RSS

Pe 11 iunie 2023 va avea loc Sfi…

Pe 11 iunie 2023, de…

Autocarele profesorilor sunt opr…

Cum spuneam și ieri,…

VIDEO | Grevă de mari proporții …

Știm cu toții ce au …

Propagandiștii anti-grevă sunt g…

Se face în mass-medi…

Sondajele reale: Partidul S.O.S.…

O dezbatere tot mai …

Antiromânism la IAȘI! Cenaclul F…

Sâmbătă, pe 20 mai 2…

România este în faliment! Ce te …

România este în fali…

«
»
TwitterFacebookPinterest

Pe 2 august 1940 Stalin semna decretul abuziv de infiintare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti

Pe 2 august 1940 Stalin semna decretul abuziv de infiintare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti. Fara nici un fel de consultare cu locuitorii regiunii sau macar cu autoritatile care administrau acea regiunie, Stalin semneaza un decret abuziv pe data de 2 august 1940, prin care se infiinteaza Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ), pe o parte din pamantul romanesc ocupat cu forta de Armata Rosie.

Marea majoritate a teritoriului asa zisei Republici Sovietice Socialiste Moldovenesti (RSSM) a fost parte a Principatului Moldovei.  Initial, Basarabia fara judetele Hotin, Ismail si Cetatea Albă, plus o parte a RSSA Moldovenesti (aproximativ corespunzatoare teritoriului actual al Transnistriei) au fost incluse în RSS Moldoveneasca nou-infiintata la 2 august 1940, printr-un decret semnat de Stalin, fără nici un fel de consultare a locuitorilor regiunii. RSS Moldovenească a devenit o republică unională separată în cadrul URSS, cu drept teoretic de secesiune.

Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca

Pe 2 august 1940 Stalin semna decretul abuziv de infiintare a Republicii  Sovietice Socialiste Moldovenesti

Dupa ultimatumul din 29 iunie 1940 din partea URSS, Armata Rosie a ocupat Basarabia si s-a trecut rapid la o grabnica reorganizare administrativa, iar la 11 noiembrie 1940 Basarabia a fost reorganizata deja teritorial in raioane, dupa model sovietic.

apiland.ro

Intre luna iulie a anului 1940 si decembrie 1953, aproximativ 340.000 au fost deportate de catre sovietici din teritoriul romanesc anexat de catre URSS, multi dintre cei deportati facand parte din fosta administratie de stat romaneasca.

In total, dupa Rudolf Joseph Rummel, aproximativ 2.344.000 de persoane, in mare parte români, au fost deportate din teritoriile anexate de URSS in 1940 in dauna României, din care 703.000 au fost ucise. Aceasta reprezinta o medie de 620 de persoane pe zi sau 18.600 pe luna, ceea ce inseamna aproximativ un tren de zece vagoane sau un convoi de camioane pe zi.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]