale româneşti din Sudul Basarabiei, cu mai bine de 70 de păstrători ai tradiţiilor populare, din toate categoriile de vârstă. După deschiderea manifestării, oferită de ansamblul-gazdă în scenă au urcat invitaţii speciali ai evenimentului – Ansamblul Etno-Folcloric „Ştefan Vodă” din Căpriana, raionul Străşeni, condus de maestrul Tudor Ungureanu, artist emerit al poporului din Republica Moldova.

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei

Deşi s-a desfăşurat într-o sală de spectacole neîncălzită, a avut loc un veritabil spectacol de folclor autentic românesc – fundament al culturii române, într-o formulă plină de tradiţie şi patriotism, primit cu inimile deschise de românii din Erdek-Burnu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

În cadrul spectacolului ansamblurilor participante le-au fost înmânate diplome de excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă promovării folclorului românesc, a culturii şi limbii române în comunităţile tradiţionale româneşti din Sudul Basarabiei, de către organizatorul manifestării – Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, preşedinte Anatol Popescu.

 

De asemeni, la final de spectacol, publicul ridicat în picioare a aplaudat-o în continuu pe una dintre cele mai valoroase profesoare de limbă română din regiunea Odesa – doamna Ludmila Arnăut de la şcoala din Erdek-Burnu, căreia i-a fost conferită diploma Institutului Cultural Român, finanţator principal al manifestării. Timp de aproape trei decenii elevii doamnei Arnăut sunt participanţi şi câştigători ai olimpiadelor regionale de limbă română, precum şi ai diverselor concursuri tematice pentru românii de pretutindeni, organizate cu sprijinul statului român.

Asemănător altor evenimente culturale venite în sprijinul comunităţii istorice româneşti din Sudul Basarabiei, Ziua Culturii Române a fost sărbătorită în premieră pentru această zonă, încadrându-se deplin în seria de manifestări culturale iniţiate şi organizate de Asociaţia „Basarabia”, începând cu anul înfiinţării acesteia – 2006.

Dintre cele mai însemnate manifestări, desfăşurate preponderent în comunităţile româneşti sud-basarabene putem enumera Ziua Naţională a României, Ziua Românilor de Pretutindeni, zilele culturii române în Ucraina, cele trei ediţii ale Caravanei teatrului şi folclorului românesc ale Institutului Cultural Român, Ziua Limbii Române şi nu în ultimul rând turneele prin comunităţile rurale româneşti ale Ansamblului Folcloric „Dor Basarabean” – ansamblu fondator al Asociaţiei „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei, foto: Asociaţia "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa
Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei, foto: Asociaţia „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa

Sursa:

[1] Asociaţia „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Cum sa evitati cenzura de pe internet, raportarile false ale unor site-uri virusate si sa ramaneti anonimi?

lun ian. 19 , 2015
Poate foarte multi dintre voi ati observat ca antivirusul pe care il folositi mai da si raportari false ale unor site-uri care ar fi virusate si va impiedica astfel inutil accesul la informatie, iar in plus ingreuneaza si foarte mult puterea de procesare a calculatorului. Unele site-uri sunt cenzurate prin […]
Cum sa evitati cenzura de pe internet, rapotarile false ale unor site-uri virusate si sa ramaneti anonimi?

Poate vă place și:

libris.ro