libris.ro

CARE SECUI?!

CARE SECUI?!

Originea secuilor este una viu disputata inca de catre istorici, antropolgi si lingvisti. Atat de controvesata este originea lor incat cei mai multi dintre cercetatori inclina sa creada ca de fapt este vorba de niste ramasite ale mai multor triburi cu origini foarte putin cunoscute.

Conform istoricului Ioan I. Russu populația românească prezentă pe teritoriul locuit astăzi de secui, ar fi fost asimilată în evul mediu. Acest proces de asimilare este documentat și de lucrarea „Originea secuilor și secuizarea românilor”, a academicianului Gheorghe Popa-Lisseanu, în care se susține că românii au fost majoritari în unele părți ale teritoriului locuit de secui, dar că o mare parte a populatiei românești a fost secuizată. Gheorghe Popa-Lisseanu arată că:

„din statisticile ce le avem la îndemână rezultă că numai în ultimele două secole, numărul românilor, care în regiunea secuiască se ridică la 30% din întreaga populație, a scăzut astăzi la 5%. Restul de 25% s-a pierdut în masa secuiască, ceea ce reprezintă la o populație totală de aproximativ 500.000 de suflete, o pierdere de 125.000 la 130.000 români.”

Un comentariu interesant despre ceea ce mai inseamna astazi cu adevarat secuii il are Gheorghe Doru Popa:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„S-a înmoștenit în limbajul românilor o denumire a unei minorități etnice care de fapt nu mai există. Că mai sunt unii unguri care declară că s-ar trage din secui, este ca și cum, fără nici o dovadă reală, unii dintre români ar declara că descind direct din osul lui Decebal, dar limba Dacă le este străină, la fel cultul, obiceiurile tradițiile !…

Prin natura lor, din ceea ce cunosc și am cunoscut, o mare parte dintre cei care isi atribuie pe nedrept o identitate falsa, sunt mincinoși, hoți, inculți notorii, axați pe scopuri josnice, instigatori, extremiști, urlători la Luna ce strălucește pe cerul celui mai puternic pentru a-și pune în aplicare planurile cele mai mârșave și criminale cu cât mai multă ușurință !

Secui este o denumire improprie pentru o minoritate, un grup de indivizi care, pe baza unei simple declarații, încă își mai închipuie că fac parte dintr-o etnie înghițită de mult, cu de-a sila, prin metode asasine de o nație care a lăsat, lasă și va lăsa în urma ei, doar praf, pulbere, lacrimi, sânge și moarte !

Cuvântul secui trebuie scos din vocabularul mondial actual și lăsat în seama istoriei îndepărtate, oricât de revoltați sau jigniți s-ar simți cei care încă mai cred sau își închipuie că mai sunt sau aparțin unei etnii dispărute !!! Oricâte simboluri, provocări, insinuări ar lansa, un lucru este cert, SECUII NU MAI EXISTĂ NICI CA O MINORITATE A UNEI MINORITĂȚI !”Gheorghe Doru Popa

Nota noastra: Din cate stim noi, din ultimele date oficiale de la ultimul recensamant efectuat in Romania, mai exista doar cateva sute de persoane care inca s-au mai declarat secui. Se pare totusi ca inca mai exista si secui care si-au pastrat limba stramosilor lor, o limba cu influente turanice (vezi Secuii nu sunt unguri!).

Din pacate, s-au facut prea putine studii legate de acest subiect si exista o foarte mare probabilitate ca aceasta limba sa dispara pentru totdeauna. Nu intelegem nici de ce nu apar lideri ai acestei comunitati care sa lupte pentru afirmarea identitatii lor etnice si culturale, pentru pastrarea limbii si a obiceiurilor lor. 

Daca tot ne laudam peste tot cu „discriminarea pozitiva” a minoritatilor din Romania, este greu de inteles de ce nu s-a acordat pana acum o mai multa atentie asupra acestei minoritati, care din toate datele reiese ca este totusi o minoritate cu totul aparte fata de maghiari, iar aici vorbim bineinteles de acei secui, din pacate foarte putini la numar ramasi, care inca nu au fost maghiarizati.

CARE SECUI ?!, foto: Gheorghe Doru Popa, facebook.com/gheorghedoru.popa
CARE SECUI ?!, foto: Gheorghe Doru Popa, facebook.com/gheorghedoru.popa

Surse:

[1] Gheorghe Doru Popa

[2] ro.wikipedia.org

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info