libris.ro

Inaugurarea Cimitirului de Onoare dedicat militarilor romani cazuti la Stalingrad

Inaugurarea Cimitirului de Onoare dedicat militarilor romani cazuti la Stalingrad

In localitatea Rossoska, din regiunea Volgograd (fosta Stalingrad), a fost inaugurat duminica, 25 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, Cimitirul de Onoare Romanesc, prima necropola de razboi construita pentru militarii romani cazuti in luptele de la Stalingrad.In cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central si au fost depuse coroane de flori, a fost oficiata o slujba religioasa si au fost reinhumate osemintele militarilor romani inmormantati in localitatile Plodovitoe, Gromki si Izbusenski.

Inaugurarea Cimitirului de Onoare dedicat militarilor romani cazuti la Stalingrad

La manifestari au luat parte oficiali ai Ministerului Apararii Nationale, reprezentanti ai societatii civile din Romania si Federatia Rusa si o numeroasa asistenta apartinand comunitatii locale.Realizarea Cimitirului de la Rossoska este rodul stransei colaborari dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe, prin Secretariatul general – coordonator, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Directia domenii si infrastructuri, respectiv Ambasada Romaniei la Moscova.

Intrarea Romaniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost pecetluita prin Decretul-lege nr. 1798/1941, care mobiliza armata romana de uscat, aer si marina, incepand cu zorii zilei de 22 iunie 1941. In Campania din Est, derulata in intervalul iunie 1941 – martie 1944, armata romana a fost incadrata in planul de operatiuni al Wehrmacht-ului, pe flancul de Sud – Ucraina-Crimeea-Marea Azov-Don-Stalingrad-Caucaz.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


In noiembrie 1942, trupele romanesti detineau pozitiile cele mai vulnerabile de pe linia Donului si in Stepa Kalmika, cu o slaba posibilitate de acoperire, o sumara inzestrare tehnica si aproape fara rezerve, iar contraofensiva sovietica a condus la grele pierderi in randul acestora, astfel ca, pentru intervalul 15 noiembrie 1942-15 martie 1943, estimarile indicau 15.566 morti, 67.183 raniti si 98.692 disparuti.

Perpetuarea memoriei eroilor cazuti pentru tara, amenajarea si protejarea locurilor de inhumare si a monumentelor dedicate acestora reprezinta o datorie sacra a statului roman, ce deriva din tributul de sange platit de armata romana pe campul de lupta.

Marcarea locurilor de inhumare a eroilor romani in Federatia Rusa s-a concretizat, pana in prezent, prin ridicarea, in diferite regiuni, a 15 monumente in memoria militarilor romani morti in prizonierat.

La data de 10 iulie 2015, sub coordonarea Secretariatului general al Ministerului Apararii Nationale, s-a semnat contractul de realizare a cimitirului intre Oficiul National pentru Cultul Eroilor si Asociatia internationala pentru activitatea militar-comemorativa „Voennie Memoriali” – organismul rus imputernicit cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor de razboi.

Configuratia primului cimitir romanesc de onoare din Federatia Rusa are la baza modelul crucii latine – simbol primordial al crestinismului, al biruintei si al mantuirii. Forma crucii latine se regaseste atat in modul in care sunt configurate aleile, cat si in tipul monumentului comemorativ comun, amplasat in centrul platoului de ceremonii.

Crucea comemorativa are o inaltime de patru metri si este realizata din granit de culoare deschisa, iar la baza acesteia este fixata o placa din granit negru pe care este gravata inscriptia: „In memoriam militarilor romani cazuti in lupta la Stalingrad“.

Platoul de ceremonii este pavat cu dale din beton, are doua banci de reculegere si doua catarge cu inaltimea de opt metri.

In partea superioara a aleii centrale si de-alungul aleii transversale sunt montate 22 de placi de granit negru pe care sunt inscriptionate numele localitatilor din regiunea Volgograd si zona Kalmikia in care au existat cimitire de campanie romanesti de unde s-au exhumat sau urmeaza sa fie exhumate osemintele eroilor romani care vor fi centralizate la Rossoska.

Gruparea localitatilor si inscriptionarea numelor acestora pe cele 22 de placi s-a realizat tinandu-se cont de criteriul pozitionarii geografice fata de Stalingrad (Volgogradul de astazi).

Constructia cimitirului s-a realizat, in anul 2015, de catre Asociatia internationala pentru activitatea militar-comemorativa „Voennie Memoriali”, cu implicarea esentiala a Ambasadei Romaniei la Moscova.

Sursa/Foto: Oficiul National pentru Cultul Eroilor

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info