fbpx

RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”

Print Friendly, PDF & Email

Moldovenistii din Basarabia, adeptii crearii unei “Moldove Mari”, au cerut ca partidelor parlamentare de la Chisinau sa nu mai accepte dubla cetatenie. Membrii asociatiei Miscarea National Democrata (MND) cred ca retragerea cetateniei Republicii Moldova persoanelor care au si pasapoarte emise de alte state ar putea preveni oferirea unui “pretext” Romaniei pentru o ipotetica interventie militara in vederea “anexarii” Republicii Moldova.

“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”

“Urmare a sistematizarii si analizei amanuntite a informatiilor obtinute din diverse surse publice, Asociatia Obsteasca “Miscarea National Democrata” constata, ca in ultima perioada de timp, in rindul cetatenilor Republicii Moldova a sporit considerabil practica obtinerii cetateniei altor state.

Aceasta tendinta, pina nu demult, era in cea mai mare parte generata de posibilitatea de a circula liber in tarile member ale Uniunii Europene, iar la moment este legata de posibilitatea de a se amplasa in cimpul muncii in tara a carei cetatenie o obtine si, in unele cazuri, pentru a desfasura activitate de antreprenoriat in tarile respective.

Dind apreciere acestor fapte prin prisma Strategiei securitatii nationale a Republicii Moldova, aprobata prin Hotarirea Parlamentului Nr. 153 din 15.07.2011, care,inter alia, stipuleaza, interesele nationale vitale ale Republicii Moldova rezida in asigurarea si in apararea independentei, suveranitatii, integritatii teritoriale, a frontierelor inalienabile ale statului, se poate de concluzionat, ca fenomenul obtinerii in masa a cetateniei altor state de catre cetatenii Republicii Moldova genereaza riscuri și consecințe grave, atit pentru cetațenii Republicii Moldova, cit și pentru stat“, se arata ingrijorati cei de la MND.

Moldovenistii se mai tem si ce posibilitatea ca basarabenii cu pasapoarte romanesti sa fie incorporati in caz de razboi in Armata Romana.

“Faptul obtinerii de catre cetatenii Republicii Moldova a cetateniei altui stat reprezinta o amenințare serioasa la suveranitatea, independența și integritatea teritoriala a tarii, deoarece in conformitate cu legile tarii, cetatenia careia a fost obtinuta de catre cetatenii Republicii Moldova, celor din urma li se va impune si obligatiunea militara si, respectiv, pot fi si incorporati in serviciul militar in tara respectiva”, se arata intr-un comunicat al national-democratilor.

In opinia conducerii MND, dubla cetatenie ar permite Romaniei sa invadeze Republica Moldova, “sub pretextul unui pretins pericol la securitatea cetatenilor sai“.

“In acelasi timp, oricare dintre statele care a oferit cetatenie cetatenilor Republicii Moldova are posibilitatea de a invoca un pretins pericol pentru viata cetațenilor și compatrioților sai de peste hotarele sale, si nemijlocit in Republica Moldova, si sub acest pretext sa introduca fortele armate pe teritoriul tarii noastre. (…)

Un exemplu de amenintare directa la securitatea demografica și naționala a Republicii Moldova este si politica externa expansionista a Rominiei, care prin eliberarea in masa a pasapoartelor sale, tinde sa creasca considerabil numarul cetatenilor sai in tara noastra.

Este evident, ca Rominia face acest lucru pentru asi crea posibilitatea de a interveni militar in Republica Moldova sub pretextul unui pretins pericol la securitatea cetatenilor sai“, se mai poate citi in comunicatul MND, care mai precizeaza in acest sens si scenariul unei interventii similare din partea Federatiei Ruse.

“Totodata, obtinerea cetateniei altui stat obliga cetateanul Republicii Moldova si la depunerea juramintului, care prevede obligatii fata de statul respectiv si nemijlocit obligatia de a apara interesele nationale ale acestuia. Faptul dat intra in contradictie cu obligatiile pe care le are cetateanul Republicii Moldova fata de tara sa de origine si pune la indoiala loialitatea cetateanului respectiv fata de statul sau de origine. Situatia descrisa poate fi folosita de catre serviciile speciale ale statului strain in vederea obligarii cetatenilor de a actiona in detrimentul intereselor nationale a Republicii Moldova, iar statul nostru nu are suficiente pirghii legale de a contracara aceasta activitate”, continua reprezentantii Miscarii National Democrate.

În apelul MND către partidele parlamentare sunt invocate exemplele Germaniei şi Slovaciei.

“In unele state membre ale Uniunii Europene au intreprins masuri de prevenire a extinderii multiplei/dublei cetatenii, in special Germania nu admite multipla/dubla cetatenie decit ca o exceptie aplicabila in situatii foarte speciale iar legislatia interna a Slovaciei prevede expres retragerea cetateniei slovace in cazurile de dobindirea benevola de catre cetatenii sai a cetateniei altui stat. In aceste circumstante, introducerea in legislatia nationala a unui mechanism de retragere a cetateniei Republicii Moldova este o necesitate stringenta si este destinata sustinerii Strategiei securitatii nationale. Reiesind din cele expuse mai sus, Miscarea National Democrata face un apel public catre toate formatiunile parlamentare in vederea elaborarii si propunerii cu titlu de initiativa legislativa a unui proiect de lege privind modificarea și completarea Legii cetateniei Republicii Moldova nr. 1024 din 02.06.2000, care sa prevada expres retragerea cetateniei Republicii Moldova, cetatenilor care obtin cetatenia altor state“, concluzioneaza cei de la MND.

Miscarea National Democrata (MND) este o organizatie din Basarabia care sustine ca moldovenii sunt o natiune de sine statatoare, diferita de romani, atat etnic cat si cultural. Moldovenismul este un concept etno-cultural menit sa faciliteze procesul de rusificare al populației romane dintre Prut și Nistru pe principiul „Divide et impera” (dezbina și stapanește).

Pe plan extern, reprezentanții Mișcarii Național Democrate din Republica Moldova susțin relații de colaborare cu alte organizații care contesta statalitatea Romaniei, fie ca este vorba de radicalii unguri sau bulgari.

Deasemenea, cu reprezentanții MND intreține legaturi și provocatorul Csibi Barna, extremistul maghiar devenit cunoscut dupa ce l-a spanzurat simbolic pe Avram Iancu. Acesta a protestat in toamna anului 2012, in Miercurea Ciuc, impotriva “imperialismului” romanesc manifestat la adresa Republicii Moldova, afisand o pancarda cu mesajul “Moldova nu e Romania”.

“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”

“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”

 

Sursa:

[1] FrontPress.roComentarii

comentarii

Susține presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info