RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

La 3 octombrie 1916, a sosit in Romania misiunea militara franceza condusa de generalul Henri Mathias Berthelot

Print Friendly, PDF & Email

La 3 octombrie 1916, a sosit in Romania misiunea militara franceza condusa de generalul Henri Mathias Berthelot (1861–1931, membru de onoare al Academiei Romane). Henri Berthelot a fost numit la comanda Misiunii Militare Franceze, trimisa in Romania, pentru a ajuta la refacerea armatei regale romane, decimata si dezorganizata ca urmare a infrangerilor din ultima parte a anului 1916.

Timp de sase luni, in perioada ianuarie-iunie 1917, Henri Berthelot a reusit sa ridice moralul soldatilor romani si sa transforme armata regala dintr-o structura dezorganizata intr-o forta militara redutabila, capabila sa opreasca armatele germana, austro-ungara si bulgara, conduse de unul dintre cei mai priceputi razboinici germani, feldmaresalul von Mackensen.

La 3 octombrie 1916, a sosit in Romania misiunea militara franceza condusa de generalul Henri Mathias Berthelot

Henri Berthelot a continuat sa se bata pentru interesele romanilor si dupa ce a plecat inapoi la Paris. In data de 11 noiembrie 1919, cand trupele romane defilau la Paris, el i s-a adresat generalului Ferdinand Foch, care privea ostasii romani:

„Foch, salutati-i! Fac parte din familie!”.

Seful Misiunii Militare Franceze din Romania a fost foarte iubit de camarazii sai romani, iar o comuna din Transilvania poarta numele sau.

Sursa / Foto: Neamul Românesc

 


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL