RSS

Inaugurare care îndeamnă la neui…

Inaugurare care îndea…

De ce nu avem autostrăzi? De mil…

Da! Asta ne spune un …

Naționaliștii români avertizează…

Naționaliștii români …

După ce francezii au fost avanga…

După ce francezii au …

Asalt împotriva valorilor conser…

Asalt împotriva valor…

Pledoarie a unui deputat pentru …

Pledoarie a unui depu…

O nouă hemoragie dinspre PNL spr…

O nouă hemoragie dins…

Deputatul UDMR Attila Korodi: "P…

Deputatul UDMR Attila…

Ministerul Culturii a elaborat p…

Ministerul Culturii a…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

16 iulie 1054: Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin

Print Friendly, PDF & Email

Oficial, principalele cauze ale separarii canonice si intreruperii comuniunii liturgice dintre cele doua mari ramuri ale crestinatatii, cea vestica (catolica) si cea estica (ortodoxa), au fost disputele asupra autoritatii papale si inserarea clauzei Filioque in Crezul de la Niceea, desi au existat si cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdictia asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice.

Desi tensiunile intre crestinatatea latina (vestica) si cea greaca (estica) existau de mai multa vreme, anul 1054 este momentul in care legaturile formale dintre cele doua ramuri ale crestinatatii s-au rupt definitiv.

16 iulie 1054: Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin

Papa Leon al IX-lea (1049-1054) și Patriarhul Constantinopolului Mihail I Cerularie (1043-1058) au desăvârșit ruptura definitivă dintre cele două biserici în anul 1054, în urma unor dezacorduri ireconciliabile (lupta pentru supremație în lumea creștină, divergențe teologice etc.). Această ruptură a rămas cunoscută în istorie sub numele de Marea Schismă.

Ruptura dintre civilizatiile din vestul si estul fostului Imperiu Roman incepe cu Marea Schisma din anul 1054. Anatemizarea reciproca a facut ca si azi esticii se simt duhovniceste superiori occidentalilor si invers, vestul se uita cu condescendenta la situatia materiala din est.

Cruciatii refac pentru o scurta perioada in forta unitatea crestina dupa ocuparea Ierusalimului si Constantinopolului. Dar in loc de buna intalegere de atunci toti greco-ortodocsii au o aversiune atavica fata de cruciati, occidentali.

Cum s-a ajuns aici? Imediat după Marea Schisma, în Secolele XI-XIII, Revolutia papala a pus bazele civilizatiei occidentale actuale, prin sanctificarea ratiunii: ratio, stiinta si scoala, de la greci; dreptul, individualitatea si proprietatea privata, de la romani; ambele puse, apoi, in slujba escatologiei si eticii Bibliei. Sinteza straina ortodoxiei.

Note/Surse:

[1] Lumea creștină în căutarea Unității cerute de Iisus

[2] Un mileniu de istorie creștină pe scurt


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

Activitatea noastră poate fi susținută și îmbunătățită prin finanțarea acțiunilor pe care le desfășurăm. Dacă apreciați ceea ce facem și ce încercăm să facem și pe viitor, puteți contribui prin donații:
Cont in LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
Cont in EURO: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22

Donatii prin PayPal

Alege valuta

Indroduceti sumaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline