La 19 Martie 1919 erau îndepărta…

În cadrul unor măsur…

De Buna Vestire, 25 martie, Cale…

Valea Zălanului este…

Un raport al Curții de Conturi d…

Peste 1000 de baraje…

Remus Borza: "Mă contrariază bug…

"C’est fini la comed…

Propaganda secesionistă, tot mai…

Continuă promovarea …

Mihai Tîrnoveanu: Românii din Ha…

"Brețcu, 9 martie 20…

Cătălin Ivan: "PE nu a reușit să…

Propagandă găunoasă …

PLUS va lupta cu flatulațiile pr…

"Bolșevicăraia" USR-…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ardelenii catre Stefan cel Mare: “Parca ai fost ales si trimis de Dumnezeu pentru carmuirea si apararea Ardealului”

Print Friendly, PDF & Email

Brasovenii il roaga pe Stefan cel Mare sa-i apere de turci (Aprilie 1479). Stefan cel Mare le scrie brasovenilor (Suceava, 20 Aprilie 1479):

„Va dau de stire ca oamenii nostri au venit din Tara Romanească (de Transalpino) si spun cu adevarat ca nespus de cruzii pagani, Turcii, au trecut iarasi, cu o alta oaste mare si foarte puternica, la Munteni, si nu stim gandul lor incotro bate […] Pe urma, daca stiti ceva despre Ali Beg, sa ne faceti cunoscut.”

Ardelenii catre Stefan cel Mare: “Parca ai fost ales si trimis de Dumnezeu pentru carmuirea si apararea Ardealului”

Raspunsul brasovenilor, scris pe acelasi document (26 Aprilie 1479):

„Multa supunere si slujba-ti aducem inainte de toate Mariei Tale. Parca ai fost ales si trimis de Dumnezeu pentru cârmuirea si apararea Ardealului (Velut huiusmodi percep. debemus V.M. Dei gratia in gubernationem atque defensionem partium Transsilvanarum esse electam et deputatam). Ce vesti vrei sa stii, urmeaza. Iti dam de stire ca suntem in mare primejdie si la mare stramtoare, din pricina Turcilor nespus de cruzi.

In zilele trecute au facut in aceste parti ardelene o paguba jalnica, si au de gand sa faca si mai multa, cum te vei lamuri si Maria Ta. Deci astazi, adeca Luni după Sf. Marcu [26 Aprilie], au venit iarasi la noi oameni trimisi de la Munteni, de la prietenii nostri si credinciosii Sfintei Coroane, si ne-au facut cunoscut, asa incat cu adevarat trebuie sa credem si sa ne asteptam asa, ca Turcii pagani vin spre Tinutul nostru si spre cele trei Scaune secuiesti, ca sa ne prade.

Pentru aceea, cu mare dor si dragoste te rugam pe Maria Ta ca sa faci bunatate sa te apropii de aceasta tara, spre a o feri de acei Turci nespus de cruzi. Ne-au mai spus acei credinciosi ai Sfintei Coroane ca ei, cu tovarasii lor, sunt adusi cu deasila si cu putere sa asculte de acei Turci, ca si cum s-ar fi departat de credinta crestina si ar fi si ei Turci.

Pentru care si acei credinciosi te asteapta, suspinand foarte, pe Maria Ta. Caci au nadejde in Maria Ta ca-i vei scapa de sila si robia acelor pagani, ca sa mai poata sluji Sfintei Coroane si legii lui Christos. Ce vom avea sigur, iti vom da sastii, cum il vom afla, ca unui domn prea indurator al nostru.”

Sursa traducerilor: Nicolae Iorga, Indreptari si intregiri la Istoria romanilor, dupa acte descoperite in arhivele sasesti (Comunicare la Academia Romana in 18 Februarie 1905; extras din Analele Academiei Romane. Memoriile Sectiunii Istorice. Seria II. Tom. XXVII).

Sursa transcrierilor: Ioan Bogdan, Documentele lui Stefan cel Mare, vol. II, Bucuresti, 1913 (ambele lucrari pe www.dacoromanica.ro).
Sursa foto: Arhivele Naționale ale Ungariei.

Moldovenism şi tradiţionalism, sursa foto: estica.eu

Moldovenism şi tradiţionalism, sursa foto: estica.eu

Sursa: [1] tiparituriromanesti.wordpress.com

 

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri