RSS

Observații astronomice cu telesc…

Comunicat de presă -…

18 Octombrie 1944: Martiri uitaț…

Masacrul de la Chili…

(VIDEO) Dezastru ecologic la mic…

La doar câteva sute …

La 16 octombrie 1916 a sosit în …

Misiunea Militară Fr…

Avem cea mai coruptă "Justiție" …

Oare să aibă loc cea…

La 15 octombrie 1451 era asasina…

Pe locul unde astăzi…

Carei, ultima brazdă. Concurs na…

Cu ocazia Zilei de 2…

Pelerinaj sau stare de asediu? A…

Pelerinaj sau stare …

Tartorul cifrelor măsluite din G…

"După cazul Laurenți…

AUR este prima formațiune politi…

"AUR, listă 100% for…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

CARE SECUI?!

Print Friendly, PDF & Email

Originea secuilor este una viu disputata inca de catre istorici, antropolgi si lingvisti. Atat de controvesata este originea lor incat cei mai multi dintre cercetatori inclina sa creada ca de fapt este vorba de niste ramasite ale mai multor triburi cu origini foarte putin cunoscute.

Conform istoricului Ioan I. Russu populația românească prezentă pe teritoriul locuit astăzi de secui, ar fi fost asimilată în evul mediu. Acest proces de asimilare este documentat și de lucrarea „Originea secuilor și secuizarea românilor”, a academicianului Gheorghe Popa-Lisseanu, în care se susține că românii au fost majoritari în unele părți ale teritoriului locuit de secui, dar că o mare parte a populatiei românești a fost secuizată. Gheorghe Popa-Lisseanu arată că:

„din statisticile ce le avem la îndemână rezultă că numai în ultimele două secole, numărul românilor, care în regiunea secuiască se ridică la 30% din întreaga populație, a scăzut astăzi la 5%. Restul de 25% s-a pierdut în masa secuiască, ceea ce reprezintă la o populație totală de aproximativ 500.000 de suflete, o pierdere de 125.000 la 130.000 români.”

Un comentariu interesant despre ceea ce mai inseamna astazi cu adevarat secuii il are Gheorghe Doru Popa:

“S-a înmoștenit în limbajul românilor o denumire a unei minorități etnice care de fapt nu mai există. Că mai sunt unii unguri care declară că s-ar trage din secui, este ca și cum, fără nici o dovadă reală, unii dintre români ar declara că descind direct din osul lui Decebal, dar limba Dacă le este străină, la fel cultul, obiceiurile tradițiile !…

Prin natura lor, din ceea ce cunosc și am cunoscut, o mare parte dintre cei care isi atribuie pe nedrept o identitate falsa, sunt mincinoși, hoți, inculți notorii, axați pe scopuri josnice, instigatori, extremiști, urlători la Luna ce strălucește pe cerul celui mai puternic pentru a-și pune în aplicare planurile cele mai mârșave și criminale cu cât mai multă ușurință !

Secui este o denumire improprie pentru o minoritate, un grup de indivizi care, pe baza unei simple declarații, încă își mai închipuie că fac parte dintr-o etnie înghițită de mult, cu de-a sila, prin metode asasine de o nație care a lăsat, lasă și va lăsa în urma ei, doar praf, pulbere, lacrimi, sânge și moarte !

Cuvântul secui trebuie scos din vocabularul mondial actual și lăsat în seama istoriei îndepărtate, oricât de revoltați sau jigniți s-ar simți cei care încă mai cred sau își închipuie că mai sunt sau aparțin unei etnii dispărute !!! Oricâte simboluri, provocări, insinuări ar lansa, un lucru este cert, SECUII NU MAI EXISTĂ NICI CA O MINORITATE A UNEI MINORITĂȚI !”Gheorghe Doru Popa

Nota noastra: Din cate stim noi, din ultimele date oficiale de la ultimul recensamant efectuat in Romania, mai exista doar cateva sute de persoane care inca s-au mai declarat secui. Se pare totusi ca inca mai exista si secui care si-au pastrat limba stramosilor lor, o limba cu influente turanice (vezi Secuii nu sunt unguri!).

Din pacate, s-au facut prea putine studii legate de acest subiect si exista o foarte mare probabilitate ca aceasta limba sa dispara pentru totdeauna. Nu intelegem nici de ce nu apar lideri ai acestei comunitati care sa lupte pentru afirmarea identitatii lor etnice si culturale, pentru pastrarea limbii si a obiceiurilor lor. 

Daca tot ne laudam peste tot cu “discriminarea pozitiva” a minoritatilor din Romania, este greu de inteles de ce nu s-a acordat pana acum o mai multa atentie asupra acestei minoritati, care din toate datele reiese ca este totusi o minoritate cu totul aparte fata de maghiari, iar aici vorbim bineinteles de acei secui, din pacate foarte putini la numar ramasi, care inca nu au fost maghiarizati.

CARE SECUI ?!, foto: Gheorghe Doru Popa, facebook.com/gheorghedoru.popa

CARE SECUI ?!, foto: Gheorghe Doru Popa, facebook.com/gheorghedoru.popa

Surse:

[1] Gheorghe Doru Popa

[2] ro.wikipedia.orgSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info