Covasna, Voineşti: Istorie şi cultură românească în imagini

Câteva zeci de fotografii adunate din colecţii particulare, ilustrative pentru trecutul comunităţii româneşti din zonă, au fost publicate în albumul ‘Covasna, Voineşti: Istorie şi cultură românească în imagini’, apărut recent la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, sub semnătura profesoarei Florentina Teacă.

Autoarea spunea că a dorit, în acest fel, să aducă un omagiu oamenilor care au trăit pe aceste meleaguri, care au ţinut vie această comunitate de români, dar şi să salveze de la dispariţie şi uitare aceste fotografii.

Cine nu îşi cunoaşte istoria şi nu îşi respectă înaintaşii nu va şti să îşi construiască viitorul. (…) Suntem datori faţă de aceşti oameni să nu îi uităm şi să le cinstim memoria. (…) Acesta a fost punctul de plecare în misiunea pe care mi-am propus-o, de a realiza un album fotografic despre românii din Voineştii Covasnei, cu imagini despre timpuri trecute şi oameni care au fost.

Covasna, Voineşti: Istorie şi cultură românească în imagini

Un arc peste timp, ilustrând viaţa lor spirituală, tradiţiile şi obiceiurile, ocupaţiile, meşteşugurile, portul popular; un omagiu adus înaintaşilor noştri care au creat cultura tradiţională specifică locului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

De asemenea, un alt motiv pentru care se impunea o astfel de acţiune îl constituie încercarea de a eluda dispariţia fizică a acestor fotografii vechi, salvarea lor până nu e prea târziu, şi, aş adăuga, cât încă mai avem bătrâni care să recunoască personajele din fotografii, spre a le feri de pericolul uitării”, mărturisea profesoara Florentina Teacă.

Mulţumindu-le celor care au contribuit cu fotografii de familie la realizarea acestui album, autoarea a lansat un apel către localnici de a veni la sediul Asociaţiei cultural-creştine ‘Justinian Teculescu’ din staţiunea Covasna pentru a completa istoria locului cu numele persoanelor pe care le recunosc în imagini.

Cele câteva zeci de fotografii din secolele XIX-lea şi XX-lea publicate în cele 90 de pagini sunt structurate în mai multe categorii – viaţă de familie, şcoală, port popular, militari, obiceiuri ale mocanilor din zonă şi Sântilia, cea mai importantă manifestare tradiţională a românilor din Voineşti-Covasna.

Prefectul judeţului, Marius Popica, originar din zona Covasnei, a declarat vineri că ideea acestui album a sensibilizat oamenii din zonă.

Importantă este semnificaţia acestui album care a sensibilizat tinerii, părinţii, pe toată lumea. Au început să caute în sertare, prin dulapuri ca să găsească poze vechi cu bunicii, străbunicii, cu părinţii lor. (…) Acest album e doar un prim pas, va urma a doua, a treia, câte ediţii va fi nevoie, cu completări despre fiecare om, despre poveştile din zonă, despre ce semnificaţie au aceste fotografii. Foarte multe familii se recunosc în acestea, încep să depene amintiri. Acest album a răscolit amintirile şi sufletul fiecărui voineştean şi acesta a fost scopul, a declarat Marius Popica.

Dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi coordonatorul Editurii Eurocarpatica, a declarat că acest album, elaborat de un „dascăl dăruit şi implicat în viaţa cetăţii” care a solicitat fotografii elevilor săi, este păstrătorul unor documente ilustrate deosebit de preţioase, reprezentând o importantă sursă de informaţii despre cultura şi civilizaţia tradiţională a zonei.

Modul cum a fost realizat acest proiect merită toate aprecierile. (…) O fotografie vorbeşte mai mult decât zeci de pagini scrise. Este aici o lume în imagini, un secol de trăire şi viaţă românească prin ce a fost mai reprezentativ. Priveşti imaginile acelor oameni care au trăit în Covasna, de la vestimentaţie, la cele mai importante evenimente din vieţile lor, toate vorbesc despre ce a însemnat familia, folclorul, învăţământul, vorbesc despre o comunitate puternică, cu oameni căliţi, oameni care şi-au servit ţara şi ca militari, care şi-au crescut copiii în dragoste faţă de valorile tradiţionale româneşti, oameni apropiaţi de biserică, de şcoală, oameni frumoşi. (…)

Aceste imagini vorbesc convingător tinerei generaţii că am fost şi cum am fost în curbura Arcului Carpaţilor. Aşteptăm ca iniţiativa să fie preluată şi de românii din Întorsura Buzăului şi alte localităţi din judeţ”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.

Potrivit acestuia, la Editura Eurocarpatica au apărut până în prezent peste 130 de volume, politica editurii fiind aceea de a tipări cărţi despre românii din judeţele Covasna şi Harghita, indiferent de locul în care trăiesc autorii, precum şi lucrări ale unor intelectuali români din zonă, pe orice fel de tematică.

„Încercăm şi în acest fel să promovăm elita românească din zonă, să valorificăm în spaţiul public lucrări de licenţă, de masterat sau doctorat care pun în evidenţă cercetările colaboratorilor noştri, ai Centrului European de Studii Covasna-Harghita, ai Centrului Ecleziastic de Documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’ şi ai Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe. (…)

Alături de ceea ce fac conaţionalii noştri maghiari prin patrimoniul specific realizat de înaintaşii lor, venim şi noi, românii, cu această parte a noastră care întregeşte, rotunjeşte un ţinut care a fost dintotdeauna multietnic şi pluriconfesional şi nu o enclavă etnică maghiară aşa cum se străduiesc unii să o prezinte”, a mai spus directorul Eurocarpatica.

Covasna, Voineşti: Istorie şi cultură românească în imagini, foto: covasna-voinesti.blogspot.ro
Covasna, Voineşti: Istorie şi cultură românească în imagini, foto: covasna-voinesti.blogspot.ro

Surse:

[1] covasna-voinesti.blogspot.ro

[2] mesageruldecovasna.ro

[3] stiri.covasnamedia.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Ion Coja: "De data asta ni se vrea capul! Vor să dispărem fizic...”

Dum feb. 1 , 2015
Reporter:  De ani buni, trăim o criză materială evidentă, dar de ceea ce este și mai grav, trăim o criză morală fără precedent. Societate românească este bulversată de falsele modele care i se oferă suspect de generos, mai ales prin mass-media. Dilentantismul și impostura au invadat întreaga viață publică. Este […]
Manifestarile de la Iasi cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române - VIDEO

Poate vă place și:

libris.ro