libris.ro

„Un erou,o Floare” in colaborare cu O.N.C.E. si Neamunit- Filiala Oradea

„Un erou,o Floare” in colaborare cu O.N.C.E. si Neamunit- Filiala Oradea

„Un erou, o Floare” in colaborare cu O.N.C.E. si Neamunit- Filiala Oradea.Batalia pentru Oradea: Vanatorii Diviziei 3 Munte, Divizia 337 infanterie sovietica si Divizia Tudor Vladimirescu au ajuns la portile municipiului Oradea, la 27 septembrie 1944, demarand o serie de lupte in zona localitatilor Berechiu, Les, Nojorid, Pausa, Sanicolau Roman si Roit. Dispozitivul de aparare germano-ungar a fost sprijinit de tancuri, artilerie si aviatie.

” La Cimitirul Eroilor din municipiul Salonta, activitatea din cadrul proiectului Un erou, o floare organizata de Oficiul National Oficiul National pentru Cultul Eroilor, s-a desfasurat cu participarea Garnizoanei Bihor si a Asociatiei Neamunit – filiala Bihor. Elevii Liceului „Teodor Nes” din localitate si membrii asociatiei Neamunit au ingrijit mormintele eroilor si au rescris insemnele de capatai. Evenimentul s-a bucurat de participarea domnului general de brigada (r) profesor universitar Vasile Cret – presedintele Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, filiala Bihor. Organizatorii isi exprima increderea ca gestul lor nu ramane singular si va atrage si alte manifestari similare de exprimare a respectului pe care noi toti il datoram ostasilor nostri care au cazut in razboaie pentru apararea Romaniei.”

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Un erou,o Floare” in colaborare cu O.N.C.E. si Neamunit- Filiala Oradea

Militarii romani au luptat cu o determinare crescuta, in contextul in care, dupa eliberarea municipiului Beius, la 22 septembrie 1944, generalul Leonard Mociulschi a relatat despre modul in care militarii horthysti nu au respectat legile razboiului: Trupurile vanatorilor de munte, cazuti in lupte, au fost asezate pe tancuri si plimbate pe strazile orasului pentru a intimida populatia.

Calcand legile razboiului, horthystii au ucis si schingiuit cetateni nevinovati, s-au rafuit crunt mai ales cu cetatenii romani banuiti ca au ajutat pe ostasii nostri in lupta. Acestora le-au devastat tot, le-au dat foc la case. In comuna Gepiu, de pilda, au inhamat la carute romani si i-au biciuit. Unui fierar, tot de origine romana, i-a pus in cap un ceaun inrosit.

Batalia pentru Oradea a constat in atacuri si contraatacuri desfasurate de ambele parti, localitatile Les si Nojorid fiind ocupate si eliberate de cate 2-3 ori.

Luptele s-au desfasurat inclusiv pe strazile Oradei, in centrul municipiului, la fostul sediu al Muzeului Tarii Crisurilor si in zona Rogerius, bombardamentele afectand zona centrala si gara in special.

Armata 1 Romana a concentrat 3 divizii in luptele din perioada 7-12 octombrie 1944, acestea avand in componenta un numar de 16.225 de militari, pierderile fiind de 1.154 de oameni.

Divizia 3 Vanatori de Munte, comandata de generalul Leonard Mociulschi (1889-1979), a fost citata prin Ordinul nr. 1/1944 al Armatei I pentru vitejia si curajul dovedite in luptele pentru eliberarea orasului Oradea, iar in anul 2007, Batalionului 21 Vanatori de Munte al Armatei Romaniei i s-a acordat denumirea onorifica General Leonard Mociulschi.

In prezent, ziua de 12 octombrie, cand Armata Romaniei a eliberat Oradea, este sarbatorita pe plan local ca Ziua Oradei.

Militari romani care au murit in luptele pentru eliberarea municipiului Oradea au fost inhumati in parcela eroilor din cimitirul Rulikovski. Din totalul de 210 eroi, au fost identificati nominal 164, iar 46 sunt necunoscuti, repartitia pe grade fiind urmatoarea: 115 soldati, 16 sergenti, 13 caporali, 4 maiori, 4 fruntasi, 3 capitani, 3 locotenenti, 3 sublocotenenti, 1 locotenent-colonel, 1 locotenent major, 1 sergent major, 46 grad necunoscut.

Lista eroilor romani din parcela eroilor romani din cimitirul oradean Rulikovski se poate accesa pe site-ul Oficiului National pentru Cultul Eroilor la sectiunea Lista Mortilor de Razboi.

 

[tp_product id=”194108310″ feed=”396″]

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info