RSS

Gheorghe Piperea: " Cu așa ceva …

Avocatul Gheorghe Pi…

La 8 august 1943, la Șimleul Sil…

Potrivit unui comuni…

Acțiuni de solidaritate pe 8 și …

Pe 8 și 9 august a.c…

Gabriel Apreutesei: "De ce fuge …

Unul dintre noii și…

Un fost judecător: "Obligativita…

Fostul judecător Ton…

O țară în care pedofilii și viol…

Am înmărmurit în urm…

Drepturile și libertățile nu sun…

Am înmărmurit în urm…

Trolii PNL-ului din presa locală…

Simpla exercitare a …

Liberalii, noii bolșevici, la pa…

După stupefianta dec…

După educația sexuală, PNL susți…

Dacă atunci când lib…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

În 1919 românii au cucerit jumătate din Ungaria. Ungurii daca erau în situația noastră nu s-ar fi retras nici dacă le dădeai foc la mustăți!

Print Friendly, PDF & Email

In luna martie a anului 1919 Ungaria cadea sub dominatia regimului autoritar a comunistilor condusi de catre Béla Kun. Comunistii lui Béla Kun au atacat noile tari vecine abia formate: Cehoslovacia si Romania. In speranta de a ocupa Transilvania si o buna parte din Slovacia, fortele ungare au incercat un atac in forta, sperand ca vor putea fi ajutati la nevoie de bolsevicii rusi.

La data de 4 august 1919, Armata Română intra triumfatoare in Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alti generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu si … pe atunci, locotenent-colonelul Ion Antonescu.

Capitala Ungariei, Budapesta, fusese cucerita de catre romani, iar Béla Kun a demisionat si regimul sau comunist a fost inlaturat. La cateva luni distanta, pe 14 noiembrie 1919, Armata Română parasea Budapesta, lasand-o in grija proaspetei armate nationale ungare. 

Pe 16 noiembrie 1919, viitorul criminal de razboi (n.r. ramas nepedepsit) Horthy intra in Budapesta si isi stabilea centrul comandamentului la hotelul Gellért.

In 1919 romanii au cucerit jumatate din Ungaria. Ungurii daca erau in situatia noastra nu s-ar fi retras nici daca le dadeai foc la mustati!

Priviti aceasta animatie care ne arata inaintarea armatei romane si pierderile teritoriale ale Ungariei. In anul 1919 Romania a ocupat peste jumatate din teritoriul actual al Ungariei.Ungurii daca erau in situatia noastra nu s-ar fi retras nici daca le dadeai foc la mustati!

Tradarea FranteiDisperata ca ar fi putut pierde razboiul, Franta a insistat pe langa guvernul Bratianu ca Romania sa intre in Primul Razboi Mondial de partea Antantei, promitand romanilor ca vor putea sa-si revendice dreptul asupra teritoriilor locuite de catre romani, aflate pe atunci sub controlul austro-ungarilor. La sfarsitul razboiului insa, Franta a facut exact pe dos, devenind favorabila Ungariei, in ciuda faptului ca in timpul razboiului murisera peste jumatate de milion de romani pe campurile de batalie.

Sursa: Glasul.infoSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info