Voronin la Cotroceni? In locul lui Johannis?

„Cel mai mult m-as bucura sa apara un lider basarabean pe care sa-l alegem presedinte al Romaniei ca prim pas spre Unire!…”

Voronin la Cotroceni? In locul lui Johannis?

Domnule profesor ION COJA, la Realitatea TV a fost o discuție din care am ințeles ca Basescu i-ar fi oferit lui Voronin, cu ani in urma, sa fie președinte și la București!…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Mare pezevenghi Basescu asta!… De ce nu ne-a spus și noua de aceasta propunere?!… Ma intreb cat or fi fost de bauți cei doi președinți de s-au gandit la asemenea soluție! Caci era o soluție buna ca sa scapam de Basescu!

Totuși, cum vi se pare ideea?

In vino veritas!… Eu vad aici doua idei foarte bune: Una, sa punem la București un președinte pe care l-au ales la Chișinau basarabenii și, a doua idee, ca acest președinte sa fie instalat cat mai repede, fara sa mai așteptam ca Johannis sa-și incheie mandatul. La care idee te referi?

La amandoua! E corect cum le-ați diferențiat! Așadar?

Ca sa facem Unirea, cred ca acest pas ar fi foarte important: sa fie președintele Romaniei Mari un roman din Basarabia! Primul președinte al Romaniei Mari Reintregite ar fi bine sa fie un roman ales de basarabeni!…

Comentatorii de la Realitatea Tv spuneau ca…

Comentatorii de la Realitatea Tv, in frunte cu Cosmin Gușa, șeful lor, sunt niște caraghioși, proști și increzuți!… Le-am ascultat argumentele! Daca in anul de grație 1859 romanii de la București ar fi gandit ca ei, ca liderii de opinie de la Realitatea TV, actul de la 24 Ianuarie 1959 nu s-ar mai fi infaptuit!… La fel, nici cel de la 1 Decembrie 1918!…

Va rog sa fiți mai explicit! Ca de obicei!

Dragul meu, refacerea Romaniei Mari inseamna in momentul de fața dispariția unui stat: Republica Moldova!… Din multe puncte de vedere dispariția statului moldav constituie un sacrificiu pentru mulți basarabeni. Trebuie sa avem grija ca sacrificiile pe care basarabenii vor accepta sa le faca prin Unire sa nu fie prea mari și nici inutile! Și cat de cat sa fie rasplatite!

La ce sacrificii va gandiți?

Bunaoara orașul Chișinau va inceta sa mai fie capitala! Nu-i de colo!… Dispar o mulțime de instituții, o mulțime de slujbe, de finanțari! Nici moldovenilor de la 1859 nu le-a fost ușor sa renunțe ca Iașiul sa mai fie capitala de țara, sa decada la statutul de capitala de județ!… Dar au facut-o, de dragul unei viziuni politice mai inalte, marețe propriu-zis! Iar muntenii, fara sa fie vorba de un troc, nu au avut nimic impotriva ca principele ales al Moldovei sa devina principele Romaniei! Sa vina la București un moldovean care sa le fie șef!… N-a fost un șef rau! Dimpotriva!

Cum ar putea decurge, pas cu pas, Reintregirea Romaniei, dupa parerea dumneavoastra?

Cred ca fiind vorba de o situație atipica, o situație pentru care nu pot fi invocate precedente…

Dar reunificarea Germaniei nu poate fi un model și pentru noi?

Nu, nici vorba. Pierdem timpul daca discutam de ce nu seamana cele doua cazuri… Deci, cum ziceam, trebuie sa ne gandim la o soluție valabila ad-hoc, imaginata pentru situația complexa in care ne aflam.

Primul pas!

Avem nevoie de o pregatire internaționala a Unirii. In 1859, ca și in 1918, ne-am unit in ciuda opoziție unor mari puteri, iar in 1940, cand s-a produs dezmembrarea Romaniei, nimeni nu s-a pronunțat in favoarea noastra… Sigur, NATO și Uniunea europeana sunt azi un context care ar putea sa ne favorizeze, sa ne garanteze trainicia Unirii. Dar eu nu mizez pe eternitatea NATO sau a UE. Contez pe eternitatea Romaniei și aceasta eternitate trebuie construita și protejata!

Care dintre marile puteri ar fi impotriva Unirii noastre? Rusia, probabil, in primul rand.

Se poate face Unirea și fara acordul Rusiei! Dar, in forma ei ideala, Unirea noastra, cea la care aspiram, trebuie sa se faca și cu acordul Rusiei! E mai important ca al oricui! Rusia ar trebui ajutata sa ințeleaga ca este mai bine pentru ea sa se impace cu situația: de sute de ani au tot cautat sa ne inghita și n-au reușit! Singura cale de urmat este sa ne acceptam unii pe alții, sa cautam sa indreptam ce se mai poate indrepta din noianul de suferințe și nedreptați provocate de Rusia, și sa ne gandim la beneficiile unei bune vecinatați. Rusia are mari probleme interne de rezolvat, e spre paguba ei sa-și iroseasca energiile sperand in continuare la subjugarea sau subordonarea Romaniei… Dimpotriva, in masura in care Romania și-a pierdut mult din atributele suveranitații, ale independenței, Rusia ar putea sprijini Romania sa-și recapete aceste atribute!

Se pare ca Rusia este principala beneficiara a transformarilor economice, a privatizarilor petrecute in Romania dupa 1990! Adica este una din beneficiarele pierderii independenței economice a Romaniei! Cum sa ne ajute?! N-are niciun interes!….

S-ar putea sa fiu greșit informat, dar din ce mi-a ajuns la ureche aș zice ca Rusia nu trebuie confundata cu firmele din Rusia!… Firmele pot fi rusești, dar proprietarii, beneficiarii de fapt sa nu fie rușii! Cum se intampla și pe la noi!

Ar insemna ca nici Rusia nu este pe deplin independenta, cum pare!… Și atunci?

Nu-mi cere detalii, ne-am intinde pe zeci de pagini! Rezum și mergem mai departe: exista multe subiecte și interese comune pentru romani și ruși! La nivelul acestor interese autentic rusești și autentic romanești, noi, romanii, nu ar trebui sa mai fim atat de neincrezatori, de tematori!… Din pacate, romanii și rușii nu pot sta de vorba intre ei decat prin reprezentanții lor, iar acești reprezentanți deseori au fost complet straini de poporul rus sau de poporul roman!… Trebuie sa facem in vreun fel ca tratativele ruso-romane sa se poarte intre autentici romani și autentici ruși!… Dar unde sa-i gasim pe acești autentici ruși sau romani care sa aiba și putere de decizie politica?!… Imagineaza-ți ca i-am pune pe Alexandru Soljenițin și pe Ion Druța sa scrie și sa semneze un tratat de pace și buna vecinatate intre romani și ruși!… Ar fi cei mai indreptațiți sa-și reprezinte fiecare poporul!… Trecem mai departe! Pasul urmator!

Care este?

Pregatirea Unirii pe plan intern! Trebuie planificat riguros ce se va petrece dupa ce decidem Unirea. Insași aceasta decizie nu se poate lua decat daca stabilim cu fermitate ce va urma. Desigur, va exista o zi, un ceas, cand se va proclama oficial aceasta Unire! Trebuie sa stabilim ce facem inainte de acea zi, ce facem dupa aceea!

Daca ați avea puterea de decizie, ce ați decide sa se intample de maine?

Pai, maine aș decide sa apara intr-o conferința de presa cei doi președinți, anunțand ca au demarat activitațile pregatitoare pentru Unirea Romaniei cu Republica Moldova! Ca invita clasa politica și societatea civila sa se dedice acestui subiect, pentru a identifica problemele pe care le avem de rezolvat inainte de a proclama Unirea, și dupa!

Proclamarea Unirii ar trebui sa o faca un Parlament Unit, ales dupa o campanie electorala de cel puțin șase luni. Esențiala ar urma sa fie urmatoarea prevedere: in actuala Republica Moldova pentru Parlamentul Unit al Romaniei nu vor putea candida decat persoane nascute in Republica Moldova, in Ucraina sau Rusia. Persoanele din Rusia sau Ucraina care nu sunt cetațeni ai Republica Moldova, pentru a candida, sa faca dovada ca sunt etnici romani.

Care ar fi scopul acestor condiționari?

In felul acesta, politicienii basarabeni vor sta liniștiți: locurile pe care le au in Parlamentul de la Chișinau le vor avea și in Parlamentul de la București! E foarte important pentru politicienii de la Chișinau sa aiba aceasta garanție, macar pentru primii 20 de ani de dupa Unire.

Mai trebuie sa le dam posibilitatea de a candida pentru Parlament și romanilor din Rusia și Ucraina! In felul acesta romanii din Ucraina și Rusia se vor simți mai aproape de Țara… Nota bene: un bucureștean sau un oltean ori un galațean nu vor avea voie sa candideze in Basarabia, pentru locurile din Parlament cuvenite Basarabiei!… In schimb, un basarabean va avea voie sa candideze la Craiova sau Galați ori București, Timișoara, Oradea… La fel, pentru primii 20 de ani de dupa Unire, sa instituim obligația ca 10-15% dintre membrii guvernului, oricare ar fi acela, sa fie persoane nascute in Basarabia sau Bucovina.

Oricum, am avut un președinte nascut in Basarabia, pe Emil Constantinescu!

Așa basarabean, din tata oltean și mama evreica!… Sunt eu mai basarabean, pentru ca alde strabunicul meu iși duceau oile la iernat din Rașinari in balțile Nistrului!… Pana la nenorocita aia de revoluție bolșevica! Mulți oieri ardeleni au fost prinși de evenimente in Crimeea și Caucaz, nu au mai putut sa se intoarca in Romania… Urmașii lor mai traiesc și azi, am auzit, in comunitați romanești relativ izolate! Alții au ramas dincolo de Prut sau chiar de Nistru de buna voie!… Cum a fost cazul cu buneii compozitorului Eugen Doga! Doga! Nume tipic ardelenesc!

De ce aceasta discriminare favorabila basarabenilor?

Pentru ca! Pentru ca trebuie mereu sa avem in minte realitatea simpla ca prin Unirea Basarabiei la Romania se fac sacrificii de o parte și de alta a Prutului! Sacrificile politice sunt insa mai mari și mai multe pentru Chișinau… Asta sa nu pierdem nicio clipa din vedere!

Sa ne oprim la acest punct: sacrificiile! De o parte și de alta a Prutului vor fi sacrificii, pierderi etc. Care sunt aceste sacrificii? Merita sa le facem?

Se zice ca Socrate a fost intrebat de un prieten ce sa faca. Sa se insoare sau nu? Oricum vei face, a raspuns marele ințelept, vei regreta!… Noi ce facem? O luam de nevasta pe Basarabia cea atat de frumoasa?!… N-avem noi destule pe cap pe care nu le mai rezolvam de ani de zile?!

Unii barbați se feresc sa-și ia o nevasta prea frumoasa!

La noi in familie a fost un var de-al mamii care, cum erau toți veniți din Ardeal, a zis sa nu-și ia și el nevasta o mocanca, ci s-a dus sa-și caute nevasta la Moldova, auzise el ca moldovencele sunt cele mai frumoase dintre romance… Și s-a intors din Moldova cu tușa Madalina! Frumoasa foc!… Dar nu chiar așa de harnicuța ca o mocanca… Au avut impreuna copii de isprava! A ramas de pomina in tot neamul cum a plecat unchiul Bucur la Moldova dupa nevasta!… Asta apropo de metafora atat de curenta cu Basarabia sau Bucovina, nevasta ori logodnica!…

Logodnica de-a pururi, soție niciodata!…

Pușchea pe limba, ce vorba-i asta?!… Deci e bine sa conștientizam ce avem de pierdut! Ce riscam! Bunaoara un risc inevitabil: ne vom trezi in Romania cu noi minoritați! Ne vom trezi cu o minoritate rusa puternica și greu de controlat, zic unii!

