Comitetul executiv al Gagauziei a luat hotararea de a amplasa un bust al domnitorului Bogdan l la Comrat. In vederea cinstirii memoriei primului domnitor al Moldovei, Bogdan I, Comitetul Executiv al Gagauziei (Gagauz-Yeri) a decis sa fie instalat bustul primului domnitor al Moldovei, Bogdan I, pe teritoriul Aleei Slavei, municipiul Comrat, din contul donatiilor facute de sponsori.
Adevarul triumfa intotdeauna! Un bust al domnitorului Bogdan I va fi amplasat la Comrat! Gagauzii isi amintesc istoria!
Faptul ca incetul cu incetul apar statui ale domnitorilor romani in Comrat, chiar in fieful bascanilor acestei regiuni, ne arata ca gagauzii n-au uitat istoria si acum cinstesc memoria primului domnitor al Moldovei.
Bogdan I (supranumit Bogdan Intemeietorul; n. inainte de 1307 – d. 1367) a fost voievod al Maramuresului si domn al Moldovei.
Este privit drept intemeietorul tarii Moldovei, stat de sine statator, cu resedinta la Baia. Perioada domniei lui Bogdan I in Moldova a fost de patru ani conform Letopisetului de la Putna: „Si a domnit Bogdan, 4 ani”..
Astfel, perioada domniei lui Bogdan I se presupune a fi fost intre 1363 si sfarsitul lui 1367, data oferita cu o oarecare certitudine de datarea bataliei de la „Codrii Plonini” de la mijlocul anului 1368, avandu-i protagonisti pe nepoții lui Petru I si Stefan.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Se fac patru ani de când încerc să capăt în Parlamentul României, nu în cel din Ungaria recunoașterea oficială a sacrificiului, martirajului și eroismului Crăișorului pentru națiunea sa. Grație unor parlamentari cu educație națională, proiectul a adunat votul favorabil, dar ajuns la Cotroceni a fost respins cu muțenie și delir […]