Ungaria Mare nu a existat!

Da, ca realitate istorica asa este: Ungaria asa zis Mare nu a existat decat in mintile infierbantate care confunda realitatea cu visurile desarte de marire! Ungaria asa zis Mare a fost un artificiu administrativ, o gaselnita birocratica, a unui functionar oarecare, numit Buest, decizie luata în 1867, de azi pe maine, intr-un birou, in urma unor intrigi si aranjamente de culise. Ungaria asa zis Mare nu a fost o realitate istorica, implinita printr-un eveniment de anvergura.

Ungaria Mare nu a existat!

[tp_product id=”194117557″ feed=”396″]

Nici vorba sa se compare cu procesul prin care s-a ajuns la constituirea Romaniei Mari, proces care are la temelia sa jertfa a zeci, sute de mii de romani!
Prin jertfa se consolideaza tot ce este trainic in istorie.
Unde este jertfa ungureasca la 1867?!

Unde a fost jertfa ungureasca atunci când, după un veac şi jumătate de ocupaţie turcească totală, Budapesta este eliberată de armatele imperiale austriece?
Să le aducem aminte celor care calomniază România cu atâta pasiune, faptul ruşinos, penibil, jenant, de care ne-am ferit să facem caz, că în armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta şi din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Repet: când turcii, care transformasera Ungaria in pasalac, au fost alungati de armatele unei puteri europene, crestine, in acea armata nu a fost niciun ungur care sa fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiara! Nici unul!

La fel cum, in cele aproape doua secole de ocupatie turceasca, nu s-a inregistrat niciun moment de rezistenta, de opozitie ungureasca la ocupatia musulmana.

Nota bene: principatul medieval ungar, creatie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnica comparabila cu a principatelor romanesti, intre care includ si Transilvania. Nu intamplator regii Ungariei de origine maghiara ii numeri pe degete, intr-o jumatate de mileniu! Asta pana la Mohaci, in 1527, cand statul ungar dispare. Dispare Ungaria, dar nu si Transilvania, care continua sa existe! De ce nu dispare si principatul Transilvania odata cu Ungaria, la 1527?

Simplu: pentru toata lumea, pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria si Transilvania erau lucruri diferite, entitati complet separate, care nu puteau fi gandite impreuna!
Dimpotriva, in linii mari, Transilvania se afla în aceeasi situaţie cu Moldova si Tara Romaneasca, fiind toate trei partase in mod firesc la aceeasi istorie, la acelasi model de organizare politica.
Insistenta cu care ne ataca detractorii maghiari ne obliga la gestul cel mai firesc: comparatia intre cel calomniat si calomniator!

Foarte usor si la indemana oricui este sa constate ca oportunismul si lipsa de demnitate este mult mai prezenta la liderii maghiari, decat la cei care ne-au condus si reprezentat pe noi!
S-o spunem pe sleau si pe înţelesul omului de rand: momentele in care sa-ti fie rusine de tine ca esti maghiar sunt mult mai numeroase si mai jenante decat cele care i-ar indreptati cat de cat pe romani sa traiasca acest sentiment dureros.

Nu mai intram acum in detalii, dar aceste detalii de urgenta trebuie adunate de istoricii specialisti si puse pe tapet, caci numai asa vom inchide gura celor care si-au facut o meserie din a calomnia tot ce este romanesc!
Ţinem totusi sa punem o intrebare pentru bravii nostri detractori maghiari, mai activi ca de obicei in preajma zilei de 1 Decembrie:
Cati sunt romanii care au facut istorie pentru Budapesta, si cati sunt maghiarii care au marcat istoria pentru romani?

Cati sunt romanii al caror nume a fost maghiarizat si se falesc azi cu ei toti maghiarii, si cati sunt maghiarii cu nume romanizat?
Sa mi se ierte simplicitatea, aproape penibila, a demersului pe care il propun!
Dar nu avem incotro si trebuie sa ne coboram la nivelul cerebral al celor care ne agreseaza, agasanti si insistenti cu orice ocazie!
Sa vorbim asadar pe intelesul mintii lor, imputinata de ura si naluciri desarte!
Avem nevoie, zic, de aceste doua liste, riguros alcatuite, ca sa le facem publice si sa transam o data si pentru totdeauna disputa artificiala, nefireasca, la care suntem obligaţti sa participam, oricat de neserioasa ni se pare noua, romanilor.

Pentru cei ce vor face aceasta operatiune, de listare a romanilor care impodobesc Pantheonul unguresc, le recomandam sa verifice situatia din satul Buia, unde s-au nascut cei doi mari matematicieni Farkas si Janos Bolyai.
Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat ca tatal, Farkas din Buia, scris Bolyai, era roman, ca tot satul Buia era romanesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adica Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic romanesc, larg raspandit la romanii din Ardeal, din Maramures! Din pacate acel coleg se teme pentru persoana lui si pentru familie sa-si sustina ipoteza, adevarul!. Sa-l ajutam noi, daca nu pe domnul istoric, atunci macar pe domnul Adevar sa iasa in lume teafar, intreg, nemasluit!

Acelasi exercitiu nu ar strica sa-l facem si cu ceilalti vecini, intrebandu-ne cati ucrainieni, rusi, bulgari, sarbi sau greci au scris pagini de istorie romaneasca, si cati romani i-au fericit pe vecinii nostri si ar binemerita nu numai un cuvant de recunostinta din partea acestora!.

Dar ar merita ca in toate aceste tari, in Grecia, in Bulgaria, in Serbia, in Ucraina, in Ungaria, sa înceteze prigoana impotriva celor ce simt romaneste si se considera romani!

Oare cat vom mai tolera persecutarea si marginalizarea romanilor fara a face auzit macar protestul nostru, al romanilor din Romania, care nu riscam nimic demascand nerusinarea guvernantilor vecini, a guvernantilor nostri, complet surzi la suferinta romanilor din tarile vecine?!

Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamandu-i pe romani in toate felurile, sa le reamintim: la Trianon, în 1920, s-a decis crearea statului Ungaria!

Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevarat, suveran, inca din 1527, dupa dezastrul de la Mohaci. Abia dupa 400 de ani, la Trianon, a aparut din nou un stat ungar.

De data asta, pentru prima oara in istoria lor, ungurii erau majoritari in propria tara. Iar statul ungar era, pentru prima oara, un stat national!

Comunitatea internationala le-a facut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, considera ca atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor!
Care e logica acestor resentimente?

Cum puteti deplange la nesfarsit disparitia granitelor care apartineau altora, adica habsburgilor?! Nicidecum maghiarimii! Nu va deranjeaza ridicolul situatiei?!

Pana la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trait sub guvernarea si administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor.
Abia dupa Trianon, ungurii s-au trezit fara stapan, liberi sa se guverneze cum vor!
Si stiti dumneavoastra, frati maghiari, care a fost prima initiativa a politicienilor dumneavoastra de atunci, a liderilor de la Budapesta?

Care a fost primul lor gand de autoguvernare maghiara, suverana si independenta pentru prima oara dupa 400 de ani?

Nu stiti, caci este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politica din Ungaria!
Au decis, amaratii, sa trimita si au si trimis la Bucuresti o delegatie, de trei conti maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand si lui Ionel Bratianu ca Ungaria sa se lipeasca la Romania, intr-un stat dualist, dupa modelul dualismului austro-ungar instituit in 1867!. Nici mai mult, nici mai putin!

Asadar instituirea unui dualism romano-ungar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranta cea mare a politicienilor maghiari!

Lipsiti de exercitiul guvernarii, al libertatii, fruntasilor unguri le-a fost teama de riscurile si provocările la care te supune suveranitatea.

S-au simtit singuri si neajutorati, neasistati! Nu stiau incotro s-o apuce!
Cam la fel cum au reactionat tiganii nostri cand au fost eliberati din asa zisa robie: s-au trezit si ei dintr-odata neasistati si s-au intors pe capul boierului roman sa afle cu ce l-au suparat si sa ceara sa ramana mai departe sub pulpana sa!

Unde era dispretul ciocoiesc al politicienilor maghiari fata de tot ce este romanesc atunci cand au venit la Bucuresti cu caciula in mana cersindu-ne intovarasirea?!

Unde era dorul de libertate si neatarnare care anima, se zice, intreaga istorie a cavalerilor maghiari?!.
Prin ce impuneau romanii in fata vecinilor maghiari ?
Prin faptul evident ca in aceasta parte a Europei, a lumii, statul cel mai vechi si mai stabil, cu o continuitate neintrerupta de peste 600 de ani, era statul roman.

Nici in toata Europa nu gasesti multe popoare care s-au invrednicit de o asemena performantă politica!
Semn de cumintenie si de intelepciune atat la nivelul domnilor, cat si la nivelul omului de rand de la talpa Tarii!

Nu intamplator romanii se numara si printre cele numai cateva popoare din Europa care au fost in stare sa elaboreze un cod juridic propriu, vestitul Jus Valachicum.

Da, oameni buni, asa s-au petrecut lucrurile dupa Trianon!
A fost un moment jenant pentru bietii conti veniti din pusta ungara, iar guvernantii si mai apoi istoricii romani, ca niste veritabili domni, ca niste adevarati boieri, ca niste buni vecini, ca niste oameni adevarati, ne-am abtinut sa-l popularizam, sa-l mediatizam si sa-l comentam!

Sa facem caz, ori, ferit-a Sfantul, sa facem haz! Caci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decat unul complet defavorabil ne-prietenilor nostri! Si poate ca asa ar trebui sa procedam si in continuare!

Sa facem uitate asemenea momente de slabiciune ale Celuilalt!
Din pacate, abnegatia ungureasca sistematica, institutionalizata, de a lovi si calomnia tot ce este romanesc, ne obliga sa parasim indatinata noastra atitudine de a-i lasa pe neprieteni in plata Domnului. Bunatatea noastra si bunul nostru simt sunt considerate slabiciune, prostie chiar!

E timpul ca aceasta impertinenta sa capete raspunsul cuvenit, iar cei fara rusine sa fie obrazniciti si pusi cu nasul la perete, sa nu si-l mai ridice asa de sus fara niciun temei! Daca nu se gasesc maghiarii de bun simt care sa-i traga de maneca pe connationalii lor mai zanateci sau nu indraznesc, sa ne ocupam noi, romanii, de aceasta trebusoara!

Si s-o facem de data asta temeinic, cu sistema!
Avem nevoie, asadar, de o strategie bine pusa la punct prin care sa contracaram eforturile sistematice ale celor care, cu fel si fel de minciuni, ne calomniaza si ne saboteaza cu orice ocazie! Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca sa le raspundem, ci avem de partea noastra adevarul si nu mai putem intarzia cu punerea in functiune a acestei arme teribile: ADEVARUL!

Ai adevarul este de partea noastra in cele mai multe cazuri!
Numai detractorii nostri au motive sa se teama de adevar! Ceea ce inseamna ca il avem de partea noastra si pe bunul Dumnezeu, care este, in fapt, alt nume al adevarului.

Numai că trebuie sa avem grija mare: Dumnezeu, oricat ne-ar iubi, nu ne baga si in traista!
Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, si a vegheat Sfantul Duh la opera care se finaliza in acea zi de neuitat.

Dar acel final fericit se implinea prin fapte de vitejie si de daruire apostolica a carturarilor nostri, si datorita jertfei romanesti din acei ani teribili ai Marelui Razboi.
1 Decembrie s-a implinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!

Tuturor romanilor asadar, pentru fiecare roman in parte si pentru intreg Neamul nostru cel romanesc, inima si fruntea sus! Avem de ce!

ION COJA

Jocul cu focul si perfidia Ungariei și a UDMR, sursa imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com
Jocul cu focul si perfidia Ungariei și a UDMR, sursa imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com

Sursa:

[1] ioncoja.ro

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

5 thoughts on “Ungaria Mare nu a existat!

   1. dar de ce scrieti in limba engleza? nu ca as avea vreo problema cu limba (o cunosc bine), dar daca sunteti pe un site romanesc si vad ca citit bine in limba romana, de ce nu raspundeti in romana? e doar curiozitatea mea, nu vreau sa fac vreun apropo.

    1. I don’t speak Romanian, google translator is my friend and some knowledge of some base of Romance languages, these two makes me to understand Romanian text over 90% success. Unfortunately I am not able to write in a proper Romanian and for that I would not still use google translator since it is working poorly, I might be misunderstood.

 1. Dear Mr. Coja and glasul.info (who blatantly share stupidity),

  let’s see the real truth behind your article and let’s reveal the horrible confusions, slips and distortions in this summary! Unfortunately, we can speak only about confusion in your head and the confusion of dreams is totally true for you and some Romanians!

  First of all, “Greater Hungary” is an unofficial reference to the original Hungary and yes it has been existed with territorrial extent referred between 1000-1526, 1848-1849, 1867-1920. Of course it cannot be compared with “Greater Romania”, since the territorrial gains after WW1 cannot be compared ot a foundation of a country almost to a near millenia before. About this “Austrian redemption” we have to make clear they only helped in the very last time when Vienna was also endangered and before despite namely they were opposing the Turks, they did not make any sacrifice but the Hungarians to perish, even when the Hungarian Army won a battle the King despite made some treaties and gave up more territories to the enemy. This served the two-face policy of the Habsburgs to enweaken Hungary so they can conquer it easier later (finally they never managed). The rest is a typical Ion Coja type delusioning, although it is well-known Hungarians are the savior and defender of the European culture and opposingly your lunatic statements, Hungary was the only one who any time confronted the Turks and never compromised and managed to stop them. The rest of the “Christian” Europe only acted when they could not hide they cowardice and lack of interest and they were directly endangeoured. Shame on you Mr. Coja that you try to cheat history in such an awful way!