Și nu e așa?

Din cate știu, rușii din Basarabia au fost colonizați in Basarabia de politica sovietica de rusificare. Calitatea umana a unor asemenea colonizatori este de obicei peste media naționala. Vreau sa zic ca au venit in Basarabia mulți ruși de calitate! Vor ști sa aprecieze binefacerile Unirii, ale statutului de cetațean roman! In Romania Unita sigur se va trai mai bine ca in Ucraina sau Rusia! Astfel ca este relativa și ideea de pierdere sau risc. Reversul unor pagube poate fi un mare caștig!

Și care ar fi avantajele Unirii? Unim doua saracii?!

Domnule, o sa-ți spun un lucru foarte important: toata lumea este de acord ca se duce o campanie susținuta de denigrare a Romanilor, a Romaniei. Aceasta campanie este bine conceputa și susținuta inclusiv in Romania, dar mai ales in Europa și in America de Nord… Lumea nu se intreaba insa de ce! Ce urmarește aceasta strategie anti-romaneasca? Care este cauza și care este scopul?

Cauza principala este ca baieții din felurite servicii ne-au studiat, ne-au cantarit cu mare atenție și au ajuns la concluzia ca romanii au un potențial de afirmare in lumea de maine foarte ridicat! Și cum in lume exista o competiție intre popoare și state, intre religii și sisteme politice, nu e de mirare ca se studiaza cu atenție și acest IQ etnic, daca-mi dai voie sa-l numesc așa.

Aceste studii nu se fac de ieri, de alaltatieri, ci au inceput inca din a doua jumatate a secolului 19 și se fac cu toata discreția! Marile cancelarii au primit rapoarte foarte amanunțite in aceasta privința. Ei, bine, noi romanii, masurați cu atenție și obiectivitate științifica a rezultat ca suntem un popor „de viitor”! Iar asta nu a starnit entuziasmul nimanui! Nici in Vest, nici in Est!… Dimpotriva, au inceput sa pritoceasca scenarii care sa ne impiedice sa ajungem ce am putea fi!

Pot sa va cer doua-trei dovezi privind aceasta excelența romaneasca?

Iți dau și zece… Incepand cu ținta celor mai abjecte minciuni și mistificari: Mișcarea legionara. In istoria ideilor politice legionarismul reprezinta o culme de spiritualitate și realism politic. A fost nevoie de un lanț nesfarșit de crime odioase, sute de tineri uciși fara judecata, abuzuri juridice fara perche s-au produs și se produc in continuare ca sa impiedice lucrarea legionara, ideea legionara, sa-și faca efectul!

Toți guvernanții se strofoaca sa o descurajeze, sa o desființeze… Și așa cum spuneau comuniștii intr-o plenara de-a lor din 1945, jumatate din Romania a fost legionara! Aceasta aderența quasi totala a unui popor la un program idealist, spiritualizat, este fara precedent in vremurile moderne!… Desigur, Corneliu Zelea Codreanu a fost un om extraordinar! Dar și mai extraordinar este faptul ca poporul roman l-a ințeles și l-a urmat! Este o mare isprava a poporului roman luat ca masa de oameni, luați toți la un loc! Repet: Mișcarea Legionara este o mare isprava a Neamului romanesc, iar dușmanii noștri se straduie sa o ascunda, sa o faca uitata, sa o compromita!…

Alta dovada?

Isprava economica a romanilor din epoca „dictaturii de dezvoltare”, cum au numit unii, pe drept cuvint, anii 1965-1989. Numai un popor talentat și tenace putea sa reziste presiunilor finanței mondiale, care dorea sa ne duca in faliment ca țara. Nenorociții, erau siguri ca vom claca! Ne-au momit cu imprumuturi atragatoare și au crezut ca ne vor ingenunchea prin dobanzi! Spre mirarea tuturor, noi nu numai ca am platit dobanzile inrobitoare, dar in același timp am edificat o economie care era la un nivel de performanța de care opinia publica din Romania nu prea era conștienta! Asta in ciuda unei conduceri care a facut mari greșeli!…

Noi, romanii, ne-am aratat in acei ani a fi un popor cu totul aparte! Iar cei care știau sa vada, au vazut ca suntem un popor inzestrat pentru peformanța! Un popor unitar genetic și spiritual cum puține mai sunt! Nu intamplator in Romania KGB nu a reușit sa inventeze disidenți, ca Havel sau Lech Valessa, care au acționat strict sub ordinul KGB! A fost nevoie sa se verse sange in 1989 numai in Romania! De ce?!

Iar dupa 1990, mafia internaționala ne-a facut onoarea de a declanșa in Romania un program cum n-a mai existat in istorie: un program de distrugere totala a potențialului economic. Nu știu alt popor care s-a mai bucurat de aceasta „onoare”! De ce au facut aceasta ticaloșie? De frica! De frica ca daca ne lasa de capul nostru vom cladi in continuare in gama majora, gama in care s-a cladit Casa Poporului și tot cartierul adiacent! O minune!… Fara egal in celelalte țari socialiste din Europa!

Ce viitor mai avem acum de vreme ce ne-au distrus industria?

Viitorul pe planeta numita Terra nu este al industriei, epoca industriala e pe cale sa se incheie și sa lase locul epocii informatizarii, epoca in care calculatoriștii vor schimba lumea… Iar noi, romanii, este lucru bine știut: dam cei mai buni calculatoriști din lume, suntem printre primele popoare in privința aceasta, a inzestrarii genetice pentru munca de informatician, pentru acest gen de creativitate, al informaticienilor, al softiștilor!…

Pentru lumea aceasta, de maine, alte popoare se arata a fi dezolant de neinzestrate! In fruntea lor, in fruntea țarilor inapte pentru lumea informatizata de maine, Germania! Un roman ajunge bun softist in cateva luni, in alte țari numai dupa 2-3 ani! Sunt statistici foarte clare in aceasta privința!

Nu ați spus nimic despre basarabeni!

Ce sa spun? Sunt romani și ei și asta e destul!… Avem aceleași calitați și defecte, de la Tisa pana dincolo de Nistru!… Dar daca insiști, o sa-ți fac cunoscut, ca argument, un obicei din armata sovietica, bine cunosut de basarabeni: la fiecare unitate militara toamna veneau recruții de pe tot cuprinsul Uniunii Sovietice. Fiecare ofițer comandant de campanie iși alegea dintre recruți soldații de care avea nevoie.

Obiceiul era ca recruții sa fie adunați in careu și sa li se ordone: flacaii veniți din RSS Moldoveneasca un pas in fața!… Erau cei mai cautați in Armata Roșie!… Vestiți pentru calitațile lor fizice, intelectuale și morale!… Ofițerii sovietici știau ca cel mai mult te poți increde intr-un soldat moldovean!… Așadar, in imensa Uniune Sovietica se știa ca tinerii cu cele mai alese calitați sunt moldovenii!… Nu-i de colo!

Intra in aceasta frumoasa poveste și faptul ca in zilele noastre in Ucraina romanii din Bucovina sunt recrutați pentru linia intai a razboiului cu Rusia?

