RSS

Prostia - un drept fundamental g…

Constituţia României…

Medic criminal arestat în Italia…

"Șeful unității de p…

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșo…

Lanterna 3, pusă în …

Discursul lui Mihail Kogălnicean…

Discursul lui Mihail…

Preot român din Transilvania ped…

Exprimarea bucuriei …

Un 24 ianuarie auster?

Altădată desfășurate…

Unioniștii strâng rândurile la I…

Unioniștii din Român…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Actiuni de deznationalizare a populatiei romane in Ardealul de Nord

Print Friendly, PDF & Email

Horthystii au urmarit deznationalizarea populttiei romane cu multa cruzime si tenacitate.In primul rand, pentru «decapitarea culturala», a fost lovita în modul cel mai brutal cu putinta, intelectualitatea romaneasca.La 4 octombrie 1940 au fost arestati aproape toti intelectualii romani din Oradea; au fost batuti, schingiuiti, insultati si apoi urcati in vagoane de vite, care au fost plumbuite si expediate în Romania.

Actiuni de deznationalizare a populatiei romane in Ardealul de Nord

La 5 octombrie, cand vagoanele au ajuns la punctul de frontiera Curtici, granicerii si vamesii romani s-au cutremurat in fata imaginilor cumplite.A doua zi, scenele aveau sa se repete la sosirea altui tren de vagoane plumbuite, in care fusesera azvarliți 467 de intelectuali din judetele Salaj si Somea din orasul Cluj.

Pentru scoli, cuvantul de ordine a fost:

«Sa nu se mai auda vorbindu-se romaneste!».

Politica de maghiarizare fortata a capatat o expresie elocventa in ordonanta din 1941 a Ministerului horthyst al Cultelor si Instrucțiunii Publice care stabilea ca scolile cu sectii de predare mixte, in limbile romana si maghiara, sa treaca pana la 1 martie 1942 la invatamantul exclusiv in limba maghiara.

In acelasi timp s-a luat masura ca, la inscrierea in scoala, numele de familie ale tuturor elevilor sa fie maghiarizate si scrise dupa ortografia ungureasca.

libris.ro

Si mai grava a fost situatia in invatamantul liceal. Orase intregi cu o numeroasa populatie romaneasca in imprejurimi (precum Dej, Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Zalau, Satu Mare, Targu Mures) au ramas de la inceput fara scoli liceale cu limba de predare romana; incepand cu anul scolar 1941-1942 li s-au adaugat Bistrita si Oradea.

In ceea ce priveste invatamantul superior in limba romana, acesta a fost redus de la două academii teologice, care functionau pe langa episcopiile din Cluj si Oradea, la una singura, cea din Cluj, cu doar doi profesori. Intregul invatamant la Universitatea din Cluj se facea in limba maghiara.

*Aurel I. Rogojan – Fereastra serviciilor secrete, Cap. – Delirul maghiar: propaganda, spionaj si extremism pentru «Ungaria Sfantului Stefan», p. 337-338, Editura Compania, București, 2011

La toate crimele, samavolniciile si holocaustul impotriva populatiei romanesti din teritoriul cedat au participat, conform unui plan comun de exterminare, Armata Regala Ungara, prin unitati si sub-unitati dislocate in teritoriu, coordonate de Biroul 2 al Marelui Stat Major;

Magyar Kiralyi Rendorseg – Politia regala maghiara, instalata în toate capitalele de judet si in orasele de subordonare judeteana;

secţia speciala din Capitanatul general al politiei, Kozbiztonsagi Osztaly sau sectia sigurantei publice; corpul detectivilor si serviciul de aparare al statului – ALLAMRENDESZETI OSZTALY.

Tot acest esafodaj al terorii sprijinit activ de organizatiile paramilitare si teroriste incadrate cu unguri localnici si de informatorii alcatuiti din preoti catolici, unitarieri, protestanti, din invatatorimea ungureasca, functionarime si elementele declasate ale societatii.

Pana la 23 august 1944 totalul expulzatilor si al refugiatilor din teritoriul cedat, Transilvania de Nord, s-a ridicat la peste 500.000 de romani.”

LINK VIDEO

A fost odata în Transilvania

A fost odata în Transilvania

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info