RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ardelenii catre Stefan cel Mare: “Parca ai fost ales si trimis de Dumnezeu pentru carmuirea si apararea Ardealului”

Print Friendly, PDF & Email

Brasovenii il roaga pe Stefan cel Mare sa-i apere de turci (Aprilie 1479). Stefan cel Mare le scrie brasovenilor (Suceava, 20 Aprilie 1479):

„Va dau de stire ca oamenii nostri au venit din Tara Romanească (de Transalpino) si spun cu adevarat ca nespus de cruzii pagani, Turcii, au trecut iarasi, cu o alta oaste mare si foarte puternica, la Munteni, si nu stim gandul lor incotro bate […] Pe urma, daca stiti ceva despre Ali Beg, sa ne faceti cunoscut.”

Ardelenii catre Stefan cel Mare: “Parca ai fost ales si trimis de Dumnezeu pentru carmuirea si apararea Ardealului”

Raspunsul brasovenilor, scris pe acelasi document (26 Aprilie 1479):

„Multa supunere si slujba-ti aducem inainte de toate Mariei Tale. Parca ai fost ales si trimis de Dumnezeu pentru cârmuirea si apararea Ardealului (Velut huiusmodi percep. debemus V.M. Dei gratia in gubernationem atque defensionem partium Transsilvanarum esse electam et deputatam). Ce vesti vrei sa stii, urmeaza. Iti dam de stire ca suntem in mare primejdie si la mare stramtoare, din pricina Turcilor nespus de cruzi.

In zilele trecute au facut in aceste parti ardelene o paguba jalnica, si au de gand sa faca si mai multa, cum te vei lamuri si Maria Ta. Deci astazi, adeca Luni după Sf. Marcu [26 Aprilie], au venit iarasi la noi oameni trimisi de la Munteni, de la prietenii nostri si credinciosii Sfintei Coroane, si ne-au facut cunoscut, asa incat cu adevarat trebuie sa credem si sa ne asteptam asa, ca Turcii pagani vin spre Tinutul nostru si spre cele trei Scaune secuiesti, ca sa ne prade.

Pentru aceea, cu mare dor si dragoste te rugam pe Maria Ta ca sa faci bunatate sa te apropii de aceasta tara, spre a o feri de acei Turci nespus de cruzi. Ne-au mai spus acei credinciosi ai Sfintei Coroane ca ei, cu tovarasii lor, sunt adusi cu deasila si cu putere sa asculte de acei Turci, ca si cum s-ar fi departat de credinta crestina si ar fi si ei Turci.

Pentru care si acei credinciosi te asteapta, suspinand foarte, pe Maria Ta. Caci au nadejde in Maria Ta ca-i vei scapa de sila si robia acelor pagani, ca sa mai poata sluji Sfintei Coroane si legii lui Christos. Ce vom avea sigur, iti vom da sastii, cum il vom afla, ca unui domn prea indurator al nostru.”

Sursa traducerilor: Nicolae Iorga, Indreptari si intregiri la Istoria romanilor, dupa acte descoperite in arhivele sasesti (Comunicare la Academia Romana in 18 Februarie 1905; extras din Analele Academiei Romane. Memoriile Sectiunii Istorice. Seria II. Tom. XXVII).

Sursa transcrierilor: Ioan Bogdan, Documentele lui Stefan cel Mare, vol. II, Bucuresti, 1913 (ambele lucrari pe www.dacoromanica.ro).
Sursa foto: Arhivele Naționale ale Ungariei.

Moldovenism şi tradiţionalism, sursa foto: estica.eu

Moldovenism şi tradiţionalism, sursa foto: estica.eu

Sursa: [1] tiparituriromanesti.wordpress.com

 


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline