Basarabenii pro-rusi din regiunea Odesa se opun mobilizarii pentru razboi

Preluare si traducere de pe  svpressa.ru

Nota noastra: Cu toate ca am specificat ca acest articol este preluat si tradus de pe un site rusesc unii cititori au tras probabil niste concluzii gresite si ca dovada au avut si niste reactii impotriva acestui articol.Ne vedem nevoiti sa specificam celor care nu cunosc situatia din Sudul Basarabiei ca in acea zona romanii sunt doar o minoritate, un procent destul de mic din populatie, ca urmare a deportarilor, executiilor, asimilarii fortate si a propagandei antiromanesti efectuate atat in perioada sovietica cat si in perioada in care acest teritoriu a intrat in administratia Ucrainei “independente”.

De altfel situatia romanilor din acea zona a fost prezentata pe larg in Romania in cadrul unui reportaj de televiziune:  Reportaj În Premieră. Au fost odată români

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Satenii din Reni (Limanske) s-au opus ordineleor de mobilizare, i-au imobilizat pe reprezentantii armatei ucrainene si au ars toate hartiile ce reprezentau oridinele de mobilizare pentru razboiul din estul Ucrainei.

Basarabenii pro-rusi din regiunea Odesa se opun mobilizarii pentru razboi

In regiunea Odesa din Ucraina, locuitorii se opun mobilizarii si s-au razvratit impotriva patrulelor ucrainene. In localitatea Reni au avut loc mai multe incidente in timpul celui de-al patrulea val de mobilizari din sudul Ucrainei. Locuitorii unui vechi sat de pescari numit Limanske (Limanskoe) s-au revoltat.Sute de locuitori au blocat biroul unui grup de recrutare al armatei ucrainene si pe reprezentanții acesteia și au ars in public toate hartiile ce reprezentau ordine de mobilizare pentru locuitorii din sat.

Localitatea Reni reprezinta punctul extrem de sud-vest al Ucrainei,  situat pe malul stâng al Dunării,intre frontierele raionale cu România și Republica Moldova. Odată aici a existat un important nod feroviar si comercial, iar agricultura și pescuitul erau înfloritoare. Acum, doar cenușa “independentei” a mai răms din economia locală. Oamenii isi câștiga traiul de braconaj și contrabandă pe brațul Dunării. O astfel de viata caleste caractere puternice și decisive. Orice gospodărie are o armă, iar bătrânii spun legende despre jafurile eroice ale lui Grigore Cotovschi.

Limanske (Limanskoe) – este un fost sat românesc Frecăței. Cele mai multi localnici sunt moldoveni, găgăuzi și rusi. Ei sunt în mod deschis ostili juntei ucrainene și refuză complet să meargă la război. Starea de spirit este tipica, cu toate acestea există o caracteristică. Bărbații  care au primit solicitatari pentru a merge la razboi ar putea trece cu ușurință granița și să se ascundă în mlaștinile Dunării. Dar ei au decis să stea acasă și sa alunge armata ucraineană.

Comisarul militar din regiune, Igor Skrypnik, știa foarte bine despre atitudinea populației civile a acestei regiuni față de mobilizare. Deci, înainte de venirea la Limanske si de a emite ordine de mobilizare el a cerut forte de securitate armate. Astfel, cu ajutorul unui grup de angajați a fost consolidat comisariatul regiunii Odesa pentru aceasta zona.

Dar acest lucru a produs chiar rezultatul opus: atunci când oamenii in camuflaj si cu arme au apărut în sat, au  provocat o izbucnire de protest spontan , – a declarat președintele în exercițiu al Administrației de Stat Serghei Barimov .

Aproximativ două sute de locuitori ai Limanske au înconjurat reprezentanții armatei și trupele înarmate cu mitraliere. A fost informat imediat guvernatorul Igor Palitsa despre urgență survenita in desfășurarea evenimentelor din Limansko,  si știindu-se mentalitatea locuitorilor acestui sat, incidentul ar fi putut sa se închei tragic!

Reprezentantii fortelor guvernamentale ucrainene au fost dezarmati, iar mulțimea s-a gândit serios ce sa faca cu ei. În același timp, pescarii de Limanske au infiintat puncte de control in jurul satului. Peste lac au infiintat brigăzi in Cahul sin din satele învecinate au fost format in graba patrule in barcile cu motor. Orașele din România și Luncaviţa si Isaccea de pe malul drept s-au pus în alertă maximă.

Pentru negocieri rebelii au ajuns imediat la președintele adjunct al administrației Reni, Ivan Stadnikov. Respectatul lider al comunitatii locale a fost capabil să-i convingă pe concetățenii să-i să elibereze pe prizonieri, fără a le provoca nici un fel de leziuni.

În cele din urmă locuitorii i-au aliniat pe reprezentanții militari in piata, au asezat sacul cu documentele emise pentru mobilizare, le-au udat cu benzină și le-au incendiat in semn de sfidare. Mai mult decât atât, au forțat armata ucraineana să se holbeze la foc, până când documentele au ars si s-au facut cenușă.

Ce s-a intamplat cu tehnica militara capturata, cu mitralierele si celelalte arme confiscate de catre localnici inca nu se stie. Acest lucru a fost raportat de către șeful interimar al administrației regionale S. Barymov. El susține că administrația regională Odesa nu încă intenționează să initieze o operație punitiva în localitate rebelilor. A-i irita si mai mult pe rebelilii Dunării ar putea declanșa o explozie de furie a oamenilor in intreaga regiune din sudul Basarabiei si ucrainenii sunt constienti de acest lucru.

Basarabenii din regiunea Odesa se opun moblizarii pentru razboi
Basarabenii din regiunea Odesa se opun moblizarii pentru razboi

Sursa:

[1] svpressa.ru

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

MONUMENTUL REGELUI FERDINAND DIN CHIŞINĂU

sâm feb. 7 , 2015
La 16 ianuarie 1937, in memoria a 20 ani de la Congresul Militar Moldovenesc din Chisinau, ofiterii de rezerva (veterani) din Basarabia in numar de 15 persoane, sub presedintia d-lui Gherman Pantea, asistat de domnul Elefterie Sinicliu ca secretar, organizeaza Comitetul care a decis ridicarea la Chisinau, prin colecta publica, […]
MONUMENTUL REGELUI FERDINAND DIN CHIŞINĂU, imagine: neamulromanescblog.wordpress.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News