libris.ro

Actiunea Români pentru Români in Inima Tarii, la Odorheiu Secuiesc

Actiunea Români pentru Români in Inima Tarii, la Odorheiu Secuiesc

Duminica dimineata am sosit in Harghita, pentru a fi prezenti la Sfanta Liturghie de la biserica ortodoxa Sfintii Imparati Constantin si Elena din Odorhei. Parintele Pavel Puiu, vrednic slujbas al Domnului de pe aceste meleaguri, ne-a adresat dupa slujba un cuvant de bun venit in mijlocul enoriasilor sai, daruindu-ne o prescura invelita in tricolorul românesc.

Prezenta JunilorCovasneni coordonati de doamna profesoara Florentina Teaca a fost ca un vant de primavara in biserica, atragand privirea plina de speranta româneasca a ortodocsilor adunati in Sfantul Lacas. Am pornit mai apoi spre Monumentul Eroilor Neamului, impreuna cu parintele Puiu si cu cei care ne-au insotit in Actiune, distinsul profesor, Ioan Lacatusu, seniorul luptei pentru drepturile românilor din Harghita, Covasna si Mures, Junii Covasneni, reprezentantiii Fratiei Ortodoxe din Ploiesti, precum si doi români inimosi din Bucuresti, domnul Pusca Lupisor Ion Gabriel si doamaAdina Stoicescu.

Actiunea Români pentru Români in Inima Tarii, la Odorheiu Secuiesc

Dupa un scurt istoric al Monumentului expus de profesorul Florin Palas, si o slujba de pomenire, Actiunea Români pentru Români si Junii Covasneni au depus doua coroane de flori langa inimile eroilor care si-au dat viata pentru ca acest pamânt sa ramana românesc.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Actiunea Români pentru Români in Inima Tarii, la Odorheiu Secuiesc, foto: Mihai Tirnoveanu
Actiunea Români pentru Români in Inima Tarii, la Odorheiu Secuiesc, foto: Mihai Tirnoveanu

In jurul amiezii, calauziti de un soare cald, am pasit impreuna pe poarta orfelinatului Casa Sf. Iosif. Cu multa caldura am fost intampinati de Sora Emilia Trif si de copiii dumneaiei, deveniti intre timp si ai nostri. Primii care ne-au iesit in cale, au fost mai vechile noastre cunostinte, ,,Principesa” Alexia si Georgiana zisa si Dintisor, care i-au sarit pe loc in brate sotiei mele Adriana, prietena lor de povesti sau…de poveste.

Am descarcat ,,desagii” plini de daruri, acestea urmand patru ,,trasee” catre: camara, biblioteca, sertarul cu bomboane care nu se termina niciodata si depozitul de detergenti. Copilasii topaiau de zor in jurul nostru, tragand din cand in cand cu ochiul la cate un pachet ce li se parea lor mai interesant.

Sala de sport pregatita pentru spectacolul oferit de Junii Covasneni s-a umplut rapid, sute de priviri frematand de nerabdare. Am adresat din partea Actiunii mesajul nostru de solidaritate fata de ei, de copiii orfelinatului, subliniind faptul ca darurile pe care le-au primit au fost oferite de voi, de românii din toate colturile tarii si din Diaspora, care v-ati mobilizat exemplar pentru sprijinirea lor, a acestor pui de români ce dau viata singurului liceu cu predare in limba româna din zona Odorheiului Secuiesc.

I-am felicitat pentru rezultatele bune la invatatura, spunandu-le ca o tara intreaga stie ca toti elevii orfelinatului iau Bacul si ca multi dintre ei reusesc la facultate, devenind mai apoi profesionisti in diferite domenii. ,,Voi nu sunteti singuri dragi copii, alaturi de voi sunt români din toate provinciile istorice ale României, nu uitati acest lucru!”, acesta a fost cuvantul de final al mesajului nostru.

A vorbit mai apoi domnul profesor Ioan Lacatusu care a evidentiat rolul extrem de important al liceului Marin Preda in pastrarea identitatii românesti in zona Odorheiului, daruindu-i totodata sorei Emilia Trif cartea semnata de dumnealui, ,,Repere Identitare Românesti din judetele Covasna si Harghita”.

Doamna profesoara Florentina Teaca a evidentiat sprijinul Asociatiei Justinian Teculescu, precum si a altor români cu suflet din Covasna pentru orfelinat, dand mai apoi tonul spectacolului de joc si cantec românesc sustinut de Junii Covasneni. Solistele Ana Sandulea si Bîrlǎ Alexandra-Elena au ridicat efectiv sala in picioare iar dansurile populare au reprezentat deliciul celor prezenti. Inimile copiilor de la orfelinat s-au prins intr-o mare hora frateasca cu inimile românilor de peste Carpati.

Dupa aceste momente, Sora Emilia ne-a adresat tuturor un cuvant de multumire, exprimandu-si recunostinta fata de eforturile voastre datorita carora a fost posibila aceasta Actiune.
Inainte de plecare am fost invitati la o masa calda, cu bucate gustoase pregatite cu multa dragoste in bucataria orfelinatului.

Ne-am luat cu greu ramas bun de la copii, promitandu-le ca-i vom revedea in scurt timp, mai ales ca avem datoria sa le inmanam si darurile trimise de voi care nu au ajuns in Brasov pana vineri, dar care au fost anuntate ca fiind trimise.

Va multumim dragi prieteni pentru toate eforturile voastre, pentru solidaritatea pe care ati dovedit-o. Pentru faptul ca demonstrati ca poporul român este viu, si ca….

Lupta continua!

Autor/Foto: Mihai Tirnoveanu

 

[tp_product id=”163414783″ feed=”396″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info