fbpx

RSS

Astăzi, 20 Noiembrie 2019, Glasu…

Astăzi, 20 Noiembri…

Film documentar tulburător la Ia…

"Societatea Studenți…

Germania și Austria, tot mai nem…

Am remarcat cu mare …

Cehia pune la plată marii giganț…

Giganții internetulu…

USR, atac la Iohannis: "Într-o d…

Atac surprinzător la…

Scrisoare deschisă din partea lu…

"Scrisoare deschisă …

Jurnalista Sorina Matei îl desfi…

Jurnalista Sorina Ma…

Albin Marinescu: "Iohannis, aces…

Tristă și palidă con…

Profesorul Ion Coja: "Ofer un pr…

"Un premiu pentru do…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei

Print Friendly, PDF & Email

Duminică, 18 ianuarie 2015, s-a desfăşurat prima ediţie a Zilei Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei. Spectacolul tematic, dedicat aniversării a 165 de ani de la naşterea poetului naţional al tuturor românilor Mihai Eminescu a fost găzduit de românii din localitatea Erdek-Burnu (azi Utkonosovka), raionul Ismail.

În cadrul manifestării şi-au dat concursul artiştii din Ansamblul Folcloric “DOR BASARABEAN”, unicul ansamblu promotor al valorilor tradiţionale româneşti din Sudul Basarabiei, cu mai bine de 70 de păstrători ai tradiţiilor populare, din toate categoriile de vârstă. După deschiderea manifestării, oferită de ansamblul-gazdă în scenă au urcat invitaţii speciali ai evenimentului – Ansamblul Etno-Folcloric “Ştefan Vodă” din Căpriana, raionul Străşeni, condus de maestrul Tudor Ungureanu, artist emerit al poporului din Republica Moldova.

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei

Deşi s-a desfăşurat într-o sală de spectacole neîncălzită, a avut loc un veritabil spectacol de folclor autentic românesc – fundament al culturii române, într-o formulă plină de tradiţie şi patriotism, primit cu inimile deschise de românii din Erdek-Burnu.

În cadrul spectacolului ansamblurilor participante le-au fost înmânate diplome de excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă promovării folclorului românesc, a culturii şi limbii române în comunităţile tradiţionale româneşti din Sudul Basarabiei, de către organizatorul manifestării – Asociaţia Naţional-Culturală “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, preşedinte Anatol Popescu.

 

De asemeni, la final de spectacol, publicul ridicat în picioare a aplaudat-o în continuu pe una dintre cele mai valoroase profesoare de limbă română din regiunea Odesa – doamna Ludmila Arnăut de la şcoala din Erdek-Burnu, căreia i-a fost conferită diploma Institutului Cultural Român, finanţator principal al manifestării. Timp de aproape trei decenii elevii doamnei Arnăut sunt participanţi şi câştigători ai olimpiadelor regionale de limbă română, precum şi ai diverselor concursuri tematice pentru românii de pretutindeni, organizate cu sprijinul statului român.

Asemănător altor evenimente culturale venite în sprijinul comunităţii istorice româneşti din Sudul Basarabiei, Ziua Culturii Române a fost sărbătorită în premieră pentru această zonă, încadrându-se deplin în seria de manifestări culturale iniţiate şi organizate de Asociaţia “Basarabia”, începând cu anul înfiinţării acesteia – 2006.

Dintre cele mai însemnate manifestări, desfăşurate preponderent în comunităţile româneşti sud-basarabene putem enumera Ziua Naţională a României, Ziua Românilor de Pretutindeni, zilele culturii române în Ucraina, cele trei ediţii ale Caravanei teatrului şi folclorului românesc ale Institutului Cultural Român, Ziua Limbii Române şi nu în ultimul rând turneele prin comunităţile rurale româneşti ale Ansamblului Folcloric “Dor Basarabean” – ansamblu fondator al Asociaţiei “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei, foto: Asociaţia "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei, foto: Asociaţia “BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa

Sursa:

[1] Asociaţia “BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa


Comentarii

comentarii

Social Links

Glasul.info

Redacția la Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism

Contact: redactie@glasul.info
Social Links
telekom.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
shop.yellowstore.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL