Institutul Cultural Român Budapesta participă la manifestările dedicate lui Paul Celan

În perioada 28-30 ianuarie 2015, la Budapesta vor fi organizate evenimente culturale dedicate lui Paul Celan, realizate în colaborare de Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Cultural Român Budapesta, Institutul Cultural Israelian, Şcoala Normală Superioară de la Paris şi Colegiul „Eötvös József” de la Budapesta.

Pe parcursul a trei zile vor avea loc vernisajul expoziţiei de artă „Eingejännert – Paul şi Gisèle Celan”, o masă rotundă, o prelegere urmată de discuţii cu studenţii şi proiecţia documentarului artistic „Duo pentru Paoloncel şi Petronom”, regizat în 1994 de Alexandru Solomon.

Institutul Cultural Român Budapesta participă la manifestările dedicate lui Paul Celan

Vineri, 30 ianuarie 2015, de la ora 12.30, Institutul Cultural Român Budapesta prezintă în sala de conferinţe a Colegiului „Eötvös József” din Budapesta documentarul artistic „Duo pentru Paoloncel şi Petronom”. Filmul redă întâlnirea şi prietenia dintre Paul Celan şi Petre Solomon, parafată în perioada „bucureşteană” a lui Celan (1945-1947).

Prima consemnare a numelui Paul Celan (pseudonimul lui Paul Peisah Antschel, născut la Cernăuţi, la 23 noiembrie 1920) apare în 2 mai 1947, la Bucureşti, când săptămânalul „Contemporanul” publica în traducerea românească a lui Petre Solomon poemul „Tangoul morţii”, a cărui versiune originală în limba germană avea să vadă pentru prima dată lumina tiparului la Viena, în 1948.

Proiecţia  filmului va avea loc în încheierea prelegerii dedicate lui Paul Celan de către Bertrand Badiou, cercetător în cadrul secţiei „Paul Celan” a Departamentului Literatură şi Limbi Străine a „Şcolii Normale Superioare” (ENS) de la Paris. Gazda evenimentului, Colegiul „Eötvös József” de la Budapesta are ca rol actual sprijinirea celor mai performanţi studenţi ai facultăţilor de Filologie, Sociologie, Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei din Ungaria.

 

„Un documentar care conţine istorie, istorie literară, vorbeşte despre fascism şi stalinism, despre suprarealism, miracolul poeziei, cel al prieteniei. Un film plin de viaţă, inteligent, cu o mare expresivitate vizuală.”
Eugenia Vodă – „România Literară”

Institutul Cultural Român Budapesta participă la manifestările dedicate lui Paul Celan, sursa imagine: icr.ro/budapesta

Sursa:

[1] icr.ro/budapesta

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

5 ore ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

16 ore ago

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

6 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

6 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o săptămână ago