  Transylvania was never a Romanain principality, after 1526 the Eastern side of Hungary transformed to the Eastern-Hungarian Kingdom and later Principality of Transylvania, that was a Hungarian state later on vassalage by the Habsburgs and partially on Turkish suzerainty. Formerly Principality of Wallachian and Moldavia was also not homogenous, including, Ruthenians, Bulgarians, and many Slavic nations, nevertheless, the Kings were also a long period of no Romanian origin, but they had Cuman or Turkic offspring.

  Again, the Hungarian state did NOT disappear, just only were torn to three parts were two new Hungarian state emerged: Royal Hungary and Eastern Hungarian Kingdom, and your stupid conclusion is again a big lie, since before the two entities were not separate and of course Transylvania did not have the same history or model or political organization like the two Romanian principalities. Defamation is a thing that you are making without any serious historical knowledge! We have nothing to be ashamed of as much as you!

  About “Magyarization” that is the favourite accusation of our deary neighbors we have to remember them is was only an option, it was not compulsory and mostly Jews lived with the opportunity, the heavy and forced Romanization of the Romanian state why you silenece where there was not even an option? Your level cannot be lowered comparing to us. You try to even to corrupt the Bolyai family, althoug in their correspondent time Hungarians were also living in the village that anyway was founded and named by Hungarians. So your call for the truth had come, Mr. History is here to correct your blatant mistakes!

  In Hungary, Romanians are not persecuted, unless in Romania there are many unsolved problems. What you wrote about 1920 is again a bullshit. The Hungarian state was created in 1000. A. D., and it was a national state and also Hungarians were the majority. The ethnic composition changed after Hungarian Kings settled Saxons, Romanians and later after the wars that made a depopulation of the country they invited almost 14 natinalities to settle here, to say nothing of many refugees were accepted who fled to the safe Hungary against foreign threat. Anyway, before Trianon was still Hungarian the largest ethnic group.

  Again you started delusioning. Hungary was always a sovereign country, entitiy with it’s own citizenship, Diet and legistlation also after 1526, having a Habsburg King did not mean any incopororation to the Austrian lands, since Hungary remained a separate country with all it’s institutions and borders, also before Hungary had many Kings of different houses, so missed again heavily, the conclusion is you don’t have an ivory-tower-scholar-knowledge of history. The idea of the Hungarian-Austrian-Romanian “Monarchy” was just one of the scenarios, but in reality Alexandru Vaida-Voeovod would better like “this Hungarian-Jewish state to coluntarily join to Romania”. Any comparison to Gypsies from Romania is heavily ridicoulus.

  I cannot stop laughing on your next lines…uninterrupted continuity? Oldest? Romanian state? 600 years? You mixed heavily the pages and concepts, Mr…Romania was born in 1866, you have exactly now 150 years…if we count also the predecessor states (Wallachia, Moldavia) still you are not the oldest…so your contemplations about the historical truths, proper answer and other cries are totally trash, since you are the one who does not have even the minimal and necessary objectivity towards the facts, moreover, becoming more lunatic will not serve any good reason!

  “The truth is most of the cases are in our side” :))) Yes we saw in this article “most of the cases” 🙂 Your Orthodox type of mentioning the God does not erase the heavy mistakes you committed. In 1918, in Gyulafehérvár/Alba Iulia you were coward and did not invite the representants of the other ethnics, and your promises did not kept. There is nothing really to celebrate because of this!

Lasă un răspuns

Next Post

Replica la "De-romanizarea Romaniei"

mar mart. 17 , 2015
Da. Unirea e o solutie dar si noi suntem uniti in granitele actuale si nu o ducem bine: infiltratii din afara tarii si din interior au devenit majoritari ca eficienta si, mai ales, prin tehnicile de manipulare, reusind sa inducă opinii majoritare, dar gresite de multe ori sau alese tocmai […]
Declarația PNL(RM) privind degradarea situației politice și prioritățile Opoziției extraparlamentare, sursa foto: pavlicenco.md

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro