Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) condamnă manifestările cu mesaj şovin, xenofob, antiromânesc şi neorevizionist

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) condamnă manifestările cu mesaj şovin, xenofob, antiromânesc şi neorevizionist care s-au desfăşurat ieri, 4 iunie 2015, la Sf. Gheorghe, şi în alte localităţi din judeţul Covasna, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor, zi care coincide cu data semnării Tratatului de la Trianon în anul 1920, prin care s-a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

La manifestarea organizată de Partidul Civic Maghiar la Sfântu Gheorghe a participat europarlamentarul FIDESZ Lazlo Tokes şi alţi lideri politici şi civici ai comunităţii maghiare, participanţii purtând steaguri secuieşti şi ale Ungariei, scandând, în mai multe rânduri, în limba maghiară „Piară Trianonul”, şi intonând imnul secuiesc şi pe cel al Ungariei.

Discursurile liderilor comunităţii maghiare au fost intercalate cu momente artistice, printre s-a recitat o poezie scrisă de controversatul poet Wass Albert, iar la microfon a fost invitat şi unul dintre reprezentanţii „Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate”, organizaţie extremistă maghiară.

La finalul manifestării, cu încălcarea flagrantă a legislaţiei care interzice desfăşurarea în spaţiul public a manifestărilor cu caracter şovin şi xenofob, membrii ai „Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate” au mărşăluit pe străzile din Sfântu Gheorghe, scandând în limba maghiară „Piară Trianonul”, „Ţinutul Secuiesc nu este România” şi „Hungaria”.

Solicităm organelor în drept să sancţioneze pe organizatorii acestor manifestări, inclusiv pe primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, care a autorizat desfăşurarea manifestării în Sf. Gheorghe, şi care, după manifestările similare care au avut loc anul trecut a declarat: „Nu-mi face plăcere şi încerc să nu particip la acele manifestări unde, alături de mine sunt oameni care spun astfel de lucruri (că „Ţinutul Secuiesc nu este România” sau spun „Să piară Trianonul”) pentru că nu vreau să fiu amestecat cu aceştia”.

De asemenea, îi cerem preşedintelui PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, care anul trecut a depus o plângere penală împotriva membrilor organizaţiei „Noua Dreaptă”, pentru că ar fi scandat „lozinci antimaghiare” de Ziua Naţională a României, să facă acelaşi demers şi împotriva „Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate”, care au scandat aceste jignitoare lozinci la adresa românilor şi a statului român.

Ţinând cont de gravitatea faptelor petrecute la Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc şi Covasna, pe data de 4 iunie 2015, şi că toate acestea reprezintă un atentat la siguranţa naţională, FCRCMH solicită conducerilor instituţiilor abilitate, preşedintelui Klaus Johanes şi prim-ministrului Victor Ponta să dispună sancţionarea drastică a celor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea acestora.

Biroul de presă al FCRCHM

Sursa: Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) condamnă manifestările cu mesaj şovin, xenofob, antiromânesc şi neorevizionist, foto: (FCRCHM)
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) condamnă manifestările cu mesaj şovin, xenofob, antiromânesc şi neorevizionist, foto: (FCRCHM)