Un roman a avut curajul sa ceara despagubiri URSS-ului pentru locuinta si bunurile sale ramase in Herta

Putini sunt aceia care stiu ca in plin regim comunist, un roman a avut curajul sa ceara despagubiri URSS-ului pentru locuinta sa si alte bunuri care i-au ramas in Herta, regiunea Cernauti, pe teritoriul ocupat de catre fosta Uniune Sovietica. Bidihon V. Teodor, de profesie notar, a inaintat in 1971 catre ambasada URSS din Bucuresti o scrisoare prin care cerea sa fie despagubit pentru casa si pamantul sau pe care le detinea in comuna Hreatca, regiunea Cernauti, depunand odata cu scrisoarea si copii legalizate dupa actele de pe acele proprietati. Atunci cand s-a refugiat cu familia in Romania, Bidihon V. Teodor a luat si toate actele notariatului la care lucra inca din anul 1935.

Familia Bidihon nu a fost a scapat nici ea de tragediile pe care le-a provocat regimul comunist. Unul din fratii lui Bidihon V. Teodor a “disparut” in anul 1945 acuzat fiind acuzat ca ar fi fost sef de cuib legionar, iar altul a fost saltat de catre rusi din Universitatea Bucuresti in anul 1954 si arestat.

Ingrijorat de repercusiunile pe care le-ar fi putut avea din cauza unei asemenea cereri, de genul celei facute in 1971 in plin regim comunist, fiul lui Bidihon V. Teodor s-a aratat nemultumit de actiunea tatalui sau, insa acesta a spus ca isi va asuma el intreaga raspundere pentru fapta sa, caci la varsta de aproximativ 72-73 de ani pe cat avea pe atunci, ii era deja indiferent de ceea se va intampla din cauza cererii sale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Raspunsul i-a venit din partea Ambasadei “Republicii Socialiste Romania” de la Moscova, redactat in limba romana, in care i se explica faptul ca potrivit legilor sovietice o astfel de cerere care sa duca la o hotarare judecatoreasca de restablire a dreptului la proprietate se putea obtine in maxim trei ani de data de la care acesta a fost lezat. Ori asta ar fi insemnat ca el sa fi facut acest demers chiar in anii de teroare maxima ai dictaturii sovietice din Romania, anii in care cel mai mic gest considerat nepotrivit de catre cominternistii care misunau pe teritoriul Romaniei te putea costa viata sau ani buni de temnita grea.

Un roman a avut curajul sa ceara despagubiri URSS-ului pentru locuinta si bunurile sale ramase in Herta
Un roman a avut curajul sa ceara despagubiri URSS-ului pentru locuinta si bunurile sale ramase in Herta
Un roman a avut curajul sa ceara despagubiri URSS-ului pentru locuinta si bunurile sale ramase in Herta
Un roman a avut curajul sa ceara despagubiri URSS-ului pentru locuinta si bunurile sale ramase in Herta

PS: multumim lui Bogdan Bidihon pentru documentele trimise si pentru informatiile furnizate

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Ministrul Transporturilor din Republica Moldova a renuntat la sofer si transport de serviciu achitat din bani publici

mie aug. 12 , 2015
Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor al Republicii Moldova a renuntat la sofer si transport de serviciu achitat din bani publici! El a postat atat pe contul sau de Facebook cat si pe site-ul ministerului anuntul prin care face cunoscut opiniei publice faptul ca renunta la sofer si la transportul […]
Ministrul Transporturilor din Republica Moldova a renuntat la sofer si transport de serviciu achitat din bani publici

Poate vă place și:

libris.ro