libris.ro

“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”

“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”

Moldovenistii din Basarabia, adeptii crearii unei “Moldove Mari”, au cerut ca partidelor parlamentare de la Chisinau sa nu mai accepte dubla cetatenie. Membrii asociatiei Miscarea National Democrata (MND) cred ca retragerea cetateniei Republicii Moldova persoanelor care au si pasapoarte emise de alte state ar putea preveni oferirea unui “pretext” Romaniei pentru o ipotetica interventie militara in vederea “anexarii” Republicii Moldova.

“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”

“Urmare a sistematizarii si analizei amanuntite a informatiilor obtinute din diverse surse publice, Asociatia Obsteasca “Miscarea National Democrata” constata, ca in ultima perioada de timp, in rindul cetatenilor Republicii Moldova a sporit considerabil practica obtinerii cetateniei altor state.

Aceasta tendinta, pina nu demult, era in cea mai mare parte generata de posibilitatea de a circula liber in tarile member ale Uniunii Europene, iar la moment este legata de posibilitatea de a se amplasa in cimpul muncii in tara a carei cetatenie o obtine si, in unele cazuri, pentru a desfasura activitate de antreprenoriat in tarile respective.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Dind apreciere acestor fapte prin prisma Strategiei securitatii nationale a Republicii Moldova, aprobata prin Hotarirea Parlamentului Nr. 153 din 15.07.2011, care,inter alia, stipuleaza, interesele nationale vitale ale Republicii Moldova rezida in asigurarea si in apararea independentei, suveranitatii, integritatii teritoriale, a frontierelor inalienabile ale statului, se poate de concluzionat, ca fenomenul obtinerii in masa a cetateniei altor state de catre cetatenii Republicii Moldova genereaza riscuri și consecințe grave, atit pentru cetațenii Republicii Moldova, cit și pentru stat“, se arata ingrijorati cei de la MND.

Moldovenistii se mai tem si ce posibilitatea ca basarabenii cu pasapoarte romanesti sa fie incorporati in caz de razboi in Armata Romana.

“Faptul obtinerii de catre cetatenii Republicii Moldova a cetateniei altui stat reprezinta o amenințare serioasa la suveranitatea, independența și integritatea teritoriala a tarii, deoarece in conformitate cu legile tarii, cetatenia careia a fost obtinuta de catre cetatenii Republicii Moldova, celor din urma li se va impune si obligatiunea militara si, respectiv, pot fi si incorporati in serviciul militar in tara respectiva”, se arata intr-un comunicat al national-democratilor.

In opinia conducerii MND, dubla cetatenie ar permite Romaniei sa invadeze Republica Moldova, “sub pretextul unui pretins pericol la securitatea cetatenilor sai“.

“In acelasi timp, oricare dintre statele care a oferit cetatenie cetatenilor Republicii Moldova are posibilitatea de a invoca un pretins pericol pentru viata cetațenilor și compatrioților sai de peste hotarele sale, si nemijlocit in Republica Moldova, si sub acest pretext sa introduca fortele armate pe teritoriul tarii noastre. (…)

Un exemplu de amenintare directa la securitatea demografica și naționala a Republicii Moldova este si politica externa expansionista a Rominiei, care prin eliberarea in masa a pasapoartelor sale, tinde sa creasca considerabil numarul cetatenilor sai in tara noastra.

Este evident, ca Rominia face acest lucru pentru asi crea posibilitatea de a interveni militar in Republica Moldova sub pretextul unui pretins pericol la securitatea cetatenilor sai“, se mai poate citi in comunicatul MND, care mai precizeaza in acest sens si scenariul unei interventii similare din partea Federatiei Ruse.

“Totodata, obtinerea cetateniei altui stat obliga cetateanul Republicii Moldova si la depunerea juramintului, care prevede obligatii fata de statul respectiv si nemijlocit obligatia de a apara interesele nationale ale acestuia. Faptul dat intra in contradictie cu obligatiile pe care le are cetateanul Republicii Moldova fata de tara sa de origine si pune la indoiala loialitatea cetateanului respectiv fata de statul sau de origine. Situatia descrisa poate fi folosita de catre serviciile speciale ale statului strain in vederea obligarii cetatenilor de a actiona in detrimentul intereselor nationale a Republicii Moldova, iar statul nostru nu are suficiente pirghii legale de a contracara aceasta activitate”, continua reprezentantii Miscarii National Democrate.

În apelul MND către partidele parlamentare sunt invocate exemplele Germaniei şi Slovaciei.

“In unele state membre ale Uniunii Europene au intreprins masuri de prevenire a extinderii multiplei/dublei cetatenii, in special Germania nu admite multipla/dubla cetatenie decit ca o exceptie aplicabila in situatii foarte speciale iar legislatia interna a Slovaciei prevede expres retragerea cetateniei slovace in cazurile de dobindirea benevola de catre cetatenii sai a cetateniei altui stat. In aceste circumstante, introducerea in legislatia nationala a unui mechanism de retragere a cetateniei Republicii Moldova este o necesitate stringenta si este destinata sustinerii Strategiei securitatii nationale. Reiesind din cele expuse mai sus, Miscarea National Democrata face un apel public catre toate formatiunile parlamentare in vederea elaborarii si propunerii cu titlu de initiativa legislativa a unui proiect de lege privind modificarea și completarea Legii cetateniei Republicii Moldova nr. 1024 din 02.06.2000, care sa prevada expres retragerea cetateniei Republicii Moldova, cetatenilor care obtin cetatenia altor state“, concluzioneaza cei de la MND.

Miscarea National Democrata (MND) este o organizatie din Basarabia care sustine ca moldovenii sunt o natiune de sine statatoare, diferita de romani, atat etnic cat si cultural. Moldovenismul este un concept etno-cultural menit sa faciliteze procesul de rusificare al populației romane dintre Prut și Nistru pe principiul „Divide et impera” (dezbina și stapanește).

Pe plan extern, reprezentanții Mișcarii Național Democrate din Republica Moldova susțin relații de colaborare cu alte organizații care contesta statalitatea Romaniei, fie ca este vorba de radicalii unguri sau bulgari.

Deasemenea, cu reprezentanții MND intreține legaturi și provocatorul Csibi Barna, extremistul maghiar devenit cunoscut dupa ce l-a spanzurat simbolic pe Avram Iancu. Acesta a protestat in toamna anului 2012, in Miercurea Ciuc, impotriva “imperialismului” romanesc manifestat la adresa Republicii Moldova, afisand o pancarda cu mesajul “Moldova nu e Romania”.

“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”
“Moldovenistii” cer combaterea acordarii de pasapoarte romanesti basarabenilor pentru prevenirea unei “INVAZII MILITARE”

 

Sursa:

[1] FrontPress.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info