„7 Cuvinte” este povestea unui om care a petrecut 21 de ani dupa gratii. Gheorghe Calciu, student la Medicina, intra in inchisoare in 1948, pentru „vina” de a-si fi iubit tara si credinţta. Timp de 16 ani trece prin experiente – limita: reeducarea de la Pitesti, cavoul mortii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud.
“7 CUVINTE” – Povestea unui biruitor GHEORGHE CALCIU
Dupa eliberare, intr-o tara ingrozita de teroarea Securitatii, rosteste in Bucuresti, 7 Cuvinte catre tineri, un indemn la un „zbor inalt”, eliberator din sclavia materiei.
Este arestat si condamnat la moarte, apoi expulzat in America. Un destin cu pogorari la iad, gesturi „nebunesti” de jertfa si inaltari taborice. Peste 30 de oameni depun marturie despre viata Parintelui Gheorghe Calciu, intr-un documentar artistic caruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea si umorul.
Pentru filmul “7 Cuvinte” dedicat parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa s-a muncit foarte mult. Si s-au cheltuit bani pe masura acestei munci. Exista vizionari ale filmului in marile orase ale tarii unde intrarea este gratuita (!). La Bucuresti intr-o sala de 730 de locuri au fost 1100 de oameni, la Bacau, la teatrul de vara “Radu Beligan”, intr-o sala de 1500 de locuri au incaput 1600 de oameni.
Vor urma proiectia la Tulcea – (FB event https://www.facebook.com/events/446240245539318/ ). Se pregatesc Iasi, Braşov, etc. Intrarea la vizionarea filmului este gratuita, tocmai pentru a fi vazut de toată lumea. Cei care nu ajung la film au optiunea cumpararii DVD-ului la un pret foarte mic. Online nu va fi postat.
La realizarea sa a participat si Manastirea Diaconesti. Iata si un cuvant al parintelui Amfilohie Branza de la Manastirea Diaconesti:
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Despretuind Biserica noastra nationala si injosind-o, atei si francmasoni cum sunt toti, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternica in lupta nationala; dispretuind limba prin impestritari si prin frazeologie straina, au lovit un al doilea element de unitate; despretuind datinele drepte si vechi si introducand la noi moravurile statelor […]