libris.ro

BOIANUL RAMANE INCA O VATRA ROMANEASCA

BOIANUL RAMANE INCA O VATRA ROMANEASCA

Radacinile omului,  la fel precum ale pomului, nu le poate smulge nici o furtuna dezlantuita, daca sunt infipte bine in credinta si dragoste de Neam. Or, frumoasa comuna nouasuliteana Boian, in pofida ucrainizarii scolilor, ramane inca o vatra romaneasca, cu radacinile adanc  implantate in Pomul viguros al Neamului, al Traditiilor si Datinii, cu Inima geamana cu a Tarii. Nu sunt vorbe goale, ci clipe traite alaturi de boinceni, alti romani din tinut, care au venit, duminica precedenta, sa-i admire pe Ion Suruceanu, Artist al Poporului din Republica Moldova, pe maestrii  Orchestrei Naționale de Muzica Populara „Lautarii” din Chisinau, dirijata de Nicolae Botgros, sositi in Boianul lui Ion Neculce  cu ocazia  aniversarii a 10 ani de la infiintarea Complexului Turistico-Distractiv „Valea insorita”, la invitatia directorului general Ivan Semeniuc.

BOIANUL RAMANE INCA O VATRA ROMANEASCA

[tp_product id=”194129817″ feed=”396″]

In pofida faptului ca antreprenorul a cheltuit sume mari de bani pentru a le crea consatenilor o adevarata dispozitie de sarbatoare, invitand interpreti si grupuri vocale din show-businessul ucrainean, precum Myhailo Gritkan, de altfel, originar din Tereblecea, raionul Hliboca, cernauteanul Bogdan Lastivka, duetul Tatiana si Vladimir Volosov, interpretele Tatiana Resetneak si Alina Lupu etc., s-a desfasurat Concursul de frumusete „Miss Valea insorita-2015”, invingatoare a caruia a devenit Veronica Burla, marea majoritate a invitatilor, cu exceptia profesorului Ion Bandiu, reprezentant al comunitatii Mahala, vorbind in rusa si ucraineana, raceala boincenilor a fost sparta si aplauzele lor furtunoase s-au dezlantuit abia cand in scena au aparut membrii Ansamblului de dansuri populare romanesti „Miorita” din s. Boian, condusi de Maria Basaraba, indragitul interpret Ion Suruceanu si maestro Nicolae Botgros cu Orchestra „Lautarii”, pe care multimea adunata i-a asteptat cu nerabdare de la ora 14.00 pana seara tarziu (multi plecand fara sa-i vada si sa-i asculte), admiratorii cantand si dansand impreuna cu ei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Asemenea momente feerice de sarbatoare, daruite din inima de intreprinzatorul Ivan Semeniuc, ne mai fac sa uitam pe o clipa ca lumea e cuprinsa de razboaie, ca multi oameni, chiar si in Ucraina, nu au nici macar ce manca, unde locui, saracesc pe zi ce trece, ca viata e grea si complicata.

Sa speram ca intalnirea cu indragitii interpreti ai Formatiei „Lautarii” le va aminti nu doar boincenilor, ci tuturor romanilor bucovineni, infratiti cu dragostea de cantec si dans popular romanesc, de unde le cresc radacinile, de unde vin si incotro se duc, cine le sunt stramosii si cine le vor fi urmasii.

 

Felicia NICHITA-TOMA

Foto si video: „Zorile Bucovinei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info