RSS

(VIDEO) Morcov cu tot cu frunze …

Aflați în vizită în …

Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ: "Opriț…

Diana IOVANOVICI-ŞOŞ…

Eminescu să ne judece! 132 de an…

Marți, 15 iunie 2021…

(VIDEO) Singurul senator care a …

Joi, 10 iunie 2021, …

VICTORIE după 74 de ani! Parlame…

Parlamentul Românie…

Vrei să-i "mulțumești" senatorul…

Vrei să-i "mulțumeșt…

Dan Negru o dezamăgire pentru po…

Dan Negru o dezamagi…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

31 Mai 1941: Unguroaică din Oradea pedepsită cu închisoarea 30 de zile pentru “defăimarea regimului unguresc”

Print Friendly, PDF & Email

La 31 Mai 1941, într-o notă informativă a SSI (Serviciul Special de Informații) se specifica faptul că o unguroaică din Oradea a fost pedepsită de către horthyști cu închisoare pentru o perioadă de 30 de zile pentru “defăimarea regimului unguresc”: ea spunea că ungurii au venit în Ardeal ca invadatori, și nu ca să-i ajute ci ca să le jefuiască magazinele.

Potrivit volumului publicat de către arhim. Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bicsad, Satu Mare și Dr. Adrian Rezeanu, cercetător științific principal la Instititul de Lingvistică “Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române, și intitulat “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”:

“Realitatea dramatică din teritoriile românești invadate, în care lipsurile deveneau acute, a afectat într-o anumită măsură și populația maghiară.

Paradoxul întâlnit la Oradea, care însă nu stabilește regula, se referă la o unguroaică pedepsită cu închisoarea 30 de zile pentru defăimarea regimului unguresc.

Nota 305 din 31 mai 1941 cuprinde depoziția unguroaicei, care a spus că “în timpul regimului românesc nu existau bonuri cu articolele de consum, iar ungurii au venit în Ardeal nu să-i ajute ci să le jefuiască magazinele””

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info