Disidentul Paul Goma, luptător înfocat pentru cauza Basarabiei, a murit de coronavirus

„Scriitorul Paul Goma a murit din cauza infectării cu noul coronavirus, într-un spital din Paris.

Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma și confidenta disidentului în ultima parte a vieții, anunță într-un comunicat că Paul Goma (84 de ani) a murit în noaptea din 24 spre 25 martie 2020 din cauza infecției cu noul coronavirus. Scriitorul era internat într-un spital parizian.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, Foto: Glasul.info

„În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret și mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat.””, a scris pe facebook Radio România


Paul Goma a fost un scriitor român, refugiat politic la Paris, disident politic anticomunist, liderul Mișcării pentru drepturile omului din 1977 în România. Goma s-a născut în Basarabia într-o familie de învățători români. După cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a văzut nevoită a se refugia în România.

În luna mai a anului 1952, pe când era elev în clasa a zecea a liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Goma a fost reținut timp de opt zile la Securitate și exmatriculat din toate școlile din țară, din cauză că susținuse în școală cauza unor persoane arestate și anchetate sub acuzația de anticomunism. A reușit să se înscrie cu greu la liceul „Radu Negru” din Făgăraș, pe care l-a absolvit în luna iunie a anului 1953.

 În toamna anului 1955, în urma unor dispute la seminarii și cursuri cu profesorii Radu Florian, Tamara Gane, Mihai Gafița, Toma George Maiorescu, Mihail Novicov și după înfrângerea revoluției maghiare din 1956, în luna noiembrie a aceluiași an, Paul Goma și-a predat în semn de protest carnetul de membru UTM, după care a fost arestat și acuzat de „tentativă de organizare de manifestație ostilă”.

În luna martie a anului 1957 Paul Goma a fost condamnat la doi ani de închisoare, pedeapsă pe care a executat-o la închisorile Jilava și Gherla. După perioadă de închisoare cu executare, a fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan, la Lătești, azi Bordușani, din județul Ialomița, unde a rămas până în 1963.

Potrivit Marianei Sipoș, biografa lui Paul Goma și confidenta disidentului, pe 18 martie 2020, Paul Goma a fost internat la spitalul La Pitié Salpêtrière din Paris, după ce a fost infectat cu coronavirus, și a murit pe data de 25 martie 2020.

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns