Vecini de veacuri, coborand din obarsii diametral opuse, dar inchinandu-ne in acelasi fel aceluiasi Dumnezeu, facand uneori istorie impreuna, dar purtand indelung cicatricele acelorasi calamitati epocale, Romanii si Bulgarii s-au instrainat unii de altii numai in ultimele decenii din pricini cari totdeauna i-au depasit. Aceasta inasprire chiondorasa dintre cele doua maluri ale Dunarii, de data recenta, care contrazice o fratie spirituala milenara, apare odata cu ivirea marilor impérialisme, care fac, rand pe rand, zamibre Constantinopolului, seducatoarea cetate de pe Bosfor, unde se incruciseaza drumurile continentelor.
Nichifor Crainic despre relatia dintre romani si bulgari
Dupa caderea Turcilor, niciuna din Puterile europene n-a putut sa domine singura intreaga Peninsula balcanica, dar fiecare si-a ales cate-o victima printre popoarele noastre, asmutindu-ne pe unii impotriva celorlalti si transformand in clocot infernal comunitatea de spirit in care a trait aceasta lume ortodoxa dintre Mediterana, Adriatica, Marea Neagra si Carpati. Vremea contimporana nu mai cunoaste buna vecinatate intre noi, ci panda inviersunata la graniti.
Aceasta inveninare imensa, aceasta rebarbarizare a lumii ortodoxe, devenita “lumea balcanica”, de care s-a ras cu atata muscatoare necrutare in Occident, e opera exclusiva a imperialismelor europene, carora le-a placut sa ne sfasiem intre noi ca ele sa poata stapani Bosforul.
Astfel se face ca Romanii si Bulgarii, geografic lipiti unii de altii, traiesc pe planul spiritual la distanta unei desavarsite ignorante reciproce. Fasia Michida a Dunarii a devenit, parca, mai lata decat Oceanul.”
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Deputatul Bogdan Diaconu a declarat intr-o postare pe Facebook ca Ungaria nu il va preda pe Marko Attila nici daca se va emite pentru acesta un mandat international de arestare. Telenovela deputatului UDMR-ist care se sustrage urmaririi penale, beneficiind si de complicitatea statului maghiar continua intr-un mod deosebit de rusinos. Se […]