RSS

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

Monica Macovei se face vinovată …

Printr-o dublă măsură…

Liderii antiromâni ai UDMR din j…

Protestul românilor f…

Taxe inventate pentru colete de …

O problemă foarte gr…

Lia Savonea, noua șefă a CSM: "I…

Desemnată și apoi al…

PNȚCD cere retragerea premiului …

Acordarea acordarea …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

SA NU DORMIM: INCEPE DECOMUNIZAREA CERNAUTIULUI!

Print Friendly, PDF & Email

Legea cu privire la decomunizarea Ucrainei inca n-a intrat in vigoare, dar procesul a inceput. De fapt, si fara aceasta lege in majoritatea regiunilor tarii decomunizarea se desfasoara de multa vreme, acum ajungand la etapa finala. In regiunea Cernauti, bunaoara, inca la inceputul anilor 90 au fost demontate monumentele si busturile lui Lenin, schimbate denumiri de strazi, localitati.

SA NU DORMIM: INCEPE DECOMUNIZAREA CERNAUTIULUI!

Dar „decomunizarea” nu inseamnă numai rasturnarea lui Ilici. De rand cu schimbarea denumirii strazilor si interzicerea simbolurilor comuniste, legea prevede si deschiderea arhivelor secrete, scoaterea de sub lacatul tainelor a crimelor savarsite de organele sovietice de exterminare in masa.

Kyivul a spus deja „adio” simbolurilor comuniste, prin hotararea comisiei pentru buget de pe langa Consiliul Orasenesc de a sprijini inlocuirea denumirilor si simbolurilor comuniste pe tot teritoriul capitalei. Deputatii au decis ca pana la 28 iunie sa se faca inventarierea, iar pana la 24 august, de Ziua Independentei Ucrainei, sa nu ramana nici urma de duh sovietic-comunist in capitala.

O decizie similara au adoptat si deputatii Consiliului Orasenesc Cernauti, in orasul nostru urmand sa fie schimbate denumirile a circa 56 de strazi. In acest scop s-a format o comisie pentru toponimie, condusa de secretarul primariei Cernauti, Iaroslav Kusnirik. Incă nu s-a precizat si n-a fost facuta publica lista acestor strazi, dar se stie precis ca vor fi schimbate denumiri ca Gaidar, Moris Torez, Vatutin, Olimpiada de la Moscova…

In privinta arterei Olimpiada de la Moscova, care incepe de la vechiul cimitir si ajunge pana la Prut, exista doua versiuni, facute publice de deputata Consiliului Orasenesc O. Kalmykova. Si daca tot a inceput acest proces atat de costisitor, realizat pe bani publici, din buget, la care contribuie si romanii, cred ca n-ar trebui sa ramanem o masa amorfa.

E cazul ca societatile nationale ale romanilor sa intervina cu propuneri privind revenirea la unele vechi denumiri din perioada interbelica, sterse cu barbarie de pe cladirile orasului de ocupantii sovietici.

Nu se stie daca in lista strazilor ce urmeaza sa-si schimbe denumirea a fost inclusa si „28 iunie”, si daca aceasta este considerata ca reminiscenta a epocii comuniste. Mai avem in oras si un tanc cu stea rosie, postat la loc de cinste, ce aminteste de inceputul celei mai tragice pagini din istoria romanilor, dar si a altor etnii din Bucovina, si un monument urias al soldatului „eliberator”.

De la 1940 incoace, urmele romanesti au fost distruse de pe fata ctitoriei lui Alexandru cel Bun. Acum, cand Patria noastră istorica, Romania, este considerata prietena si una din primele pe lista aliatilor Ucrainei ar trebui sa se inlature aceste nedreptati.

Maria TOACA

jos-comunismul

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline