Disidentul Paul Goma, luptător înfocat pentru cauza Basarabiei, a murit de coronavirus

“Scriitorul Paul Goma a murit din cauza infectării cu noul coronavirus, într-un spital din Paris.

Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma și confidenta disidentului în ultima parte a vieții, anunță într-un comunicat că Paul Goma (84 de ani) a murit în noaptea din 24 spre 25 martie 2020 din cauza infecției cu noul coronavirus. Scriitorul era internat într-un spital parizian.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, Foto: Glasul.info

“În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret și mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat.””, a scris pe facebook Radio România


Paul Goma a fost un scriitor român, refugiat politic la Paris, disident politic anticomunist, liderul Mișcării pentru drepturile omului din 1977 în România. Goma s-a născut în Basarabia într-o familie de învățători români. După cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a văzut nevoită a se refugia în România.

În luna mai a anului 1952, pe când era elev în clasa a zecea a liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Goma a fost reținut timp de opt zile la Securitate și exmatriculat din toate școlile din țară, din cauză că susținuse în școală cauza unor persoane arestate și anchetate sub acuzația de anticomunism. A reușit să se înscrie cu greu la liceul „Radu Negru” din Făgăraș, pe care l-a absolvit în luna iunie a anului 1953.

 În toamna anului 1955, în urma unor dispute la seminarii și cursuri cu profesorii Radu Florian, Tamara Gane, Mihai Gafița, Toma George Maiorescu, Mihail Novicov și după înfrângerea revoluției maghiare din 1956, în luna noiembrie a aceluiași an, Paul Goma și-a predat în semn de protest carnetul de membru UTM, după care a fost arestat și acuzat de „tentativă de organizare de manifestație ostilă”.

În luna martie a anului 1957 Paul Goma a fost condamnat la doi ani de închisoare, pedeapsă pe care a executat-o la închisorile Jilava și Gherla. După perioadă de închisoare cu executare, a fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan, la Lătești, azi Bordușani, din județul Ialomița, unde a rămas până în 1963.

Potrivit Marianei Sipoș, biografa lui Paul Goma și confidenta disidentului, pe 18 martie 2020, Paul Goma a fost internat la spitalul La Pitié Salpêtrière din Paris, după ce a fost infectat cu coronavirus, și a murit pe data de 25 martie 2020.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

A.U.R. propune eliminarea pensiilor speciale și înființarea unui Fond Național Pentru Combaterea Epidemiilor

mie mart. 25 , 2020
“Eliminarea completă a pensiilor speciale și reducerea indemnizațiilor parlamentarilor, demnitarilor și înalților funcționari publici nu este numai un act de dreptate socială, dar se impune ca act de solidaritate în vremurile grele ale crizei cauzate de pandemia de Coronavirus (COVID-19). Sumele de bani astfel economisite nu trebuie însă să dispară […]

Poate vă place și:

libris.ro