RSS

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

Taxe inventate pentru colete de …

O problemă foarte gr…

Lia Savonea, noua șefă a CSM: "I…

Desemnată și apoi al…

PNȚCD cere retragerea premiului …

Acordarea acordarea …

Cameleonicul primar al Iașului d…

Un an care ar trebui…

O rezoluție pentru admiterea Rom…

Marți, 11 decembrie …

Deputatul Remus Borza: "Este ina…

Deputatul Remus Adri…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

A fost o vreme cand italienii erau emigranti ilegali nedoriti de catre Romania

Print Friendly, PDF & Email

In anul 1942 Ministerul de Interne din Italia a incercat sa stopeze emigrarea italienilor catre Bucuresti, acolo unde italienii erau nepopulari si recunoscuti ca aducatorii unui val de infractionalitate si crima organizata. Pe atunci situatia era exact inversata, italienii erau romanii de azi care invadau o tara prospera din punct de vedere economic. Singurii italieni doriti si chiar foarte cautati la acel moment in Romania erau mestesugarii priceputi, mai ales pietrarii sau zidarii italieni, recunoscuti ca buni meseriasi in toata Europa.

A fost o vreme cand italienii erau emigranti ilegali nedoriti de catre Romania

Lucrurile au fost mai mult sau mai putin ca si astazi, doar ca au fost cu rolurile inversate. Italienii veneau in Bucuresti in cautare de avere sa lucreze ca dulgheri, in mine sau in fabrici. Multi insa au preferat sa ramana definitiv in Romania. Italienii erau priviti in Romania acelor vremuri la fel cum erau priviti romanii imigrati ilegal inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana: nedoriti, priviti cu suspiciune si chiar cu manie de cei care considerau ca venisera sa le fure locurile de munca sau sa concureze cu micile afaceri ale negustorilor sau breslasilor romani.

Cititi si: A fost o vreme cand nemtii „fugeau” in Ardeal. Povestea sasilor hunedoreni

[tp_product id=”194114053″ feed=”396″]

Italienii au starnit un val de indignare din cauza problemelor pe care le cauzau in Romania: infractiuni prin violenta, prostitutie, inselaciuni. Multi dintre italieni si-au scos din memorie aceste intamplari sau nici macar nu au stiut niciodata de ele, fiind facute cunoscute cu rare ocazii de catre batranii care le-au trait pe viu sau le-au auzit povestite de catre rudele lor.

Problemele emigratiei italiene in Romania pot fi insa cunoscute cu ajutorul documentelor din Arhivele de Stat, prin intermediul expozitiei “Urme ale Parmei si ale emigratiei italiene intre secolele XVI si XX.” Sunt peste o suta de documente care fac referire la emigrantii italieni in Romania, multe dintre ele nepublicate. Printre ele exista si o scrisoare cu stampila Ministerului Afacerilor Interne cu data de 28 august 1942  adresata catre toti chestorii regali, Ministerul Afacerilor Externe, Guvernului Dalmatiei prin care li se ordona sa impiedice emigratia italienilor catre Romania.

Situatia era ingrijoratoare pentru oficialitatile vremii, comparabila cu afluxul de romani care au invadat acum Italia. Cu toate masurile luate pentru impiedicarea sosirii italienilor in Romania, autoritatile romane descopereau ca sosesc noi si noi emigranti italieni in tara prin diferite puncte de trecere ale frontierei.

A fost o vreme cand italienii erau emigranti ilegali neodoriti de catre Romania, sursa foto: parma.repubblica.it

A fost o vreme cand italienii erau emigranti ilegali neodoriti de catre Romania, sursa foto: parma.repubblica.it

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline