Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?

In contextul geopolitic actual, cu un razboi atipic in Siria si Irak, cu masacrele scapate de sub control provocate de gruparea islamista ISIS, kurzii vad un prilej de a-si cere independenta si de a-si infiinta un stat propriu. Oricum, de ceva timp, kurzii din nordul Irak-ului controlau o regiune semiautonoma.

Exista deja semne ca Israelul sprijina activ demersurile kurzilor si ca nici macar Turcia, tara care pana acum manifesta o ostilitate destul de mare fata de kurzi, nu ar mai respinge ideea. Astfel, este posibil ca in scurt timp sa apara pe harta lumii un nou stat, Kurdsitan.

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?

Ce altceva ar trebui sa stim despre Kurdistan?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Kurdistan (insemnand “Pamantul kurzilor”; este numele unei regiuni geografice si culturale din Orientul Mijlociu, locuita cu preponderenta de kurzi. Kurdistanul cuprinde parti largi din estul Turciei (Kurdistanul Turcesc), nordul Irakului (Kurdistanul Irakian), nord-vestul Iranului (Kurdistanul Iranian) si parti mai mici din Azerbaijan (Kurdistan Uyezd), nordul Siriei si din Armenia, in apropierea granitei cu Turcia. Regiunea este delimitata aproximativ de muntii Zagros si de culmile estice al muntilor Taurus.

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?
Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?

Din punct de vedere politic, Kurdistanul Irakian este singura regiune kurda care si-a castigat recunoasterea oficiala internationala ca entitate federala autonoma. Acesta este situata in partea de nord a Irakului si este o regiune independenta, bine securizata si cu o istorie extraordinara. Aici gasim circa 7 milioane de locuitori.

In timpul represiunii kurzilor din perioada lui Saddam Hussein, Romania a ajutat refugiatii kurzi cu tot ce au avut nevoie. Am inteles ca peste 10.000 kurzi stiu limba romana. Din acest motiv, este relativ usor sa gasesti un kurd care stie romaneste si care si vrea sa ajute cu deosebita placere.

Pe de alta parte, dupa ce a cazut regimul lui Saddam, Romania a fost prima tara care a scutit statul irakian de  datorii de miliarde de USD, reactie  care a dus la fortarea morala a celorlalte tari sa faca acelasi lucru. Prin urmare, datorita Romaniei, statul irakian a plecat la un drum nou dupa razboi, fara datorii pe umerii sai obositi.

LINK VIDEO

Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?, sursa foto: Revolution News
Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?, sursa foto: Revolution News

Surse:

[1] www.mihailovici.ro

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Pentru kosovari autonomia a insemnat doar sange, saracie, foamete si deznadejde

lun mart. 9 , 2015
Din provincia Kosovo au emigrat pana acum din cauza saraciei zeci de mii de locuitori.Pentru kosovari autonomia a insemnat doar sange, saracie, foamete si deznadeje. Printre tarile preferate pentru a emigra se afla Germania, Austria si Ungaria. Insa Uniunea Europeana nu mai are loc si pentru ei, luptandu-se cu refugiatii […]
Pentru kosovari autonomia a insemnat doar sange, saracie, foamete si deznadejde

Poate vă place și:

libris.ro