Presa ucraineana: „Oare isi va pastra Ucraina pozitia pe Dunare?”

Presa ucraineana: " Oare isi va pastra Ucraina pozitia pe Dunare?"

Din foarte multe puncte de vedere, ucrainenii au dezvoltat acum o adevarata „fobie a separatismului”, vazand focare separatiste pe cale sa izbucneasca aproape in fiecare colt al tarii lor. Multi se tem chiar sa nu aiba aceeasi soarta a fostei Iugoslavii.

Pentru ucraineni, situatia din prezent impune o mulțime de întrebări retorice despre viitorul Ucrainei. La aceste intrebari se mai adauga agresiunea externă, criza politică si in plus si criza economică.Este clar faptul ca Ucraina se confruntă cu probleme atat interne cat și externe si nu mai este nevoie să spunem acest lucru.

La cate probleme are acum Ucraina atat in estul tarii cat si problemele grave economice ar mai avea rostul sa-si faca griji si pentru probleme minore cum ar fi  porturile dunărene și regiunea Dunării, în general? Jurnalistii ucraineni sunt speriati de perspectiva pierderii totale a accesului la mare, acum ca au pierdut Crimeea, dar si de izolarea economica a regiunii ucrainene de la gurile Dunarii (Sudul Basarabiei).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Presa ucraineana: ” Oare isi va pastra Ucraina pozitia pe Dunare?”

[one_half][/one_half]În octombrie 2013, Comisia Europeană a prezentat o nouă abordare pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din UE, al cărui principal scop il reprezinta crearea de rețele transeuropene de transport (TEN-T). Conform acestor proiecte vor fi nouă coridoare de transport, două în direcția nord-sud, trei în direcția Est-Vest, și patru coridoare de transport in diagonală.

Nouă coridoare de transport prioritare vor primi finanțare pentru perioada 2014-2020 în valoare de 26 miliarde de euro, proiect care va fi implementat printr-un „instrument de unificare europeană” (ConnectingEuropeFacility). Dar in tot acest proiect, unde este Ucraina?

Toate coridoarele de transport se termină la granița cu Ucraina. De exemplu, coridorul Rin-Dunăre se termină în Tulcea pe partea română,  și nu in Ismail pe partea ucraineană.

Pe langa problemele economice evidente ale regiunii ucrainene de la Dunare, jurnalistii ucraineni remarca si problemele etnice, focare de probleme sociale, economice și un mediu in care problemele stringente nu au mai fost soluționate de ani de zile. De asemenea se tem in acelasi timp si de izbucnirea unor rebeliuni separatiste, pentru a se destabiliza situatia si in sud, cu intentia de a deschide mai multe fronturi.

Ziaristii ucraineni pomenesc de asemenea de niste incidente din 1991, atunci cand populatia locala a cerut autonomia / independenta, dar nu au mers mai departe de niste simple declaratii si totusi situatia economica de atunci era inca buna fata de cea din prezent cand aceeasi populatie se chinuie să supraviețuiască în condiții dificile.

Regiunea Dunării este considerata de fapt o „zonă de risc” de catre ucraineni, în parte din cauza apropierii sale de autonomia asa numitei republici găgăuză din Republica Moldova, care uneori amenință chiar si  Chișinăul cu „independența”, iar  în parte din cauza specificului regiunii de la gurile Dunarii, o zona istorica eterogena,  care a format o mentalitate specifica locuitorilor săi.

Din foarte multe puncte de vedere, ucrainenii au dezvoltat acum o adevarata „fobie a separatismului”, vazand focare separatiste pe cale sa izbucneasca aproape in fiecare colt al tarii lor. Multi se tem chiar sa nu aiba aceeasi soarta a fostei Iugoslavii.

Presa ucraineana: " Oare isi va pastra Ucraina pozitia pe Dunare?"
Presa ucraineana: ” Oare isi va pastra Ucraina pozitia pe Dunare?”

Sursa:

[1] gazeta.zn.ua

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info