În 1919 românii au cucerit jumătate din Ungaria. Ungurii daca erau în situația noastră nu s-ar fi retras nici dacă le dădeai foc la mustăți!

In luna martie a anului 1919 Ungaria cadea sub dominatia regimului autoritar a comunistilor condusi de catre Béla Kun. Comunistii lui Béla Kun au atacat noile tari vecine abia formate: Cehoslovacia si Romania. In speranta de a ocupa Transilvania si o buna parte din Slovacia, fortele ungare au incercat un atac in forta, sperand ca vor putea fi ajutati la nevoie de bolsevicii rusi.

La data de 4 august 1919, Armata Română intra triumfatoare in Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alti generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu si … pe atunci, locotenent-colonelul Ion Antonescu.

Capitala Ungariei, Budapesta, fusese cucerita de catre romani, iar Béla Kun a demisionat si regimul sau comunist a fost inlaturat. La cateva luni distanta, pe 14 noiembrie 1919, Armata Română parasea Budapesta, lasand-o in grija proaspetei armate nationale ungare. 

Pe 16 noiembrie 1919, viitorul criminal de razboi (n.r. ramas nepedepsit) Horthy intra in Budapesta si isi stabilea centrul comandamentului la hotelul Gellért.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

In 1919 romanii au cucerit jumatate din Ungaria. Ungurii daca erau in situatia noastra nu s-ar fi retras nici daca le dadeai foc la mustati!

Priviti aceasta animatie care ne arata inaintarea armatei romane si pierderile teritoriale ale Ungariei. In anul 1919 Romania a ocupat peste jumatate din teritoriul actual al Ungariei.Ungurii daca erau in situatia noastra nu s-ar fi retras nici daca le dadeai foc la mustati!

[legend title=”Tradarea Frantei” style=”1″]Disperata ca ar fi putut pierde razboiul, Franta a insistat pe langa guvernul Bratianu ca Romania sa intre in Primul Razboi Mondial de partea Antantei, promitand romanilor ca vor putea sa-si revendice dreptul asupra teritoriilor locuite de catre romani, aflate pe atunci sub controlul austro-ungarilor. La sfarsitul razboiului insa, Franta a facut exact pe dos, devenind favorabila Ungariei, in ciuda faptului ca in timpul razboiului murisera peste jumatate de milion de romani pe campurile de batalie.[/legend]

Sursa: Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Pe 27 Mai 1821 a fost ucis miseleste Tudor Vladimirescu in urma unui complot al eteriștilor

mie mai 27 , 2015
Tudor Vladimirescu a fost o figura emblematica a istoriei Tarii Romanesti de la inceputul secolului al XIX-lea, remarcandu-se drept conducator al Revolutiei de la 1821 si al miscarii pandurilor. Prinderea si uciderea lui Vladimirescu a fost ordonata de catre Alexandru Ipsilanti, fiind posibila prin tradarea lui Tudor de catre capitanii […]
Tudor Vladimirescu, bancnota de 25 LEI

Poate vă place și:

libris.ro