Scopul principal de data asta este decimarea romanilor!… La fel au facut și amariții de bozgori in cele doua razboaie mondiale, au trimis pe front cat de mulți romani s-a putut!… Și se mai mira ca-i bate Dumnezeu!… Da! Norocul de a te naște plin de calitați are și acest revers: te alegi cu mulți dușmani!…

Unii te prețuiesc, mai ales cand au nevoie de serviciile tale, alții te dușmanesc de moarte. Avem dușmani mulți. Și nu știm sa ne purtam cu ei! Nu avem o strategie de contracarare a dușmaniei! A urii! A anti-romanismului irepresibil de care sufera unii vecini sau parteneri politici! Ne purtam cu ei ca intre oameni normali!…

Combatem insa anti-semitismul sub toate formele sale de manifestare!

Avem și noi procentul obligatoriu de lichele și cozi de topor! Il intalnim la toate popoarele! Tradatori și vanzatori de țara se gasesc pretutindeni, cam in aceeași proporție!…

Sa ne intoarcem la mult dorita și discutata Unire!… Cine, pe plan internațional, ar fi dispus sa sprijine Unirea noastra?

Nimeni!… Nimeni in afara de …Ungaria!

Ungaria? Cum așa?!

Ultima șansa pentru Ungaria revizionista de a repune in discuție internaționala Transilvania este constituirea Romaniei Mari!… Pare un paradox, un non sens! Dar ungurii iși dau seama ca apariția pe harta Europei a unui stat mai mare, ca Romania Mare, nu va starni nicio simpatie prin marile cancelarii!…

Budapesta va urmari sa provoace sau sa susțina orice moment de slabiciune a noastra pentru a provoca evenimente care sa devina pretext pentru a face din Transilvania un stat independent! Este singura varianta cat de cat realista, cu oarecari șanse de succes pentru unguri!… Tembeli!… Transilvania, ca stat independent, va fi tot stat romanesc!… Va fi ca inca o data dușmanii noștri sa ne faca un bine! Fara voia lor!…

Daca știu eu bine, aceasta varianta a fost intens susținuta dupa 23 august 1944 de o gașca de cominterniști, in frunte cu Valter Roman, printre tradatori aflandu-se și cațiva romani debusolați!… Ținta aceasta este azi urmarita de o serie de publiciști din Ardeal. Nu știu daca o fac din convingere sau pentru banii primiți de la Budapesta, de la Soros…

Mi se pare evident ca aceasta este și o ținta a UDMR!

Sa ințeleg ca prin Unirea cu Basarabia am putea pierde Transilvania?!

E prea mult spus așa!.. Putem spune ca le oferim insa ungurilor revizioniști o gura de oxigen. Vor spera ceva mai tare ca vor gasi mai ușor sprijin internațional pentru varianta Transilvania – stat independent!… De aceea, pregatirea Unirii cu Basarabia trebuie sa includa și aceasta tema: dejucarea posibilei manevre diplomatice maghiare!

Firește, este o ipoteza, am auzit-o la alții, eu o pun acum prima oara in discuție publica, trebuie s-o avem in vedere și s-o contracaram eficient și constant! Repet, avem mulți dușmani, iar aceștia, din pacate, știu despre noi mai multe decat știm noi!… Ne cunosc potențialul! Și una din țintele lor este sa ne impiedice sa adaugam la acest potențial curajul, elanul, increderea in noi inșine!

Ce am putea face?

Se impune necesitatea unei campanii de propaganda internaționala de lunga durata, care sa respinga propaganda maghiara, s-o anihileze! Nu doar s-o combata! S-o spulbere!… Avem de partea noastra adevarul și dreptatea, dar nu este destul! …Nu intru in detaliile a ce trebuie facut, lucrez la un memoriu in acest sens , pe care il voi inainta guvernului.

Mai discutam atunci! Dar sa nu uitam esențialul: Daca Transilvania s-ar desprinde de Romania, tot stat național romanesc ar fi! Asta o știu și ungurii! Dar pe ei ii intereseaza mai mult ca orice sa se ocupe cu tulburatul apelor! Sa-și sporeasca privilegiile exagerate pe care le au in Romania!

Faptul ca suntem in UE favorizeaza planurile de Unire cu Basarabia?

