RSS

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?

Print Friendly, PDF & Email

In contextul geopolitic actual, cu un razboi atipic in Siria si Irak, cu masacrele scapate de sub control provocate de gruparea islamista ISIS, kurzii vad un prilej de a-si cere independenta si de a-si infiinta un stat propriu. Oricum, de ceva timp, kurzii din nordul Irak-ului controlau o regiune semiautonoma.

Exista deja semne ca Israelul sprijina activ demersurile kurzilor si ca nici macar Turcia, tara care pana acum manifesta o ostilitate destul de mare fata de kurzi, nu ar mai respinge ideea. Astfel, este posibil ca in scurt timp sa apara pe harta lumii un nou stat, Kurdsitan.

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?

Ce altceva ar trebui sa stim despre Kurdistan?

Kurdistan (insemnand “Pamantul kurzilor”; este numele unei regiuni geografice si culturale din Orientul Mijlociu, locuita cu preponderenta de kurzi. Kurdistanul cuprinde parti largi din estul Turciei (Kurdistanul Turcesc), nordul Irakului (Kurdistanul Irakian), nord-vestul Iranului (Kurdistanul Iranian) si parti mai mici din Azerbaijan (Kurdistan Uyezd), nordul Siriei si din Armenia, in apropierea granitei cu Turcia. Regiunea este delimitata aproximativ de muntii Zagros si de culmile estice al muntilor Taurus.

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?

Din punct de vedere politic, Kurdistanul Irakian este singura regiune kurda care si-a castigat recunoasterea oficiala internationala ca entitate federala autonoma. Acesta este situata in partea de nord a Irakului si este o regiune independenta, bine securizata si cu o istorie extraordinara. Aici gasim circa 7 milioane de locuitori.

In timpul represiunii kurzilor din perioada lui Saddam Hussein, Romania a ajutat refugiatii kurzi cu tot ce au avut nevoie. Am inteles ca peste 10.000 kurzi stiu limba romana. Din acest motiv, este relativ usor sa gasesti un kurd care stie romaneste si care si vrea sa ajute cu deosebita placere.

Pe de alta parte, dupa ce a cazut regimul lui Saddam, Romania a fost prima tara care a scutit statul irakian de  datorii de miliarde de USD, reactie  care a dus la fortarea morala a celorlalte tari sa faca acelasi lucru. Prin urmare, datorita Romaniei, statul irakian a plecat la un drum nou dupa razboi, fara datorii pe umerii sai obositi.

LINK VIDEO

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?, sursa foto: Revolution News

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?, sursa foto: Revolution News

Surse:

[1] www.mihailovici.ro

 

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline