Site icon Glasul.info

Astazi se implinesc 75 de ani de cand aproximativ 74000 de romani din Basarabia si Bucovina au fost deportati in Siberia

Indiferent de regimul sub care s-a aflat Imperiul Rusiei de-a lungul timpului, romanii care ocupau spatiul etnic romanesc ce ajungea candva pana la Bug si chiar si dincolo de limitele sale, au avut mereu de suferit fiind supusi opresiunii si asimilarii fortate. Cand nu erau multumite de ritmul in care decurgea asimilarea fortata prin rusificare a etniilor bastinase, adeseori autoritatile ruse recurgeau la metode mult mai brutale: crime, executii si deportari. Deportari mai mult sau mai putin “benevole” ale etnicilor romani concentrati candva in acest spatiu care se intindea de la Nistru pana la Bug, au mai avut loc si in timpul Imperiului Tarist Rus, in mai multe etape.

Astazi se implinesc 75 de ani de cand aproximativ 74000 de romani din Basarabia si Bucovina au fost deportati in Siberia

Insa ceea ce s-a intamplat incepand cu 1941 reprezinta o adevarata epurare etnica, sistematica si un genocid cum rar mai sunt intalnite in istoria neamului romanesc. Primul val al deportarilor a inceput in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 atat in Basarabia cat si in nordul Bucovinei. NKVD-istii detineau informatii uluitor de precise despre adresele partidelor politice romanesti, ale intelectualilor, comerciantilor, industriasilor, preotilor, invatatorilor, etc

Basarabeanca - „Basarabie, nu plânge!”. Omagiu la 25 ani de la oficializarea Limbii Române

De unde aveau criminalii NKVD-isti informatii atat de precise incat sa descinda in miez de noapte, intr-o tara straina, aflata zeci de ani sub administratie romaneasca, in orase sau sate pe care le vedeau pentru prima data in viata lor si totusi sa descinda fix in locul potrivit pentru a lua “elementele antisovietice” prin surprindere?

In primul rand, rusii detineau arhivele statului roman, transferate in 1916 impreuna cu tezaurul Romaniei in Rusia. De acolo au putut studia detaliat atat de multe informatii importante, mai multe poate decat ar fi putut aduna spionajul rusesc intr-un secol intreg. In al doilea rand, existau spioni de diverse etnii, infiltrati de o lunga perioada de timp, care trimiteau regulat in Rusia rapoarte informative despre elementele antisovietice din Basarabia. Si mai existau si “tovarasii denuntatori”, care adeseori se regaseau in echipele de NKVD-isti veniti sa ridice familiile de romani.

Conditiile in care au calatorit romanii deportati din Basarabia si din nordul Bucovinei erau mai mult decat groaznice. De fapt, o buna parte a celor mai vulnerabili dintre cei ingramaditi cu forta in  vagoanele mizerabile ale trenurilor au murit inainte de a ajunge la asa zisele lor destinatii, lagare de munca din Kazahstan sau din Siberia.

Dumnezeu sa-i odihneasca pe acei romani care si-au gasit sfarsitul la mii de kilometri departare de locurile lor natale.

Glasul.info

12  iunie  1941 ...  Martirii  Neamului !

Reprezentanți ai Consiliului Unirii au vorbit la Expoziția operelor de artă despre deportări, foto: pavlicenco.md
Reprezentanți ai Consiliului Unirii au vorbit la Expoziția operelor de artă despre deportări, foto: pavlicenco.md
[tp_product id=”204198320″ feed=”158″]
Exit mobile version