RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La 15 octombrie 1922 avea loc incoronarea lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen ca primul rege al Romaniei Mari – Ferdinand I (1914-1927)

Print Friendly, PDF & Email

La 15 octombrie 1922 avea loc incoronarea lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen ca primul rege al Romaniei Mari – Ferdinand I (1914-1927), ca rege al tuturor romanilor.  Ferdinand (nume la nastere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen si al Infantei Antonia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei si al reginei Maria a II-a. Familia sa facea parte din ramura catolica a familiei regale prusace de Hohenzollern.

La 15 octombrie 1922 avea loc incoronarea lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen ca primul rege al Romaniei Mari – Ferdinand I (1914-1927)

[tp_product id=”194125063″ feed=”396″]

Ferdinand a devenit rege al Regatului Romaniei la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, in urma mortii unchiului sau, regele Carol I. A condus Romania in timpul Primului Razboi Mondial, alegand sa lupte de partea Antantei impotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regala de Hohenzolern, de catre seful acestei case, imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

 

In anii care au urmat Primului Razboi Mondial Romania a cunoscut o serie de transformari profunde, in special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal.

In anul 1925 izbucnește „criza dinastica”, provocata de renunțarea principelui Carol la drepturile sale de succesiune la Coroana Romaniei, fapt ce l-a determinat pe Ferdinand sa il excluda pe Carol din Casa Regala a Romaniei și sa il numeasca drept moștenitor regal pe fiul acestuia, principele Mihai.

Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, in urma unui cancer galopant la colon. A fost inmormantat la Manastirea Curtea de Argeș. Succesorul sau la tron a fost principele Mihai, care a devenit al doilea rege al Romaniei Mari, sub numele de Mihai I dar care, din cauza minoratului, va domni sub regența.

La sfarsitul razboiului Romania a incheiat procesul de realizare a statului national-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a incoronat ca primul rege al Romaniei Mari.

“Regele Ferdinand I a primit cea mai grea mostenire din cate a mostenit candva un rege: razboiul pe viata si pe moarte a neamului romanesc. In acest razboi si-a cladit el numele de erou. Cel dintai si mai mare act eroic a fost ivingerea “eului” sau. Si-a jertfit sangele sau german, toate legaturile de sange si sufletesti, in care a fost nascut si crescut. O putere morala, de care numai caracterele mari sunt capabile. Acest sacrifciu nu-l va uita neamul romanesc nicicand.”, Roman R. Ciorogariu

 

“Discutie la Mitropolie cu privire la incoronarea Regelui. El cere ca si ungerea si incoronarea sa se faca la Alba-Iulia. Se propusese pentru ungere biserica Mihai-Voda din Bucuresti. Propun – si se adopta – sa se ridice la Alba-Iulia din nou biserica lui Mihai Viteazul.”, scria Nicolae Iorga la 6 februarie 1921 in memoriile sale, (Memorii, Nicolae Iorga, Vol III, Editura “Nationala” S. Ciornei

 

Surse & bibliografie:

[1] Memorii, Nicolae Iorga, Vol III, Editura “Nationala” S. Ciornei

[2] Zile traite de Roman R. Ciorogariu, episcopul Orazii

[3] wikipedia.org

[tp_product id=”205185310″ feed=”158″]

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline