libris.ro

INGRIJORARILE UNUI SECUI. Noi, secuii, nu ne-am integrat nici acum in situatia istorica de după Trianon

INGRIJORARILE UNUI SECUI. Noi, secuii, nu ne-am integrat nici acum in situatia istorica de după Trianon

Din pacate sant garduri invizibile aicea la noi, in Covasna si Harghita, intre secui si romani, pe care le fac baroni locali udemeristi, cu declaratiile lor sovine, ca Antal Árpád András, primarul orasului Safantu Gheorghe, sau Tamás Sándor, presedintele consiliului judetean Covasna.

Dar se intram in actualitate, la declaratia lui Vona Gábor, liderului Jobbik din Ungaria, ca el asuma responsabilitatea pentru un conflict cu Romania, daca e nevoie, pentru obtinerea autonomiei secuimi. Declaratia asta reprezinta o instigare la ura, mod iresponsabil, care creaza gard, invizibil, intre romani si unguri, secui.

INGRIJORARILE UNUI SECUI. Noi, secuii, nu ne-am integrat nici acum in situatia istorica de după Trianon

[tp_product id=”194103996″ feed=”396″]

Ura creaza cel mai inalta gard invizibil, care poate sasi desparta oameni! Si nu este bine, ca garduriel intre doua neamuri, pe care le a facut istoria, a inceput, incet, incet sa dispara. Gardurile de genul asta nu prea dispar nici, dupa doua sute de ani, pilda, masacrele lui Bem in revolutia 1848, care in valea Ghiurghiului, inca sant vie.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Un profesor de universitate, la Babes-Bólyai, la sociologie, Magyari Nándor László, secui din Ciuc, spunea ca replica, pe urma declaratiilor Tőkés, ca Trianon este o durere pentru neamul ungurilor si cele intamplate dupa, ca unguri din Transilvania, si secui, ar trebuie sa cunoasca ce au simti romani, inainte de Trainon in Ardeal, intre 40-44 in nordul Ardealului, ca inca n-au facut, si dupa aia sa-si planga de durerile lor. S-a referit la, de pilda publicistica romanilor, din Ardeal, sau aspecte din litaratura romanilor din Ardeal, in care se exprimau durerea lor.

In loc de a primi iresponsabilul Vona, care incita la ura, creaza noi garduri, greu daramate, ar trebui sa dam loc reflectiei, ce au simtit romani, inainte de Trianon, ca asta ar fi o desfacere de gard. Pentru desfacerea de gard, prima data trebuie sa facem curat, chiar in ograda noastra

Si este important, ca gardurile pot fi si frustrante pentru minoritate, care tulbura identitatea lor, si o identitate tulburata greu de pastrat. Schimbarile istorice, necesita la o etnie, recrearea identitati, daca nu face, devine comunitatea respectiva frustrat. Daca o etnie, devine minoritate, poate recrea identitatea numai in realtie cu majoritate, ca o dubla identitate. Trebuie sa integreze intro situatie noua, intr-o majoritate, noua intr-un fel, daca nu face nu va reintegra in identitatea sa. Daca o minoritate traieste, ca secui, cu iluzia stapanului, ca tara inca a lor, si romanul este considerat ocupator, iluzia istorica, devine o stare frustranta, care frustrare distruge identitate. Integrarea ungurilor n-ar trebuit sa fie asa de greu, ca in realitate in Ardeal maghiarimea era minoritate fata de roamni.

Integrarea in cadrul majoritati, inca este neinteles pentru secui, cum poate sa fie, inacelasi timp, un mod de a pastra identitatea, garantia identitati. Si in forma dublei identitati se poate pastra identitate, mai bine, decat in forma separatismului inchis al autonomiei. Natura interioara a omului, este deschis, la o integrare continuu in mediu, asta este natural. Din pacate

Vona are posibilitate de a inalta garduri invizibile, care poate sa-si desparte secui de romani, si din cauza asta reprezinta un pericol reciproc! Este un dusman al identitati secuilor, care trebuie obtinut, printro integrare organica, cadrul majoritati romana. Incita s-a la ura, impiedicand crearea unei noi identitati, in cadrul majoritati romana, pe care santem dator sa le cream, ca inca n-am facut. Noi secui, dupa Trianon, inca n-am integrat, n-am realizat noua noastra identitate pe urma schimbari de situatie istorica dupa Trianon.

Sursa: Romanmaghiar.wordpress.com via certitudinea.ro

Un calator roman prin secuime, foto: Gheorghe Doru Popa
Un calator roman prin secuime, foto: Gheorghe Doru Popa

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info