Categories: RusiaUcraina

Presa ucraineana: “Oare isi va pastra Ucraina pozitia pe Dunare?”

Din foarte multe puncte de vedere, ucrainenii au dezvoltat acum o adevarata “fobie a separatismului”, vazand focare separatiste pe cale sa izbucneasca aproape in fiecare colt al tarii lor. Multi se tem chiar sa nu aiba aceeasi soarta a fostei Iugoslavii.

Pentru ucraineni, situatia din prezent impune o mulțime de întrebări retorice despre viitorul Ucrainei. La aceste intrebari se mai adauga agresiunea externă, criza politică si in plus si criza economică.Este clar faptul ca Ucraina se confruntă cu probleme atat interne cat și externe si nu mai este nevoie să spunem acest lucru.

La cate probleme are acum Ucraina atat in estul tarii cat si problemele grave economice ar mai avea rostul sa-si faca griji si pentru probleme minore cum ar fi  porturile dunărene și regiunea Dunării, în general? Jurnalistii ucraineni sunt speriati de perspectiva pierderii totale a accesului la mare, acum ca au pierdut Crimeea, dar si de izolarea economica a regiunii ucrainene de la gurile Dunarii (Sudul Basarabiei).

Presa ucraineana: ” Oare isi va pastra Ucraina pozitia pe Dunare?”

În octombrie 2013, Comisia Europeană a prezentat o nouă abordare pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din UE, al cărui principal scop il reprezinta crearea de rețele transeuropene de transport (TEN-T). Conform acestor proiecte vor fi nouă coridoare de transport, două în direcția nord-sud, trei în direcția Est-Vest, și patru coridoare de transport in diagonală.

Nouă coridoare de transport prioritare vor primi finanțare pentru perioada 2014-2020 în valoare de 26 miliarde de euro, proiect care va fi implementat printr-un “instrument de unificare europeană” (ConnectingEuropeFacility). Dar in tot acest proiect, unde este Ucraina?

Toate coridoarele de transport se termină la granița cu Ucraina. De exemplu, coridorul Rin-Dunăre se termină în Tulcea pe partea română,  și nu in Ismail pe partea ucraineană.

Pe langa problemele economice evidente ale regiunii ucrainene de la Dunare, jurnalistii ucraineni remarca si problemele etnice, focare de probleme sociale, economice și un mediu in care problemele stringente nu au mai fost soluționate de ani de zile. De asemenea se tem in acelasi timp si de izbucnirea unor rebeliuni separatiste, pentru a se destabiliza situatia si in sud, cu intentia de a deschide mai multe fronturi.

Ziaristii ucraineni pomenesc de asemenea de niste incidente din 1991, atunci cand populatia locala a cerut autonomia / independenta, dar nu au mers mai departe de niste simple declaratii si totusi situatia economica de atunci era inca buna fata de cea din prezent cand aceeasi populatie se chinuie să supraviețuiască în condiții dificile.

Regiunea Dunării este considerata de fapt o “zonă de risc” de catre ucraineni, în parte din cauza apropierii sale de autonomia asa numitei republici găgăuză din Republica Moldova, care uneori amenință chiar si  Chișinăul cu “independența”, iar  în parte din cauza specificului regiunii de la gurile Dunarii, o zona istorica eterogena,  care a format o mentalitate specifica locuitorilor săi.

Din foarte multe puncte de vedere, ucrainenii au dezvoltat acum o adevarata “fobie a separatismului”, vazand focare separatiste pe cale sa izbucneasca aproape in fiecare colt al tarii lor. Multi se tem chiar sa nu aiba aceeasi soarta a fostei Iugoslavii.

Presa ucraineana: ” Oare isi va pastra Ucraina pozitia pe Dunare?”

Sursa:

[1] gazeta.zn.ua

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

View Comments

  • Nu va faceti griji de Ucraina - "haholii" ii intrec pe rusi, is mult mai razbunatori... Romania daca o impinge pacatul se inrinde cumva peste Dunare in regiunea Odesa - o suta de ani nu va avea pace din partea ucrainenilor. Speranta ca Rusia impreuna cu Transnitria ar putea veni in aceasta zona - nu e in favoarea Romaniei, caci Rusia primul lucru cel va face va ocupa zacamintele de gaze de langa insula Serpilor pentru a nu permite Ucrainei si Romaniei sa aiba gaze proprii si sa refuze sa le cumpere de la Gazprom.

Recent Posts

Ateliere de vară la o parohie din Târgu Jiu care nu are încă finalizate lucrările la exterior și interior!

Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…

11 ore ago

4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu

Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…

2 zile ago

3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc

Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…

2 zile ago

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

3 zile ago