Actiuni de deznationalizare a populatiei romane in Ardealul de Nord

Horthystii au urmarit deznationalizarea populttiei romane cu multa cruzime si tenacitate.In primul rand, pentru «decapitarea culturala», a fost lovita în modul cel mai brutal cu putinta, intelectualitatea romaneasca.La 4 octombrie 1940 au fost arestati aproape toti intelectualii romani din Oradea; au fost batuti, schingiuiti, insultati si apoi urcati in vagoane de vite, care au fost plumbuite si expediate în Romania.

Actiuni de deznationalizare a populatiei romane in Ardealul de Nord

La 5 octombrie, cand vagoanele au ajuns la punctul de frontiera Curtici, granicerii si vamesii romani s-au cutremurat in fata imaginilor cumplite.A doua zi, scenele aveau sa se repete la sosirea altui tren de vagoane plumbuite, in care fusesera azvarliți 467 de intelectuali din judetele Salaj si Somea din orasul Cluj.

Pentru scoli, cuvantul de ordine a fost:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

«Sa nu se mai auda vorbindu-se romaneste!».

Politica de maghiarizare fortata a capatat o expresie elocventa in ordonanta din 1941 a Ministerului horthyst al Cultelor si Instrucțiunii Publice care stabilea ca scolile cu sectii de predare mixte, in limbile romana si maghiara, sa treaca pana la 1 martie 1942 la invatamantul exclusiv in limba maghiara.

In acelasi timp s-a luat masura ca, la inscrierea in scoala, numele de familie ale tuturor elevilor sa fie maghiarizate si scrise dupa ortografia ungureasca.

Si mai grava a fost situatia in invatamantul liceal. Orase intregi cu o numeroasa populatie romaneasca in imprejurimi (precum Dej, Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Zalau, Satu Mare, Targu Mures) au ramas de la inceput fara scoli liceale cu limba de predare romana; incepand cu anul scolar 1941-1942 li s-au adaugat Bistrita si Oradea.

In ceea ce priveste invatamantul superior in limba romana, acesta a fost redus de la două academii teologice, care functionau pe langa episcopiile din Cluj si Oradea, la una singura, cea din Cluj, cu doar doi profesori. Intregul invatamant la Universitatea din Cluj se facea in limba maghiara.

*Aurel I. Rogojan – Fereastra serviciilor secrete, Cap. – Delirul maghiar: propaganda, spionaj si extremism pentru «Ungaria Sfantului Stefan», p. 337-338, Editura Compania, București, 2011

La toate crimele, samavolniciile si holocaustul impotriva populatiei romanesti din teritoriul cedat au participat, conform unui plan comun de exterminare, Armata Regala Ungara, prin unitati si sub-unitati dislocate in teritoriu, coordonate de Biroul 2 al Marelui Stat Major;

Magyar Kiralyi Rendorseg – Politia regala maghiara, instalata în toate capitalele de judet si in orasele de subordonare judeteana;

secţia speciala din Capitanatul general al politiei, Kozbiztonsagi Osztaly sau sectia sigurantei publice; corpul detectivilor si serviciul de aparare al statului – ALLAMRENDESZETI OSZTALY.

Tot acest esafodaj al terorii sprijinit activ de organizatiile paramilitare si teroriste incadrate cu unguri localnici si de informatorii alcatuiti din preoti catolici, unitarieri, protestanti, din invatatorimea ungureasca, functionarime si elementele declasate ale societatii.

Pana la 23 august 1944 totalul expulzatilor si al refugiatilor din teritoriul cedat, Transilvania de Nord, s-a ridicat la peste 500.000 de romani.”

LINK VIDEO

A fost odata în Transilvania
A fost odata în Transilvania

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Carrefour Romania continua promovarea producatorilor romani de legume si fructe

joi mart. 19 , 2015
Carrefour Romania isi continua programul de parteneriate cu producatorii romani de legume si fructe. Intre 19 si 25 martie, in intervalul 8:00 – 22:00, producatorii locali de fructe si legume sunt asteptati la standurile speciale amplasate pentru ei la intrarea in hipermarketurile Carrefour din toata tara pentru a putea afla direct de […]
Carrefour Romania continua promovarea producatorilor romani de legume si fructe

Poate vă place și:

libris.ro