Finalista concursului “Romanii au talent” din sezonul trei, pictorita Ana Munteanu, a facut public vineri, 27 martie, un videoclip inedit in care deseneaza unele dintre cele mai importante evenimente istorice din istoria romanilor: unirea infaptuita de catre Mihai Viteazul la 1600, unirea Principatelor Romane de la 1859 si unirea Basarabiei cu Romania din 1918.
Unirea Principatelor Romane si Unirea Basarabiei cu Romania, desenate in nisip (VIDEO INEDIT)
[tp_product id=”194125119″ feed=”396″]
Cu ajutorul desenelor facute in nisip, artista parcurge o indelungata portiune din istoria romanilor, incepand cu anul de gratie 1600 si ajungand la povestea emotionanta a idealului indeplinit de catre toti romanii la 27 martie 1918, ziua in care Basarabia a decis Unirea cu patria-mama, Romania.
„Importanţa momentului 27 martie 1918 m-a inspirat să reprezint această istorie în tenica de sand art. Vreau să le reamintesc oamenilor despre faptul că suntem un popor curajos, brav şi avem un trecut şi o cultură de care trebuie să fim mândri”, a declarat Ana Munteanu (LINK VIDEO)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Fotografia de mai sus este facuta in Turcia, iar “actorii” sunt doi copii turci care tin in maini steagul asa zisului tinut secuiesc, facand in acelasi timp si semnul “lupilor rosii”. Am decis sa publicam un comentariu foarte interesant pe care unul dintre vizitatorii site-ului glasul.info l-a lasat pe pagina noastra […]