Daca verdictele date de Tribunalele Poporului din perioada in care dictatura bolsevica a terorizat Romania sunt acceptate acum ca acte reale de justitie, atunci inseamna ca traim intr-o Romanie mai bolnava decat cea de la mijlocul secolului trecut!
Nota noastra: Atat timp cat rusii, ucrainenii si evreii din Odessa l-au considerat nevinovat pe Gheorghe (George) Alexianu, acesta primind de altfel un verdict de achitare din partea Tribunalului Poporului din Odessa, cum se face ca in Romania bolsevicii “mioritici” au hotarat sa fie mai catolici decat papa?
Urmasii lui Gheorghe Alexianu au incercat reabilitarea sa in Romania, insa Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat doar partial pe Gheorghe Alexianu de vina participarii Romaniei la razboi impotriva URSS, mentinand celelalte condamnari, inclusiv condamnarea la moarte ( a fost executat la 1 iunie 1946 dupa ce fusese acuzat si condamnat pentru crime de razboi!?).
Tinand cont de cazul lui Gheorghe Alexianu, oare cat de corecte si de reale pot fi condamnarile si catalogarile facute de catre Tribunalele Poporului si dictatura bolsevica ce guverna in acele vremuri de trista amintire in Romania? Se stie de pilda ca in cei mai negri ani ai instaurarii comunismului in Romania, oricine era impotriva a ceea ce bolsevicii denumeau “ordinea sociala” si era gasit vinovat de „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”, era automat catalogat ca fiind legionar si dus in fata Tribunalului Poporului.
Cati romani nevinovati au sfarsit in temnitele comuniste sau in lagarele de munca, multi dintre ei “odihnind” acum in gropi comune sau in morminte nemarcate? Daca verdictele date de Tribunalele Poporului din perioada in care dictatura bolsevica a terorizat Romania sunt acceptate acum ca acte reale de justitie, atunci inseamna ca traim intr-o Romanie mai bolnava decat cea de la mijlocul secolului trecut!
Gheorghe (George) Alexianu,guvernatorul Transnistriei – un capitol glorios din ISTORIA OMENIEI ROMÂNEŞTI. La terminarea razboiului, toti cei unsprezece guvernatori care au administrat teritoriul sovietic ocupat de Germania si aliatii ei au fost arestati pentru a fi anchetati si judecati pentru faptele lor, pentru felul cum au guvernat tinutul incredintat.
Cei unsprezece guvernatori erau care polonez, care neamt, care lituanian, ucrainean etc. Printre cei arestati, si un roman : profesorul universitar GEORGE ALEXIANU, vreme de aproape trei ani guvernator al Transnistriei. Se pare ca maresalul Antonescu nu l–a cunoscut personal pe GEORGE ALEXIANU inainte de a–l numi guvernator. A contat in alegerea pe care a facut–o faima de profesionist, de onestitate si loialitate fata de Tara, pe care o avea profesorul de drept international.
Gheorghe ALEXIANU – in memoriam * Maresalul Petain: „Cea mai mare glorie a Dumneavoastra, a romanilor, se poate considera modul civilizat si uman in care ati administrat Transnistria si realizarile obtinute.”
Cei unsprezece fosti guvernatori au fost judecati fiecare in orasul in care si–a avut resedinta. In cazul Transnistriei, Odessa. Din cei unsprezece acuzati, zece au fost gasiti vinovati si executati pe loc, in fata publicului care asistase la proces si ceruse condamnarea celui acuzat. Un singur guvernator a fost gasit nevinovat!
Si acesta a fost GEORGE ALEXIANU! Toti martorii care s–au prezentat, cei mai multi din proprie initiativa, au avut numai cuvinte de recunostinta pentru fostul guvernator din Transnistria! Iar ancheta intreprinsa de autoritatile sovietice nu a gasit nici un motiv de incriminare penala, ca criminal de razboi!
Atat juriul, cat si miile de rusi, ucrainieni si evrei din Odessa si imprejurimi au cerut un verdict de achitare, de dezincriminare a lui George Alexianu! Sentinta data de Tribunalul Poporului din Odessa s–a conformat acestei evidente si GEORGE ALEXIANU a fost inapoiat autoritatilor din Romania, aducandu–li–se acestora la cunostinta ca populatia Transnistriei nu are ce–i reprosa fostului guvernator. Caz unic in analele WW2.
Autoritatile comuniste din Romania, constiente insa ca dezincriminarea lui GEORGE ALEXIANU diminueaza sansele de incriminare a maresalului Antonescu, nu au tinut seama de verdictul dat la Odessa, de “autoritatea lucrului deja judecat”, astfel ca GEORGE ALEXIANU s–a trezit inculpat si condamnat la moarte alaturi de maresalul Ion Antonescu, Mihai Antonescu si Picky Vasiliu pentru “crime impotriva pacii si a umanitatii”. Si executat la 1 iunie 1946 …
Sursa: ioncoja.ro
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.