RSS

Dacian Ciolos ameninta de la o o…

Dacian Ciolos amenint…

Deznationalizare fortata a român…

Deznationalizare fort…

Minune in România? Se opreste pr…

Minune in România? Se…

Achitat definitiv dupa ce a stat…

Achitat definitiv dup…

Inca o batjocura la adresa român…

Inca o batjocura la a…

PROTEST al comunității româneşti…

PROTEST al comunități…

Gigi Becali este reclamat din no…

Gigi Becali este recl…

De ce au Hun(ii)orii nevoie de o…

De ce au Hun(ii)orii …

România e o tara corupta? Franta…

România e o tara coru…

Increderea in Facebook incepe sa…

Increderea in Faceboo…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei

Duminică, 18 ianuarie 2015, s-a desfăşurat prima ediţie a Zilei Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei. Spectacolul tematic, dedicat aniversării a 165 de ani de la naşterea poetului naţional al tuturor românilor Mihai Eminescu a fost găzduit de românii din localitatea Erdek-Burnu (azi Utkonosovka), raionul Ismail.

În cadrul manifestării şi-au dat concursul artiştii din Ansamblul Folcloric “DOR BASARABEAN”, unicul ansamblu promotor al valorilor tradiţionale româneşti din Sudul Basarabiei, cu mai bine de 70 de păstrători ai tradiţiilor populare, din toate categoriile de vârstă. După deschiderea manifestării, oferită de ansamblul-gazdă în scenă au urcat invitaţii speciali ai evenimentului – Ansamblul Etno-Folcloric “Ştefan Vodă” din Căpriana, raionul Străşeni, condus de maestrul Tudor Ungureanu, artist emerit al poporului din Republica Moldova.

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei

Deşi s-a desfăşurat într-o sală de spectacole neîncălzită, a avut loc un veritabil spectacol de folclor autentic românesc – fundament al culturii române, într-o formulă plină de tradiţie şi patriotism, primit cu inimile deschise de românii din Erdek-Burnu.

În cadrul spectacolului ansamblurilor participante le-au fost înmânate diplome de excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă promovării folclorului românesc, a culturii şi limbii române în comunităţile tradiţionale româneşti din Sudul Basarabiei, de către organizatorul manifestării – Asociaţia Naţional-Culturală “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, preşedinte Anatol Popescu.

 

libris.ro

De asemeni, la final de spectacol, publicul ridicat în picioare a aplaudat-o în continuu pe una dintre cele mai valoroase profesoare de limbă română din regiunea Odesa – doamna Ludmila Arnăut de la şcoala din Erdek-Burnu, căreia i-a fost conferită diploma Institutului Cultural Român, finanţator principal al manifestării. Timp de aproape trei decenii elevii doamnei Arnăut sunt participanţi şi câştigători ai olimpiadelor regionale de limbă română, precum şi ai diverselor concursuri tematice pentru românii de pretutindeni, organizate cu sprijinul statului român.

Asemănător altor evenimente culturale venite în sprijinul comunităţii istorice româneşti din Sudul Basarabiei, Ziua Culturii Române a fost sărbătorită în premieră pentru această zonă, încadrându-se deplin în seria de manifestări culturale iniţiate şi organizate de Asociaţia “Basarabia”, începând cu anul înfiinţării acesteia – 2006.

Dintre cele mai însemnate manifestări, desfăşurate preponderent în comunităţile româneşti sud-basarabene putem enumera Ziua Naţională a României, Ziua Românilor de Pretutindeni, zilele culturii române în Ucraina, cele trei ediţii ale Caravanei teatrului şi folclorului românesc ale Institutului Cultural Român, Ziua Limbii Române şi nu în ultimul rând turneele prin comunităţile rurale româneşti ale Ansamblului Folcloric “Dor Basarabean” – ansamblu fondator al Asociaţiei “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei, foto: Asociaţia "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa

Ziua Culturii Române în comunitatea românească din Sudul Basarabiei, foto: Asociaţia “BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa

Sursa:

[1] Asociaţia “BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Preluarea integrala a articolelor poate fi facuta numai in baza unui acord scris din partea Glasul.info.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Citește articolul precedent:
Vanga despre misiunea planetară a României
Un site rusesc face reclama turismului romanesc: “Vreau sa merg in Romania”

Cu toate ca atat din punct de vedere istoric, cat...

Curtea Penală Internaţională a luat in calcul examinarea unor posibile crime de război comise în Palestina
Curtea Penală Internaţională a luat in calcul examinarea unor posibile crime de război comise în Palestina

Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este...

Scandal în Franța - Exprimare libera? Poate. Dar nu pentru toata lumea.
Scandal în Franța – Exprimare libera? Poate. Dar nu pentru toata lumea.

In Franta, o membra  Frontului Național, formatiune politica de extrema dreapta, a...

Închide