RSS

Apologia crimei împotriva români…

Orice formă de discr…

Boris Volosatâi, directorul CMR …

O surpriză foarte pl…

Președintele PER: "Hans Klemm, p…

Președintele PER, do…

La 18 septembrie 1938 era inaugu…

Data de 18 septembri…

Transport public gratuit pentru …

Duminică, 22 septem…

Semnal de alarmă: OUG 64/209 ado…

Mișcarea politică „R…

Laurian Stănchescu: Denunț publi…

"Denunț public pentr…

Un ziar ia atitudine față de dis…

Un ziar din România …

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Vitalia Vangheli-Pavlicenco: “Suntem prima familie in RM, care si-a restabilit identitatea romaneasca in actele oficiale moldovenesti”

Print Friendly, PDF & Email

In mandatele mele de deputat am tot incercat sa obtin dreptul cetateanului celui de-al doilea stat romanesc la autoidentificare, dar nu s-a reusit din cauza majoritatii parlamentare comuniste si a colaboraționiștilor acesteia. Dupa 2009, logic, avand, parca, neoficial, necomunisti la Putere, s-au putut face cu mult mai multe lucruri si legat de aceasta. Bine ca macar ceva „s-a permis”, pentru ca procesul de redobandire a identitatii romanesti pentru moldoveni si statul asta artificial, sporeste.

Vitalia Vangheli-Pavlicenco: “Suntem prima familie in RM, care si-a restabilit identitatea romaneasca in actele oficiale moldovenesti”

Acum cateva luni scriam despre faptul ca suntem prima familie din RM (sotul, fiica si cu mine), care ne-am autoidentificat drept romani conform modificarilor legislative care au permis faptul. Acest lucru nu l-au facut nici macar cei care au promovat modificarile la lege. Procedura este anevoioasa, tocmai de aceea sunt putine sanse ca multi sa o faca. Dar daca Romania, la primirea actelor pentru cetatenia romana, ar pune conditia ca fiecine sa aiba trecuta in certificatul de nastere moldovenesc, de la care deriva celelalte acte si inscrisuri – nationalitatea de roman, procesul ori ar fi simplificat, ori ar fi mai intens, desi e inca greoi.

Impreuna cu sotul am facut aceasta cand institutiile statului inca nici nu stiau cum sa aplice legea. Am discutat cu responsabili de la ministere, servicii si a fost demarat procesul. Desi pentru noi, cei nascuti in perioada sovietica, el este ceva mai complicat. Este vorba ca trebuie sa modifici inscrisurile primare in registrele in care iti este trecuta nasterea, apoi casatoria…

Este, totodata, adevarat ca oficiile de stare civila incep a merge ca ceasul in procesul de perfectare, in toate registrele cu inscrisuri, a identitatii romanesti pentru cine are aceasta demnitate si aici isi are rolul pozitiv tehnologizarea.

Pentru ca avem, cu sotul si fiica, cetatenia romana din 1992, am tinut sa ne facem regula la capitolul ”nationalitate romana” si in actele moldovenesti, pentru ca atunci cand nepotelele noastre, nascute nemtoiace, vor fi duse la Consulatul Romaniei de la Berlin pentru acte de stare civila si pasapoarte romanesti, sa se vada ca mama si bunicii sunt romani si in actele celui de-al doilea stat romanesc.

Totodata, de exemplu, prima nepotica, cea care este in Republica Moldova – decizie ce va fi aplicata si in cazul gemenelor – detine deja certificat de nastere moldovenesc, in care e trecuta nationalitatea mamei ca romanca, detine buletin de identitate si pasaport ale RM, pentru a caror perfectare in baza de date, ca si in certificatul de casatorie al parintilor, sunt trecute inscrisurile corecte legat de nationalitatea romana.

Autor: Vitalia PAVLICENCO

Sursa: Vitalia Vangheli-Pavlicenco

 

[tp_product id=”194129556″ feed=”396″]

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL