S-a intamplat pe 1 aprilie 1941: Masacrul de la Fantana Alba

1 Aprilie este Ziua Nationala de cinstire a memoriei romanilor victime ale masacrelor de la Fantana Alba si alte zone, ale deportarilor, ale foametei si ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in Tinutul Herta, nordul Bucovinei si intreaga Basarabie.

La 1 aprilie 1941, in jur de 3.000 de romani au fost masacrati la Fantana Alba, in Bucovina, pe teritoriul Ucrainei de astazi, de soldatii sovietici.

Masacrul de la Fantana Alba a avut loc chiar in ziua de Pasti, la 1 aprilie 1941. Atunci, aproximativ 3.000 de romani, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au incercat sa ajunga in Romania, sa paraseasca Bucovina rapita de URSS. Cineva imprastiase zvonul ca romanii pot trece granita fara probleme, ca granicerii sovietici nu le vor face nimic. Cand coloana de romani –inarmati cu steaguri albe, icoane si cruci – a ajuns aproape de granita, ii mai desparteau trei kilometri de tara-mama, soldatii sovietici, ascunsi in padure, au inceput sa traga in plin.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

S-a intamplat pe 1 aprilie 1941: Masacrul de la Fantana Alba

Au secerat, in scurt timp, mii de vieti. Cei care au scapat de gloante au fost urmariti de cavalerie si spintecati cu sabia. Apoi, romanii au fost aruncati in gropi comune. Oamenii din zona povesteau peste ani ca s-au auzit vaiete multe zile dupa masacru din acele gropi comune si de pe campuri.

“Fugiţi, oameni buni, eu raman aici sa mor pentru libertate!”

Unul dintre supravietuitorii masacrului, profesorul Gheorghe Mihailiuc, a redat in cartea sa “Dincolo de cuvintele rostite”, aparută la Editura obsteasca “Vivacitas” (Hliboca, 2004), atrocitatile petrecute la Fantana Alba.

“Peste sate se abatuse teroare bolsevica. Daca nu faceai cardasie cu noii stapani, erai pierdut. In aceste conditii insuportabile, o parte din populatia romana a tinutului a hotarat sa fuga din tara ca sa scape de prigoana. La 1 aprilie 1941, cateva mii de romani, chemati de dorul libertatii, au pornit pasii spre Fantana Alba, la frontiera. Dar pentru multi acest drum a fost fara intoarcere. Eram si eu, impreuna cu fratele mai mare, printre ei. Am fost martor ocular si am vazut cum s-au desfasurat lucrurile. A fost un adevarat masacru, un genocid. (…)

Ucigasii au asteptat cu degetul pe tragaci pana cand multimea a iesit la luminis. Era o acalmie prevestitoare de rele. Pasii greoi ii purtau pe oameni spre un sfarsit fatal. Tricolorul din fata coloanei flutura mandru, demonstrand dragostea de neam si tara a romanilor Bucovineni. Deodata, linistea a fost sparta de groaznicul glas al armelor. Zgomotul mortii s-a raspandit, hat, departe peste codri. Cineva din multime a strigat: «La pamant!».

Suvoiul neintrerupt de foc ne tinea culcati, cu respiratia curmata. In acea stare de incremenire, un barbat din primele randuri a strigat peste puterile sale: «Inainte, fratilor, ei nu vor cuteza sa ne omoare!». Dar chiar atunci a inceput macelul. Tragedia de acum jumatate de secol ma nelinisteste pană astazi, deoarece nu sunt convins ca-i imposibila repetarea unor asemenea nenorociri. E greu de redat in cuvinte tot ce am vazut la Varnita.

Era un adevarat iad de la pamant pana la cer. In ochii mei, un flacau voinic, cu tricolorul in mana, s-a prabusit intr-o balta de sange. Aud si acum strigatele lui cu groaza mortii pe buze: «Fugiţi, oameni buni, eu raman aici sa mor pentru libertate!». In invalmaseala m-am pierdut de fratele meu. Intregul camp era o spaima, oamenii cadeau ca frunzele de bruma. (…)”.

S-a intamplat pe 1 aprilie 1941: Masacrul de la Fantana Alba
S-a intamplat pe 1 aprilie 1941: Masacrul de la Fantana Alba

[alert-announce]Sursa: [1] Neamul Romanesc via basarabia-bucovina.info[/alert-announce]

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

EXCLUSIV: Ligile de fotbal din Romania si Republica Moldova vor fuziona anul urmator!

mar mart. 31 , 2015
Dupa ce anul acesta mai multe cluburi de fotbal atat din Romania cat si din Republica Moldova au avut diferite probleme, fie de ordin financiar, fie de alta natura, unele dintre ele chiar amenintand ca se vor retrage din campionatul tarii lor si vor activa in campionatele altor tari : […]
EXCLUSIV: Ligile de fotbal din Romania si Republica Moldova vor fuziona anul urmator!

Poate vă place și:

libris.ro