In contextul geopolitic actual, cu un razboi atipic in Siria si Irak, cu masacrele scapate de sub control provocate de gruparea islamista ISIS, kurzii vad un prilej de a-si cere independenta si de a-si infiinta un stat propriu. Oricum, de ceva timp, kurzii din nordul Irak-ului controlau o regiune semiautonoma.
Exista deja semne ca Israelul sprijina activ demersurile kurzilor si ca nici macar Turcia, tara care pana acum manifesta o ostilitate destul de mare fata de kurzi, nu ar mai respinge ideea. Astfel, este posibil ca in scurt timp sa apara pe harta lumii un nou stat, Kurdsitan.
Kurdistanul, un nou stat pe harta lumii?
Ce altceva ar trebui sa stim despre Kurdistan?
Kurdistan (insemnand “Pamantul kurzilor”; este numele unei regiuni geografice si culturale din Orientul Mijlociu, locuita cu preponderenta de kurzi. Kurdistanul cuprinde parti largi din estul Turciei (Kurdistanul Turcesc), nordul Irakului (Kurdistanul Irakian), nord-vestul Iranului (Kurdistanul Iranian) si parti mai mici din Azerbaijan (Kurdistan Uyezd), nordul Siriei si din Armenia, in apropierea granitei cu Turcia. Regiunea este delimitata aproximativ de muntii Zagros si de culmile estice al muntilor Taurus.

Din punct de vedere politic, Kurdistanul Irakian este singura regiune kurda care si-a castigat recunoasterea oficiala internationala ca entitate federala autonoma. Acesta este situata in partea de nord a Irakului si este o regiune independenta, bine securizata si cu o istorie extraordinara. Aici gasim circa 7 milioane de locuitori.
In timpul represiunii kurzilor din perioada lui Saddam Hussein, Romania a ajutat refugiatii kurzi cu tot ce au avut nevoie. Am inteles ca peste 10.000 kurzi stiu limba romana. Din acest motiv, este relativ usor sa gasesti un kurd care stie romaneste si care si vrea sa ajute cu deosebita placere.
Pe de alta parte, dupa ce a cazut regimul lui Saddam, Romania a fost prima tara care a scutit statul irakian de datorii de miliarde de USD, reactie care a dus la fortarea morala a celorlalte tari sa faca acelasi lucru. Prin urmare, datorita Romaniei, statul irakian a plecat la un drum nou dupa razboi, fara datorii pe umerii sai obositi.

Surse:
[1] www.mihailovici.ro
- 8 Iulie 1481 – Bătălia de la Râmnic, în care voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare, înfrânge oastea munteano-turcă - 8 iulie 2025
- 7 iulie 1601 – Pornind din Debreţin, oastea lui Mihai Viteazul împreună cu cei 800 de soldaţi lui Mihalcea, trece prin Carei, după care îşi stabileşte tabăra la 7 iulie 1601 la Moftin - 7 iulie 2025
- 5 Iulie 1484 – începea Bătălia pentru cetatea Chilia. În vara anului 1484 otomanii au atacat cetatea-port Chilia în vederea extinderii ariei de dominație turcească în nordul Dunării de Jos - 5 iulie 2025