Nu-mi dau seama care ar fi reacția UE. Nu știu daca vreun politician important de la București a prezentat la Bruxelles intr-o discuție serioasa dorința noastra de a ne uni cu Republica Moldova. Deci nu știu nici care va fi reacția Inaltei Porți!… Deocamdata este foarte bine ca Basarabia a ales traseul european. Romania și Republica Moldova trebuie sa fie mereu de aceeași parte a baricadei!

Problema este a interesului: este UE interesata? NATO, in mod firesc, ar trebui sa susțina Unirea noastra, nu pentru ca in felul acesta ar mai face un pas spre Est și ar infige un cuțit in coasta Rusiei!… Problema Basarabiei se rezolva simplu, de la sine, daca Rusia și SUA vor ințelege ca adversarii cei mai periculoși sunt aceiași pentru ambele state.

Eu sper ca lucrul asta l-au ințeles de fapt, iar adversitatea dintre SUA și Rusia este numai de fațada! SUA și Rusia ar trebui sa ințeleaga ca cine ii impiedica sa se coordoneze in acțiunile lor, ca mari puteri, raspunzatoare de soarta planetei, sunt entitați care au interese deosebite de ale Rusiei și SUA, deosebite de interesele planetei!… Reții ce am spus!

Incerc!… Așadar?

Așadar, deocamdata lipsește voința de Unire atat la guvernanții de la București, cat și la cei din Chșinau! Primul pas care trebuie facut este ca la guvernarea celor doua țari sa ajunga forțe autentic patriotice, naționaliste. Sa ne dam votul unui partid sau altuia in funcție de acest reper: aderența partidului respectiv la Unire!

Ce ar trebui sa faca tineretul pentru Unire?

Tineretul naționalist trebuie sa se faca util Țarii printr-o pregatire profesionala temeinica. Unirea trebuie vazuta in tandem cu dezvoltarea noastra naționala pe toate planurile. Nu poți fi propagandist al Unirii, al propașirii naționale, cand tu nu ești in stare sa fii un doctor bun sau un profesor respectat de elevi, un inginer capabil sa puna in mișcare agregatul poiectat. Etc…

Cunosc tineri care se dau mari naționaliști, lideri chiar, iar ei nu au o meserie certa, nicio performanța profesionala!… Nu au nici carte de munca!

Ce trebuie sa facem daca, impotriva voinței noastre, actuala stare de lucruri va mai dainui ani sau decenii?

Nu este exclus!… Ca și-n viața personala, cand te afli intr-o situație ne-dorita, dar și inevitabila pentru o vreme, trebuie sa te intrebi care este partea buna, acceptabila, a situației respective. Și exista intotdeauna reversul pozitiv al oricarei situații. Faptul ca suntem doua state romanești, state naționale, unul la granița celuilalt, poate fi benefic in anumite imprejurari.

Mai intai, la nivelul conștiinței naționale, al mandriei naționale, trebuie sa evidențiem faptul ca suntem singurul popor din Europa capabil sa dea naștere la doua state naționale. Nu-i de colo! In jurul nostru, jumatate din țarile Europei se confrunta cu tendințe secesioniste!… Noi avem in fața perspectiva de a deveni un stat mai mare! Cum sa nu ne invidieze pentru asta atata lume?!

Pe germani nu-i luați in calcul? Au și ei doua state!

Nu este cazul! Germanii și austriecii vorbesc aceeași limba, dar nu sunt același popor! Dupa modelul lor, rușii au incercat sa cultive naționalitatea moldoveana!… S-au facut de rușine!… In momentul de fața, inca de prin anii 80, basarabenii sunt cei mai viguroși promotori ai romanismului, ai naționalismului romanesc!… Vrei dovezi?

Ma gandesc ca, cu puțin noroc, ar avea motive sa apara și un al treilea stat romanesc, in Balcani, al aromanilor, al romanilor din sudul Dunarii! Ce ziceți?!

Trei state romanești, și cu Transilvania am fi patru state romanești!… Suntem mari!… Nu avem motive sa ne ingrijoreze viitorul, chiar daca viitorul ar fi sa arate așa cum vor dușmanii noștri!…

In vremea noastra și in viitorul previzibil granițele care despart statele nu mai sunt atat de impenetrabile!… Nu ma deranjeaza actualele granițe, deși sunt nedrepte fața de romani! Avem norocul ca in Romania s-a dus intotdeauna o politica generoasa fața de minoritari.

Trebuie acționat cu toata energia in aceasta direcție: sa cerem insistent sa se aplice in țarile vecine o legislație asemanatoare, de care sa profite și romanii din țarile vecine. Deși minoritari, ei sunt autohtoni, sunt cei mai vechi locuitori din țarile vecine. Trebuie ajutați sa nu-și piarda identitatea romaneasca, ba chiar s-o redobandesca cat mai mulți dintre romanii dez-naționalizați de politica ticaloasa a Budapestei, a Atenei, a Belgradului, a…

In concluzie?

In concluzie, trebuie imaginate noi forme de rezistența la incercarile care se fac pentru deznaționalizarea noastra! Inclusiv in Romania se desfașoara strategii de de-romanizare! Sa sporim gradul de romanitate al vieții pe care o ducem, al instituțiilor pe care le-am conceput, sa rezistam tavalugului afro-asiatic care amenința Europa și creștinatatea, sa luam aminte ca avem deseori de-a face cu adversari, cu dușmani reduși mintal, incapabili sa ințeleaga ca, de cele mai multe ori, au și ei de caștigat daca ne cauta sau ne accepta prietenia, buna vecinatate!

Sa ducem munca de lamurire cu ei, deseori printre aceștia se afla urmașii unor romani deznaționalizați cu decenii sau secole in urma! Sa le deschidem capul! Sa ne deschidem inima dinaintea lor și sa-i facem sa priceapa ca suntem cu toții amenințați din aceeași direcție, ca avem un dușman comun, ala dușman, extrem de redutabil, deși nu este pomenit in niciun manual de istorie! In fața acestuia nu este nevoie numai de Unirea cu Basarabia, ci este nevoie de Unirea tuturor creștinilor, a tuturor europenilor…

Și cu Voronin cum ramane?

Domnule, sunt sigur ca ar fi fost un președinte al Romaniei mai bun decat Basescu, mai bun decat acest Johannis al nimanui, fiul ploii și al tacerii mormintale! Sigur mai bun și decat Emil Constantinescu. Daca s-ar putea imagina strategia prin care Johannis sa fie scutit de urmatorii ani de preșidenție, urmatorul președinte ar trebui sa-l decoreze pe Johannis pentru acest mare serviciu adus Patriei!…

Curtea este edificata, la fel și poporul roman! Glumei proaste care se numește Johannis ar trebui sa-i punem capat! Nu e nimic de regretat!… Concret, nu știu ce ar insemna asta! Dar știu ca cel mai mult m-aș bucura sa apara un lider basarabean pe care sa-l alegem președinte al Romaniei ca prim pas spre Unire!… Mircea Druc ar fi fost mai bun decat șapte Ion Iliescu la un loc!…

A consemnat Mihai Lepadatu-Hagi

Sursa: ioncoja.ro 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

ZILELE CULTURII IRANIENE LA MUZEUL NATIONAL AL TARANULUI ROMAN

lun feb. 1 , 2016
Ambasada Republicii Islamice Iran in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman si MEPEI organizeaza in perioada 2-7 februarie 2016, Zilele Culturii Iraniene – o serie de evenimente menite sa aduca mai aproape de publicul roman cultura si arta persana. Programul va cuprinde: • Expoziție de arta plastica • Expoziție […]
ZILELE CULTURII IRANIENE LA MUZEUL NATIONAL AL TARANULUI ROMAN, foto: muzeultaranuluiroman.ro

Poate vă place și:

libris.ro